Nasveti

Rastlinjaki na začetku leta

Miša Pušenjak
19. 1. 2024, 06.00
Deli članek:

Pred nami je nova, čisto sveža sezona 2024. Vrt sicer še počiva, v rastlinjaku pa se delo počasi že začenja. Zato vedno pravim, da si vsi, ki ne morete počivati, omislite rastlinjak. Vedeti morate, da ni splošnega navodila, kaj se v njem že lahko dela, za kaj pa je še prezgodaj. Odvisno je tudi od tega, kako sončne dneve imamo. Sonce lepo ogreje rastlinjak, in če ni med najmanjšimi, potem lahko v njem raste že marsikaj. Zato je tudi delo v rastlinjakih treba prilagajati vremenu. Tekst in foto: MIŠA PUŠENJAK

Shutterstock
rastlinjak

Grah in bob bosta tudi v rastlinjaku lepo rodila

Eno je gotovo: čeprav je zunaj še zelo mrzlo, bosta ti dve stročnici prav lepo uspevali, če ju posejemo čim prej v januarju. V bistvu najbolje uspevata prav v hladnih in kratkih dnevih na začetku leta. Zato ju lahko brez skrbi posejete tudi v neogrevanem rastlinjaku. Seme pred setvijo čez noč namočite v toplo vodo. Če imate svoje, doma pridelano, priporočam, da namesto vode uporabite topel kamilični ali žajbljev čaj. Topel naj bo toliko, da lahko v njem držite roko brez težav. Priporočam nizke sorte graha, najpogostejša pri nas je sorta Kelvendon Wonder, zelo podobna ji je Wonder vam Amerika (poznamo ga kot čudo Amerike). Menim, da bi pri tako zgodnjih setvah lahko posejali tudi srednje visoko sorto Rondo. Vendar bo ta potrebovala žično oporo, ne samo vej. V višino zraste nekje do 90 cm.

Po končanem pobiranju rastlin graha in boba ne pulite, samo porežite jih. Tako bodo v zemlji ostale njihove korenine s koristnimi bakterijami, ki zemljo bogatijo z dušikom. Za njimi bodo odlično uspevale skoraj vse vrtnine, tako plodovke kakor solatnice ali kapusnice. Bob in grah sta odlični vrtnini kot predposevek za poletno pridelavo v rastlinjaku.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!