Nasveti

Hvala bogu za vodo iz pipe

TINA NIKA SNOJ
19. 1. 2024, 05.00
Deli članek:

... čeprav je mikroplastika tudi v njej, a rešitve že razvijajo

Pexels
Voda

Francoski znanstveniki so prejšnji teden objavili izsledke raziskave, s katero so preverjali, koliko mikroplastike vsebuje ustekleničena voda najbolj priljubljenih blagovnih znamk. Rezultati so katastrofalni – v povprečju so prešteli neverjetnih 240.000 delcev plastike na liter vode. To je do stokrat več od tega, kar so pričakovali. A varni pred njo nismo niti pri vodi iz vodovoda. Tudi pri nas ne. Kaj bomo torej storili?

Še pred nekaj leti je izraz mikroplastika poznal le malokdo, zdaj pa zaradi te okoljske kuge neprestano bijemo plat zvona. Kako je ne bi, ko pa jo odkrivamo tudi na krajih, kamor človek le redko seže: na dnu oceanov, tisoče kilometrov nad površino planeta, na najvišjih gorah in v naših telesih. Kako škodljiva je, še ne vemo, saj raziskav še zdaleč ni dovolj, a skrbi nas upravičeno. Če zaradi nje umirajo ribe, ptiči in morski sesalci, zagotovo škoduje tudi nam. Že delci plastike, manjši od petih milimetrov – kot definiramo mikroplastiko – škodujejo prebavnemu sistemu in rodilom. Nanoplastika – delci manjši od enega mikrometra – pa je tako majhna, da lahko preide skozi prebavni sistem in pljuča, vstopi v krvni obtok in od tam v organe, vključno z možgani in srcem. Preko placente vdira celo v telesa še nerojenih otrok.

Mikroplastiki se ne moremo več izogniti – pijemo jo, jemo in dihamo. A količina mikroplastike, ki so jo našli v ustekleničeni vodi, je ekstremna. Raziskovalci so sicer preučili le tri znamke, a prepričani so, da rezultati veljajo za vse, zato tudi niso objavili imen. Najpogostejša vrsta vlaken je bil najlon, ki verjetno pride v vodo preko plastičnih filtrov, ki jih – ironično – za čiščenje vode uporabljajo polnilnice. Drugi največji vir mikroplastike pa so same plastenke oziroma polietilen tereftalat ali PET, iz katerega so izdelane. Drobci tega materiala se luščijo in onesnažujejo vodo. Za ljudi v mnogih državah, kjer voda iz vodovoda ni pitna, je to velika težava, saj alternative ustekleničeni vodi nimajo. A tudi mi, srečneži, ki si lahko neoporečno vodo natočimo iz pipe, z njo vred pijemo tudi mikroplastiko. Tudi najboljši vodovod žal ni varen pred njo.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  št. 3., 16. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!