Nasveti

Prostovoljno pred poroto: Tiranski oče

Uredništvo
10. 1. 2024, 04.30
Deli članek:

Meri se zdijo razmere pri kolegičini družini nevzdržne. Oče je tiran, želi mir v hiši. Nobenega skakanja otrok, celo ponoči je bolje, da nihče ne spušča vodo v stranišču.

Pixabay
fotografija je simbolična

Imate tudi vi nevšečnost, ki bi ji radi prišli do dna s pomočjo porote? Porotnikom pišite na: Revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje ali na e-naslov: jana@media24.si, s pripisom Prostovoljno pred poroto.

"Nekaj prazničnih dni sem preživela pri kolegici s faksa. A kar sem tam doživela, mi še dolgo ne bo šlo iz glave. Živi pri starših, v kleti si je uredila nekakšno garsonjero, v pritličju so starši z njeno mlajšo sestro, v prvem nadstropju pa stanuje brat z družino. Kolegica mi je rekla, da imajo pri njih radi mir, zato ne bova veliko doma, kar se mi ni zdelo nič čudnega, potem sem pa spoznala, za kaj gre. Pri njih mora biti mir od desetih zvečer do šestih zjutraj. To pomeni: nobenega telefoniranja, nobene televizije in tudi nobenega splakovanja stranišča. Prvo noč, ko tega še nisem vedela, sem šla enkrat po polnoči lulat in je oče takoj poslal kolegici SMS, kaj da se dogaja. Prav prestrašena me je prišla prosit, da če že grem lulat, naj ne potegujem vode, najbolje pa bi bilo, da tudi lulala ne bi. Tudi čez dan imajo strogo zapovedan mir med tretjo in šesto, ko oče najprej počiva, potem pa gleda neko nadaljevanko. Predstavljajte si, kolegičin brat ima dva majhna otroka, po četrti uri pridejo domov, ta mala dva pa niti po vrtu ne smeta tekati, da ne bi motila dedka. Vprašala sem kolegico, kako da to prenašajo, nekako bi se morali pogovoriti, a pravi, da pri njih niso nikoli ugovarjali očetu, da se je bratova žena sicer enkrat uprla tem neživljenjskim pravilom, navsezadnje je treba majhnega otroka včasih ponoči tudi previti in umiti, pa jih je kar pred vrata postavil in so ga komaj preprosili, da so smeli nazaj. Za zdaj na svoje še ne morejo, zaradi financ seveda. Kolegica bi včasih rada ponoči tudi študirala, pa ji je tudi zaradi luči že zatežil, ker da sveti na vrt, kje je okno njegove spalnice, pa tipkanje po računalniku ponoči ga tudi moti. Kaj lahko sploh človek naredi v takem primeru, imate kak nasvet?"

- Meri

Odgovore porotnikov si lahko preberete v reviji Jana,  št. 2, 9. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!