Nasveti

Striženje pasjih krempljev, nuja ali modna muha?

URŠKA PETEK, veterinarka
7. 1. 2024, 04.00
Deli članek:

Striženje pasjih krempljev je v veterinarski ambulanti stalnica. Nekateri skrbniki pripeljejo svoje pse k nam na striženje vsak mesec, drugi menijo, da to ni potrebno. Kateri imajo prav?

Shutterstock
66 *24 Pazite, da zraven ne odrežete žile!

Kremplji psom služijo za oporo pri teku, manevriranju in kopanju ter nogi zagotavljajo stabilnost. Večina psov si dandanes ne obrabi krempljev toliko, da jih ne bi bilo treba krajšati. Tisti delovni psi, ki veliko tekajo po različnih površinah, si jih obrabijo dovolj, drugi pa ne. Sploh pri starejših psih, ki se zaradi starostnih bolezenskih težav manj gibajo, moramo biti resnično pozorni, da kremplji niso predolgi.

Previdno pri striženju črnih krempljev

Krempelj je sestavljen iz beljakovine keratin, anatomsko pa ga delimo na zunanji, trdi del in notranji, mehki del, kjer sta žila in živec. Pri svetlih krempljih je očitna razlika med roza delom, kjer sta žila in živec, in delom, ki ga lahko odstrižemo. Postrižemo lahko kakšna 2 mm do tega roza dela, več pa ne. Pri črnih krempljih se prehod ne vidi, zato je tam potrebna večja previdnost. Rajši strižemo malce manj in pogosteje, da se izognemo temu, da odstrižemo preveč – v tem primeru psa zaboli, teče kri, kar mu lahko vzbudi strah pred striženjem krempljev.

Pozor, žila in živec rasteta skupaj s krempljem!

Daljši ko je krempelj, daljša sta žila in živec. Zato moramo res predolge kremplje krajšati počasi, da se žila in živec počasi umikata nazaj. Da ima vaš pes predolge kremplje, veste takrat, ko slišite njihovo dotikanje po trdi podlagi. Če se kremplji, ko pes stoji, dotikajo podlage, so predolgi. Svetuje se striženje na 3–4 tedne.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!