Nasveti

Janina zdravniška linija: Kaj je artroplastika rame?

Uredništvo
6. 1. 2024, 05.30
Deli članek:

'Tole pa že ni več hec! Bila sem malce šokirana, saj ne vem, kaj to pomeni.'

Shutterstock
Bolečine

Pred meseci ste mi že odgovorili glede bolečin v levi rami, a odtlej so se tako razmahnile, da sem bila prisiljena poiskati pomoč stroke. Opravila sem RTG, CT rame, MR in pregled pri ortopedu. Dobila sem blokado (kombinacijo anestetika in kortikosteroida). Pogovoril se je tudi s kolegom, specialistom za ramenske sklepe, pri njem bom imela tudi kontrolo čez tri mesece. Ugotovila sta znake napredovale artroze, zožen GH sklep, tipični osteofit na spodnjem robu glave, blag tendinitis rotatorne manšete, manšeta je še ohranjena, le začetno degenerativno spremenjena, pa še nekaj strokovnih ugotovitev. Če se bo stanje slabšalo ali se bodo težave stopnjevale, bi bila smiselna artroplastika rame. Tole pa že ni več hec! Bila sem malce šokirana, saj ne vem, kaj to pomeni. Sicer imam še tri mesece časa  za odločitev. Ali to pomeni operacijo rame v smislu zamenjave ali kaj? Pred šestimi leti so mi že zamenjali koleno s totalno protezo, kar se je izkazalo za pravilno odločitev, saj nimam več težav. Ali je artroplastika kaj podobnega? Vem, da me bo zdravnik z vsem seznanil, a bi vseeno rada vedela, kaj me čaka. Vesela bi bila, če bi mi na laičen način odgovorili, kako je s to »plastiko«. Hvala lepa!

- Bralka Helena

Jaka Koren
Alenka Höfferle Felc, fiziatrinja

Spoštovana gospa Helena!

Pišete, da so se »bolečine v levi rami tako razmahnile, da ste bili prisiljeni poiskati pomoč stroke«: obiskati ste morali ortopeda, in ta je omenil »artroplastiko rame« v primeru, če bi »se stanje slabšalo ali se bodo težave stopnjevale«. In prav glede tega želite pojasnilo. To me je začudilo. Zakaj? Ker se niste pogovorili z ortopedom. Dobiti odgovor iz prve roke, in to ne na splošno, ampak osebno, je mogoče le takrat, ko smo tam, v ambulanti, na pregledu, kot bolnik. Če se Vam je zdelo, da ne razumete dobro izraza artroplastika, kako to, da ga niste vprašali?

Sicer pa: da, pravilno razmišljate, artroplastika pomeni umetni sklep oziroma vstavitev umetnega sklepa. Če pozorno berete zdravniške odgovore v Jani, ste že naleteli na ta izraz in tudi njegovo poslovenjeno različico – ko smo govorili o obrabi osnovnega palčevega sklepa na roki, o rizartrozi. Poleg tega imate, kot pišete, nekaj izkušenj tudi s kolenom, kamor so Vam že vstavili totalno endoprotezo, kajne?

Umetni sklepi so vse boljši.

Ko ne gre več, ko zgornji ali spodnji ud ne služi več svojemu namenu – ko v primeru obrabe kolka ali kolena noga ne omogoča več sproščene hoje, ali ko v primeru degenerativnih sprememb v rami ali prej omenjenem osnovnem palčevem členku roke ne moremo več ustrezno uporabljati pri vsakodnevnih opravilih zaradi bolečin, zavrte gibljivosti ali slabotnega oprijema, pride v poštev artroplastika, kot Vam je povedal ortoped. Iz zapisanega je mogoče razumeti, da Vi še niste tako daleč. Preostanejo Vam torej vaje, da ohranite prožnost in moč obsklepnih struktur (kit in mišic) ter tako preprečujete, da bi Vam rama »zmrznila«; to je tudi dobra priprava na operativni poseg, če bo potreben. Občasno je gotovo priporočljiva tudi fizikalna terapija, potem pa spet obisk pri lečečem ortopedu, ki je, kot lahko tudi sami ugotovite, izjemno skrben in se je celo posvetoval s kolegom. Svetujem Vam, da mu zaupate – in pustite času čas.

Če bi želeli še kaj vedeti o umetnih sklepih, Vam lahko rečem le to, da tehnologija napreduje, medicina tudi; umetni sklepi so zato vse bolj dovršeni, materiali vse boljši, lahki in trpežni, a kakorkoli obrnemo, še tako izpopolnjen umetni material ne dosega dovršenosti naravnega in tudi ne tiste osupljive popolnosti, s katero je »narejeno«, ustvarjeno človeško telo. Vendar pa je cilj dosežen: umetni sklep povrne funkcijo in nam omogoči sorazmerno normalno življenje. Mar ni to lepo?

Prijazen pozdrav!

mag. Alenka Höfferle Felc, dr. med., spec. fizikalne in rehabilitacijske medicine (fiziatrinja)

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!