Nasveti

Lucijini dnevi so napovedali sušo

M. Š.
7. 1. 2024, 06.00
Deli članek:

Ljubiteljski zapisovalec izročila o vremenu, zbiralec starih vremenskih pregovorov, ima vse stare modrosti v malem prstu. Pred časom je omenil, da leta, ki se končajo na tri in sedem, niso dobra. Bo torej letos bolje, kot je bilo lani?

Mateja J. Potočnik
Mag. Dušan Kaplan, ljudski vremena

Na leta s števili tri in sedem je Kaplana opozoril starejši občan. Če se ozremo v leti 2017 in 2013, nas je v kmetijstvu močno prizadela suša – 2013. so takrat razglasili za najbolj sušno v zadnjih dvajsetih letih. Ampak huda suša je bila tudi leta 2022, ko ni bilo sledu o trojki ali sedmici.

Pa je nastopilo leto 2023 in nas silovito preskušalo: ne samo vremensko, temveč tudi družbeno. »Nikar ne pozabimo na vojno v Ukrajini. Zdaj pa je nagnusna vojna še v Palestini. Ne samo na vreme, ti dve števili se nanašata na vse dogodke. Posebej letnice, ki se končajo na sedem, naj bi bile prelomne. Tista leta, katerih letnice se končajo s tri, pa so neprijazna. Namenoma ne uporabljam izraza huda, ker so se v ljudskem izročilu tej besedi izogibali, saj je bilo hudega včasih več kot dovolj,« razloži Kaplan in dodaja, da naši predniki tudi nikoli niso napovedovali nesreč. »Dejali so samo, da bo malo manj prijazno. V tako lepe stavke so zavili takšne napovedi, da se človek čudi, kako so to zmogli. Ampak bili so bistri, kot se spodobi za kranjsko deželo.«

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,   št. 1., 3. januar, 2024.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!