Nasveti

Omarjev naj recept: Jota za prste obliznit

Andreja Comino
1. 1. 2024, 06.00
Deli članek:

Omar Naber, ki je nedavno praznoval 18. obletnico glasbenega udejstvovanja, zelo rad stoji za štedilnikom. »Med korono sem postal kuharski maestro. Takrat ni bilo nastopov niti ni bilo mogoče jesti po restavracijah, zato sem začel eksperimentirati doma,« pove. Najbolje mu uspe jota. Njegovi prijatelji jo obožujejo ter se mu ves čas najavljajo na obisk in slastno kosilo. Kdorkoli jo je pokusil, je zatrdil, da tako dobre še ni jedel. Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK

re
Omarjev naj recept

Sestavine

100 gramov vratovine

½ kilograma zelja (plus še 100 gramov)

½ kilograma repe

½ kilograma krompirja

1 malo pivo

½ glavice česna

sol in poper po želji

mala pločevinka rjavega fižola

deciliter vina

čebula

re
Slastna jota Omarja Naberja

Priprava

1. Na malce olja popražimo na majhne kocke narezano vratovino (Omar ne pretirava z mesom, saj si želi, da so njegove jedi zdrave). Čez to damo na kolobarje narezano čebulo (najbolje je ena »običajna«, ena rdeča in ena srebrna), jo zlato popražimo in dodamo na tanke ploščice narezan krompir. Vse skupaj malo popražimo, dodamo še česen, pri čemer je treba paziti, da se ne zažge, saj potem zagreni.
2. V lonec dodamo še repo in zelje (sto gramov pustimo surovega, da ga dodamo čisto na koncu), malo podušimo in premešamo.
3. Zalijemo s pločevinko piva, solimo in popramo po želji. Kuhamo tako dolgo, da se krompir razpusti (običajno poldrugo uro).
4. Na koncu dodamo še fižol, ki ga zmečkamo z vilicami ali kuhalnico. Čisto na koncu primešamo še deciliter vina in sto gramov surovega zelja, da jota prijetno hrustlja med zobmi.

NASVET

Krompir se v kislem ne skuha rad, zato ga lahko skuhamo posebej ter v druščino z zeljem in repo dodamo že pripravljenega na žur.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  52, 27. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!