Nasveti

Božični kaktus je imela že moja babica

Miša Pušenjak
23. 12. 2023, 03.09
Deli članek:

Čas, ko se najdaljša noč spet začne krajšati, so že od nekdaj praznovali z različnimi običaji in načini. Človeku tema, noč nikoli ni bila všeč in skušali so jo čim prej pregnati. Tudi danes je tako, čeprav tem običajem danes pravimo drugače. Nekateri praznujemo božič, drugi imajo raje novo leto, prav vsi pa se trudimo, da so takrat naši domovi najlepši. Božična zvezda je hitro postala simbol teh praznikov po vsem svetu. A roko na srce, to je v bistvu najmlajši simbol, ki je nas, Slovence, osvojil pred šele nekaj desetletji. Božični kaktus pa je rastlina, ki se je dobro spomnim še iz časov moje babice. Imela je prekrasnega.

Miša Pušenjak
Cvetovi božičnega kaktusa so prava mojstrovina narave.

Nekaj botaničnih dejstev

Veliko manj je občutljiv od božične zvezde in zna biti zelo lep. Vendar ga je težko prepričati k cvetenju ravno ob božiču. Njegovo botanično ime je Schlumbergera truncata. Pravzaprav gre za več sorodnikov in tudi njihovih križancev. Dobro je vedeti, da izvira z višjih nadmorskih višin Brazilije, kjer rase pri visoki zračni vlagi. Zato ne mara suhih prostorov, kakršne imamo zdaj doma. Moja babica in teta sta ga imeli v veži, ki je bila zelo svetla in predvsem neogrevana. Tam je prekrasno cvetel vsako leto.

Druga stvar, ki jo moramo vedeti, je, da je ta rastlina epifit, to pomeni, da ne živi na zemlji, temveč podobno kot številne orhideje na drevesih ali na skalah. To pa pomeni, da »ne zna plavati«, ne smemo ga zalivati preveč. Ker živi v vedno vlažnem zraku, se zemlja, v kateri ga imamo, hkrati ne sme izsušiti. Prav tako ga ne smemo imeti v prevelikih posodah, v premočni, preveč hranilni zemlji. Raje izberemo substrat za kaktuse oziroma substratu za sobne rastline dodamo veliko peska. Ne presajajmo ga pogosto, nekje na štiri do pet let bo povsem zadoščalo.

Miša Pušenjak
Cvetenje vsako leto je skoraj zanesljivo, če ga le med letom ne utopite.

Izberimo tiste, ki imajo čim bolj zaprte popke

Zelo težko je kupovati božične kaktuse, saj so v času nakupa v polnem cvetenju ali pa vsaj polni popkov. Ne bodite razočarani, če jih bo po prihodu domov veliko odvrgel. V času, ko ima popke že zasnovane, namreč ne mara spreminjanja klime in premikanja. Veliko ne moremo narediti, saj je to njegova značilnost. Lahko pa izberemo rastline, ki imajo čim bolj zaprte popke. Doma ga ne postavimo v močno ogrevane prostore s suhim zrakom. Dajte ga v zelo svetel kot neogrevane sobe. Ne mara pripekanja sončnih žarkov. Okna so odlična izbira, vendar naj bodo severna ali vzhodna. Zagotovo pa mu ne ustreza južna ali zahodna lega. Prav tako ga ne postavljajte na police, pod katerimi so ogrevalna telesa, oziroma v njihovo bližino.

Zelo občutljiv je za izsuševanje zemlje, posebej v času, ko ima nastavljene popke. Občutljiv je tudi za prepih. Kljub vsemu ga je smiselno kupiti in se njegovega cvetja veseliti tudi v naslednjih letih. Cvetenje vsako leto je skoraj zanesljivo, če ga le med letom ne utopite. Ker cvetove nastavi šele, ko se dan ustrezno skrajša in predvsem noči ohladijo, pri nas pogosto cveti pred božičem. Pa nič za to, tudi takrat je res lep.

Nega po praznikih

Po cvetenju za od šest do osem tednov zmanjšajte zalivanje na minimum, le toliko, da se substrat popolnoma ne izsuši. Če je možno, naj počiva pri temperaturah okoli 10 oC. Takrat namreč počiva. Pogosto po mesecu dni ponovno nastavi cvetove. Moj jih že. Še dopustne temperature so nekje okoli 15–20 oC. Če živite v toplejših prostorih, bo njegovo življenje krajše.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  51, 18. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!