Nasveti

Zelena lekarna: Prva pomoč pri preobjedanju

Sonja Grizila
23. 12. 2023, 07.00
Deli članek:

Nevaren čas, ko se ne bomo mogli upreti prenajedanju, je tu, pametno je torej, da založimo zeleno lekarno z ustreznimi zelišči, ki bodo spravila prebavila v red – saj veste, od tega je odvisno zdravje in počutje nasploh.

Shutterstock
Kolmež

Kolmež: kolmež je univerzalno zdravilo za želodčne težave, ki ga je tudi preprosto jemati. V lekarni kupimo zmleto kolmeževo korenino, je zvečer damo čajno žličko v deciliter in pol vode ter pustimo namakati do jutra. Zjutraj precedimo in si razdelimo tekočino na tri obroke: pred vsakim glavnim obrokom je spijemo dva zajetna požirka. Tako bo veliko učinkovitejši, kot če ga kuhamo kot čaj, kar včasih piše v navodilih.  Če smo si želodec že pošteno narahljali, pijmo kolmeževo tekočino vsaj dva tedna. Kolmež zdravi in lajša tudi resne bolezni prebavil, zato ga je pametno imeti zmeraj pri roki.

Janež, kumina, kamilice: kadar  jemo in pijemo vse povprek, se kmalu napihnemo kot  balon, v drobovju nas  tišči, pas je preozek, okrog nas se širijo neprijetne vonjave, zaradi napenjanja nas bo bolela glava, spahuje se nam z okusom po gnilih jajcih … Najboljše zdravilo je iz babičine lekarne: v liter vode damo po ščepec kumine in janeža, kuhamo pet minut, nato dodamo žlico kamilic, lonec odstavimo in pokrijemo. Po treh, štirih skodelicah čaja, ki ga pijemo po požirkih, bi moralo biti bolje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  51, 18. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!