Nasveti

Petnajst mitov o negi: Nasveti, ki so ... neumnost

KATJA MELIK
10. 12. 2023, 05.00
Deli članek:

Ne vedno in ne vsi, ampak upoštevajte, da kozmetika v času največjega razcveta naših babic ni bila tako razvita in tako varna, kot je današnja, pa da so se ženske takrat zatekale k nepreverjenim domačim receptom – in se je včasih šele leta pozneje pokazalo, da zlati nasveti babic za osebno nego niso vedno uporabni.

Shutterstock
Ličenje

1.      Če jih strižete, bodo lasje rasli hitreje.

Japajade. Če ostrižete razcepljene konice, je to seveda dobro za lase, vendar čisto nič ne vpliva na lasne mešičke na drugem koncu lasu. S striženjem ali brez njega lasje rastejo enako hitro, povprečno šest milimetrov na mesec.

2.      Solarij je varnejši od sonca.

Ravno nasprotno. No, trikrat nasprotno – neka študija je pokazala, da je sevanje v solariju trikrat močnejše od tistega, ki ga dobimo pri sončenju na prostem.

3.      Bolj ko lase krtačite, bolj se svetijo.

Babice so nekoč predpisovale sto potegov s krtačo skozi lase vsak večer. Vendar od vsega tega krtačenja lasje niso ne daljši ne bolj sijoči – vsekakor pa so bolj lomljivi.

4.      Zobna krema odpravlja mozolje.

Zobna pasta ima učinkovine, ki res posušijo mozolj, vendar dermatologi svarijo, da so namenjene notranjosti ust in ne koži – tam lahko pripeljejo do dermatitisa in drugih nevšečnosti.

5.      Vsakodnevno ličenje škoduje koži.

Ne drži, mirno imate lahko vsak dan ves dan ličila na obrazu – pod pogojem, da si kožo zvečer temeljito očistite. Poskrbite, da so vaši čopiči čisti, da uporabljate svoji koži primerne izdelke – in da si jih zvečer skrbno odstranite.

6.      Vsak dan si naredite piling.

Bognedaj – prepogost piling koži odvzame naravna olja in jo draži. Za normalno kožo priporočajo piling od dva- do trikrat na teden, enkrat na teden pa za občutljivo.

7.      Kremo z zaščitnim faktorjem uporabljajte le v sončnem vremenu.

Ne drži, ne glede na vreme si je treba zaščito proti soncu nanašati vsak dan – ultravijolični žarki, ki poškodujejo kožo, na vas prežijo v vročini in v mrazu, tudi oblaki jih ne ustavijo.

8.      Ščipanje za rdeča lička.

Nekoč se spodobne ženske niso ličile, za sijoč in zdrav videz so si morale same pomagati. In so si tako rdeča lička pridelale s ščipanjem. Vendar zaradi neprestanega ščipanja sčasoma žilice počijo – in ne izginejo več.

9.      Prediranje mozoljev z varnostno zaponko.

 Mozoljev se ne sme predirati, kaj šele z varnostno zaponko ali knofljo po domače, so zgroženi dermatologi. Če že, naj jih predre in iztisne kozmetičarka, tako se boste izognili infekciji in brazgotinam.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!