Ljudje

Janina preobrazba: Avanturistka, ki obožuje izzive

Andreja Comino
10. 12. 2023, 05.00
Posodobljeno: 11. 12. 2023, 09.36
Deli članek:

»Od nekdaj sem rada stopala iz cone udobja in se neustrašno podajala v nove izzive. Tudi onkraj meja Slovenije. Ni bilo preprosto, vendar sem bila na koncu bogato nagrajena z novimi izkušnjami, znanji, prijatelji, odlično službo,« je povedala Mariborčanka Mateja Črešnar, ki je nedavno praznovala rojstni dan in si ob tej priložnosti podarila čisto posebno darilo – preobrazbo. Ob prijavi ni imela pomislekov, med vožnjo na lepšanje pa jo je le zagrabila rahla trema. Toda tista pozitivna, polna pričakovanj. V štajersko prestolnico se je vračala polepšana ne samo navzven, temveč tudi navznoter. Pogumna samohranilka si je končno vzela tudi malo časa zase.

Mateja J. Potočnik
Mateja Črešnar

Ličenje: Manca Maselj

Stilistka: Brigita Potočki /MJZ Fashion

Kozmetika: Christian Dior

Lasna kozmetika: LITERAM Care line

Pričeska: Frizerski salon in Literam Institute Iris Repovš Hairstyling za LITERAM INSTITUTE Salon Piskar, Miševa 1, Domžale

Obleka: Half Price Ljubljana

 »Kot prvorojenka in edina punca med tremi brati sem seveda neustrašna borka. Nisem se pustila avtoritativnemu očetu, potem pa sem razvila še kopico drugih lastnosti, med drugim zelo rada delegiram in organiziram. Ponosna sem na to, da nikoli ne obupam. Kadar me vržejo v vodo, vselej splavam – iz nemogočega naredim mogoče. Vse se da,« pravi Mateja, ki je v Oplotnici, kjer še vedno živita njena starša, preživela lepo otroštvo, sklenila prava, življenjska prijateljstva, srečala prvo pravo ljubezen in jo tudi sklenila, bila zelo povezana z živalmi – posebej s psički, živela med iskrenimi ljudmi. Njihovo družino so vsi poznali in tudi občudovali; že njena babica je bila zelo delavna in poslovna  ženska, v času po vojni je postavila na noge cementninarstvo in kovinskopredelovalno industrijo. Njen oče je nadaljeval tradicijo in ima gradbeno podjetje, v katero so sedaj vključeni njeni bratje. Sama pa je krenila na drugačno pot. Življenje jo je iz idilične Oplotnice vodilo preko gimnazije v Mariboru do študija na Dunaju, dela v Gradcu in Salzburgu ter nazadnje pripeljalo spet v Slovenijo. V vsakem od omenjenih mest si je življenje uredila sama.

Mateja J. Potočnik
Mateja Črešnar prej

»Brez znanja nemščine sem bila dobesedno 'vržena' na Ekonomsko-poslovno univerzo na Dunaj. Tja me je peljal oče in me, ker sva se sprla, pred fakulteto dobesedno vrgel iz avta. Prva leta so bila precej zahtevna, saj sem se na začetku besedo za besedo učila jezika, prevajala snov, ker ni šlo drugače, in na koncu dobila plačilo – odličje, širino, sprejemanje različnih kultur, s katerimi sem se srečala na univerzi, samostojnost, neustrašnost in Avstrijo, ki jo imam zelo rada,« je razlagala Mateja, ki je bila za magistrsko nalogo nagrajena. Tri mesece jo je brez ogrevanja, pralnega stroja, medijev in družbe pisala na otoku Ugljan, kar je bilo eno najlepših obdobij njenega življenja. Na univerzi je pridobila širino in znanje jezikov – simultano lahko vodi poslovni sestanek v vseh jezikih, ki jih govori: poslovni nemščini, angleščini, hrvaščini. Med študijem je začela sama potovati po svetu. Ponosna je bila nase, ko se je prijavila na vodstveno delovno mesto v Lidlu Salzburg in bila izbrana izmed številnih kandidatov – posledično si je tam uredila poslovno in zasebno življenje. »Bila sem na konju: po univerzi, vodstveni delavec v uvajanju, v tujini, z zelo dobro plačo, kakršne takrat ni imel moj oče, direktor podjetja, s super vodstvom ter super sodelavci. Zasebno sem si takrat družbo zgradila okoli salse, tam sem pridobila prijateljstva za življenje. Salsa in ples sta moja strast. Zelo zelo rada plešem. Še lani sem bila del ženske plesne skupine Cha-cha ladies. Na Youtubu imamo posnetek z več kot pol milijona ogledov,« razlaga Mateja, ki je tudi  prevedla priročnik Moje svetlobno telo. Zelo jo zanima duhovnost. Pogosto meditira, hodi na delavnice, seminarje ... Naredila je dve stopnji izobraževanja aura aoma. Obožuje tudi glasbo, končala je nižjo glasbeno šolo, smer harmonika, pri Citi Galič pa je nekaj časa tudi igrala citre: »Žal mi je edino, da je zaradi službe moj čas za konjičke omejen. Julija pred sedmimi leti sem dobila najpomembnejšo vlogo v svojem življenju – rodila sem prekrasno hčerko Evelin in postala mama. To je najlepše, kar se mi je zgodilo v življenju. Kot mama samohranilka od rojstva večinoma sama skrbim zanjo. Četudi je kdaj zahtevno, mi je v največje veselje. Že zdaj je zelo radovedna – počne veliko stvari, kot sem jih jaz v njenih letih: obiskuje glasbeno šolo – violino, uči se že jezike in seveda, kadar le lahko, potujeva.«

Mateja J. Potočnik
Mateja Črešnar potem

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja

»Mateja je imela zelo svetle lase in precej poškodovane konice. Dogovorili sva se, da ji konice postrižem, lase pa po celotni glavi stanjšam in naredim novo obliko, da si jih bo zlahka urejala doma. Odločila sem se, da jo pobarvam v temnejši, jesenski bakren odtenek, ki spominja na prekrasno listje. Pri lasišču pa sem jo pobarvala toplo rjavo, s čemer sem pričeski ustvarila globino. Konice in dolžino sem ohranila svetle. S takšnim pristopom barvanja sem ohranila oziroma izboljšala kakovost las,« je povedala frizerka, ki je lasem naredila še nego.

»Veliko več pozornosti kot ličenju namenjam negi koži. Uporabljam posebne preparate za tonus kože, s čimer si prizadevam upočasniti procese staranja. Pogosto grem na nego, microneedling in podobno,« pa je Mateja povedala mojstrici ličenja. Manca ji je najprej s korektorjem pokrila rdečico na obrazu, nato pa polt izenačila s tekočo podlago ter ji jo utrdila še s podlago v prahu. Nato ji je veke najprej osenčila, potem pa še občrtala s svinčnikom. Čisto na koncu ji je s svinčnikom poudarila usta in nanesla šminko.

Objavljeno v reviji Jana, št. 49, 5. december, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!