Nasveti

Janina zdravniška linija: Težave z medenico in križem

Uredništvo
10. 12. 2023, 06.00
Deli članek:

Pozdravljeni. Stara sem 50 let in imam precejšnje težave z medeničnimi kostmi. Oziroma mislim, da je težava tam. Namreč, kadar se dolgo sklanjam, na primer na vrtu, pri čiščenju tal, pa kadar gre za ponavljajoče se gibe, kot na primer pri košnji z motorno koso, ko se z nogami dolgo premikam enako, me zelo bolijo kosti v zadnjici, prav težko hodim, čutim, kot da me medenica »ne drži«. Če prej omenjeno delo traja dolgo, tudi težave trajajo nekaj dni. Tudi dolgotrajnejša hoja ima boleče posledice. Bojim se, da gre za kakšne dedne težave, mami in vsem njenim sestram so namreč zaradi obrabe zamenjali kolk, moji mami celo trikrat, tudi po očetovi strani je imelo nekaj sorodnic tak poseg. Moje delo je pretežno sedeče in žal se ne gibam toliko, kot bi želela, težave so se okrepile tudi po tretjem porodu. Po nobenem žal nisem mogla prav dolgo počivati, takoj sem bila na nogah, kar je verjetno tudi pustilo kako posledico. Prosim za mnenje in nasvet, ali moram že kam na pregled, kako lahko težave omilim in morda celo preprečim obrabo kolkov. Res je tudi, da me že kakih dvajset let boli križ, pomagam si s kozmodiskom. Ne vem, kako ta stvar deluje, a v resnici pomaga. Med delom sedim večinoma na žogi, poskušam menjavati položaje, se pa zavedam, da mi prav to verjetno najbolj škodi. Prosim torej za nasvet, zdi se mi, da sem kljub vsemu še premlada, da bi mi take težave krnile življenje. Hvala! Manica

dreamstime
BOLEČINE V KRIŽU

Spoštovana gospa Manica!

Zelo natančno ste opisali svoje težave; o njih tudi precej razmišljate in to, tak je moj vtis, v pravi smeri. Začniva pri koncu: pravite, da med delom, ki ga opravljate pretežno sedé, namesto stola uporabljate žogo. In potem nadaljujete, da poskušate menjati položaje, kar vam »verjetno najbolj škodi«. Ne vem, na kakšni osnovi temelji ta Vaš pomislek, a moram Vam povedati, da se motite. Sedenje na žogi se priporoča, ker je dejavno, saj mišice, ki vzdržujejo držo telesa, sili k nenehnemu delovanju, to pa jih krepi, kar jim samo koristi. A če postane takšno sedenje zelo utrudljivo, ne bo nič narobe, če vsaj sem ter tja žogo zamenjate za stol, še posebej če je ta ergonomsko oblikovan – mogoče je namreč dobiti take »ortopedske« stole, ki ustrezajo oblikam telesa in – podobno kot žoga – spodbujajo »aktivno« sedenje.

V zvezi s kozmodiskom Vam moram povedati, da ni znanstvenih dokazov, ki bi utemeljevali njegov blagodejni učinek. Morda bi razlago lahko našli v kitajski medicini, ki pri akupunkturi in akupresuri upošteva točke na površini telesa, na koži, katerih stimulacija sproži določene blažilne in zdravilne učinke ter lajša ali celo odpravlja bolečine. Take točke naj bi bile tudi vzdolž hrbtenice v predelu obhrbteničnih (paraverterbralnih) mišic.

Jaka Koren
Alenka Höfferle Felc, fiziatrinja

Proti bolečinam v križu – z vadbo

V fizikalni in rehabilitacijski medicini priporočamo ustrezne vaje, ki najučinkoviteje preprečujejo bolečine v križu. To so vaje, ki krepijo tako imenovani mišični steznik – trebušne in obhrbtenične mišice; te dajejo oporo hrbtenici, če so dovolj čvrste. Čvrste pa postanejo z redno in primerno vadbo. Če so te mišice ohlapne, so bolečine v križu neizogibne, še posebej če hrbtenico izpostavljate nepravilnim in prevelikim obremenitvam. Posebej ogrožajoči za ledveno hrbtenico so zasuki ob obremenitvah, na primer pri košnji, kidanju, celo prestavljanje težkega lonca na štedilniku, če se pri tem zasučete v hrbtenici, namesto da bi prestopili, se pravi, se obrnili s prestopanjem. To lahko povzroči bolečino in tudi hernijo diskusa, to je medvretenčne ploščice. Ampak Vi uporabljate motorno kosilnico. Je to kosilnica, ki jo potiskate predse ali kosa, kot pišete, pri kateri v resnici uporabljate zasuke? To drugo je veliko bolj škodljivo za hrbtenico, zato ni nič čudnega, če se razboli.

Pišete, da bolečine občutite, če se dlje časa sklanjate, še posebej če gre za ponavljajoče gibe. Ponavljajoči gibi niso utrudljivi samo za stroj, pa še tega je treba od časa do časa namazati. Kaj hočem reči? Preprosto, da moramo s svojim telesom ravnati prijazno, prizanesljivo in spoštljivo.

Bolečina je naša zaveznica

Če pogledate fotografije delavcev na riževih poljih, boste opazili, da se sklanjajo v kolkih, hrbte pa imajo zravnane. Slike naših žanjic kažejo drugačno podobo: globoko so sklonjene, sključene. Če človek vztraja v takem sklonjenem, sključenem položaju, so bolečine neizogibne. A v tem primeru so naše zaveznice: našemu telesu sporočajo, da nekaj delamo narobe. Zaradi nepravilnega položaja trpi hrbtenica. In to boli. Za ohranjanje pravilnega položaja so potrebne čvrste mišice. Te pa dobimo z vadbo. Pa smo spet tam.
Omenjate, da ste po porodih bili hitro na nogah. S tem ni najbrž nič narobe. Pomeni le, da ste bili v tistem času zdrava mlada ženska. A trebušne mišice so najbrž ostale ohlapne. Mislim, da je moja domneva pravilna, saj ste zapisali: »Žal se ne gibam toliko, kot bi želela.« V mislih imate najbrž telesno vadbo, saj, kolikor lahko razberem iz Vašega pisanja, veliko delate tudi fizično, torej niste imeli v mislih takšnega gibanja.

Omenjate, da bolečine čutite tudi, če dolgo hodite. In vse se dogaja v predelu medeničnega obroča, kjer je križnica in kjer so kolki. Morda bi za začetek pomagalo, če boste pri daljši hoji uporabljali pohodne palice. Te imajo dvojni učinek: pomagajo razgibati tudi zgornji del telesa in ohranjati simetrijo hoje. Če se pri hoji zibate ali celo šepate, se bo zagotovo razbolel tudi križ.

Načeloma velja: ni boljšega maziva za sklepe, kot je gibanje. In ni boljše opore zanje, kot so čvrste mišice. To še posebej velja za nosilne sklepe – kolke, kolena in hrbtenico.

Kaj konkretno storiti v vašem primeru?

Že preprosta rentgenska slika medenice s kolkoma bi pokazala, ali morda ne gre za začetno obrabo kolkov. Tudi slikanje ledvenokrižne hrbtenice (po medicinsko L/S predela) od spredaj in od strani bi verjetno marsikaj pojasnilo. A to bi le dopolnilo klinični pregled in pripomoglo k oceni vašega stanja. Služilo bi tudi za primerjavo, če bi slikanje čez nekaj let ponovili. Mislim, da pravilno razmišljate, ko pravite, da ste še premladi, da bi šlo pri vas za izrazitejšo obrabo kolkov, čeprav povsem tega vendarle ni mogoče izključiti, še posebej ker omenjate, da so te težave v vaši družini kar pogoste. Zagotovo dedne obremenjenosti pri vas ne gre povsem prezreti. A tudi če bi se ugotovilo, da gre za začetno obrabo kolkov, je trenutno fizioterapija tista, ki vam bo najbolj koristila, in to vse, od raznih oblik protibolečinskega zdravljenja do kinezioterapije, kot imenujemo zdravljenje z ustreznimi vajami. Na fizioterapiji boste dobili tudi ustrezna navodila za pravilne položaje pri opravljanju domačih in drugih fizičnih del.

Povedati Vam moram tudi, da se artroze, kot imenujemo obrabo sklepa, žal ne da preprečiti. To je tako, kot če bi rekli, da je mogoče preprečiti staranje. Mogoče ga je upočasniti – z zdravim življenjskim slogom, tudi dednost prispeva svoje – v pozitivnem in negativnem smislu, a da bi se mu izognili?! Nikakor! Čas je neusmiljen, čeprav kronološka in biološka starost ne hodita vselej z roko v roki.

Treba bo torej k vašemu osebnemu zdravniku. Ta bo že vedel, h komu naj vas napoti, da se bo odpomoglo vašim težavam.

Spoštovana gospa Manica, upam, da Vas je moj odgovor opogumil, da boste začeli ukrepati. Vztrajnosti, kot lahko razberem iz vašega pisanja, vam ne manjka. Zdrave presoje tudi ne. Prepričana sem, da uspeh ne bo izostal.

Mag. Alenka Höfferle Felc, dr. med., specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine (fiziatrinja)

Jana
Janina zdravniška linija

Veseli bomo vaših vprašanj, pričakujemo jih na elektronskem naslovu: jana@media24.si; pa tudi navadna pisma so še vedno dobrodošla, na naslovu: revija Jana, Vevška cesta 52, 1260 Ljubljana Polje. Vprašanje pošljite s pripisom JANINA ZDRAVNIŠKA LINIJA, če želite odgovor točno določene zdravnice, pripišite njeno IME. Obvezno pa pripišite tudi ŠIFRO, pod katero bosta objavljena vprašanje in odgovor, da ne razkrivamo občutljivih osebnih podatkov.

Odgovarjajo in svetujejo:

Miroslava Cajnkar Kac, specialistka šolske medicine

Prim. Jasna Čuk Rupnik, specialistka pediatrije

Vida Drame Orožim, specialistka nevrologije in psihiatrije

Alenka Höfferle Felc, specialistka fizikalne in rehabilitacijske medicine

Prim. Mojca Kos Golja, specialistka interne medicine in revmatologije

Prim. Marta Križnar Škapin, specialistka pedontologije

Metka Marković Lesjak, specialistka splošne medicine

Tatjana Zorko, specialistka kardiologije in psihoterapevtka

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!