Nasveti

Popolnost je samo v reklamah za pralni prašek

T. L.
24. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

Iz zvočnikov donijo božične uspešnice, trgovine so prelepljene s prazničnimi popusti in od povsod odmeva, da je to najlepši čas v letu. A prazniki za marsikoga pomenijo dodaten stres, občutljivejših se loti tesnoba, več je celo depresije in žalosti. Kako si pomagati, kaj storiti?

Shutterstock
Prazniki lahko povečajo stres, tesnobo in žalost

Najdite čas zase. V teh tednih se skušamo srečati tako s prijatelji kot z vsemi družinskimi člani, vabijo nas na zabave. Kljub temu si vsak dan vzemite vsaj pol ure le zase in svoje misli. Počnite nekaj, kar imate radi, pojdite na sprehod, zavijte na najljubšo kavo – za prepotreben občutek miru sredi norišnice.

Popolnost ne obstaja. Med prazniki bodo šle stvari tudi narobe. Povsem narobe. Praznični recept ne bo uspel, otrok bo zbolel ... Tega ne morete preprečiti. Tako je življenje, ne pričakujte popolnosti.

Sprejmite pomoč. Prazniki zagotovo niso čas, ko imate lahko vse pod nadzorom. Če vas kdo vpraša, ali potrebujete pomoč, jo sprejmite. Naloge razdelite med vse družinske člane.

Z opravki ne čakajte do zadnjega. Če si boste preveč pustili za zadnji dan, boste pod stresom. Nikar ne nakupujte v zadnjem hipu, meso za božično večerjo naročite pravočasno, s pijačo in sladicami se založite nekaj dni prej.

Ne zaidite v dolgove. Veliko stresa v tem času je zaradi premalo denarja. Izračunajte, koliko lahko zapravite, in se držite proračuna. Zaradi čezmernega zapravljanja pozneje boli glava, da o stresu ne govorimo.

Med prazniki ne rešujte družinskih sporov. Če sestrično vidite le za božič in imata neporavnane račune … no, prazniki niso najboljši čas za glajenje konfliktov. In pazite, da ne pogledate pregloboko v kozarec, kajti morda ne boste mogli zadržati čustev. Bodite umirjeni in prijazni, saj je vendar božič!

In kaj svetujejo strokovnjaki?

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!