Mnenja

Ni mi vseeno: Guru

Majda Juvan
24. 11. 2023, 08.00
Deli članek:

Življenje postaja vedno bolj zapleteno, stiske vedno večje. Gre za stanja, ki jim niti imena ne vemo. Strah, tesnobnost, negotovost, anksioznost … Česa boljšega si prodajalci megle, kot jim pravim, res ne bi mogli želeti.

revija Jana
Majda Juvan

Zanje so obupani, prestrašeni, negotovi in naivni ljudje zlata jama. V Mladini sem prebrala, da so pred časom trije »guruji motivacijskega žlobudranja« na Gospodarsko razstavišče zbobnali 20 tisoč ljudi! Vstopnina od 138 do 280 evrov!? Pomnoženo z 20 tisoč – trije »mojstri« svojega posla so odnesli domov najmanj tri milijone evrov. Si predstavljate!? Mar ljudje res verjamejo, da se jim bo po enem takem predavanju v življenju vse zložilo, tako kot treba? Da bodo nenadoma uspešni in srečni? Da bo vse okoli njih spet lepo in pravično!?  

Rekli boste, lahko je soditi in se zgražati. Gre vendar za ljudi, ki ne morejo sprejeti dejstva, da brez nič ni nič, da, kot so nas učili, brez dela ni jela, da je treba težave reševati, ne pa jih kopičiti in zanje kriviti vse, le sebe ne. Kot so zapisali v Mladini, praviloma za tovrstnimi guruji tavajo ljudje, ki imajo slabo samopodobo ter povprečne sposobnosti presoje in razumevanja. Tisti na odrih pa so – nasprotno – mojstri svojega posla. Inteligentni, spretni, manipulativni … Z lahkoto pritegnejo lahkoverne sledilce. Pred dnevi je tudi naš poznavalec, domala »uvoznik« pojma izgorelost, objavil, da piše že tretjo knjigo. Če ne bi prvi dve šli za med, je ne bi. Tudi on je našel svojo zlato jamo. Ljudi v stiski zlepa ne bo zmanjkalo. Ker kdo od nas pa ni, ko je bilo vsega preveč, že kdaj skorajda omagal. A dokler za izgorelost nismo vedeli, smo se pač brcnili v rit in se nekako na novo sestavili. Tudi zato, ker svoje nemoči nihče ni hotel obešati na veliki zvon. Stigma je bila velika. Danes je drugače. Vse mogoče presije so postale domala moda. Prav v teh dneh »znana« Slovenka na svojih gradi novo kariero. Če gre, zakaj pa ne. Posel vsem mogočim »kovčem« pa cveti. In reklame ni nikoli preveč.

Slepo zaupanje v nekaj ali nekoga ni nič novega. Se spomnite sekte Hepi hepi? Tudi Peternelova je pobasala tri milijone in pol. In odkorakala. Zgodovina je polna še bolj groznih zgodb. Za svoje »guruje«, pogosto voditelje verskih sekt, so bili ljudje pripravljani umreti. Dobesedno. V 70. prejšnjega stoletja je na ukaz naredilo samomor 900 pripadnikov sekte Tempelj ljudstva, pred četrt stoletja so v Ugandi odkrili množično grobišče 800 pripadnikov sekte za obnovo desetih božjih zapovedi, aprila letos so v Keniji začeli izkopavati trupla pripadnikov neke druge sekte … Moč krotilcev duš je strašljiva. Večini gre izključno za denar. Pogoj, da »projekt« uspe, je vedno isti. Dovolj velika množica naivnih obupancev na eni in karizmatični vodje na drugi strani.

Industrija prodajanja iluzij cveti. Vsekakor ji gre bolje kot njenim uporabnikom. »Strokovnjaki« za lep denar učijo, kako je treba delati na sebi in si vzeti čas zase, se sprostiti …, a kaj, ko na drugi strani njihovi sledilci trčijo ob resnično življenje. Služba, družina, otroci, obveznosti, za katere zmanjkuje časa. In denarja. Živimo v okolju, ki promovira lepe, zdrave in vesele. Glamur, stanovanja za milijone, potovanja že kam … ln želja biti kot oni je pri nekaterih velika. Upanja malo, naivnosti veliko. Ko po teh mega predavanjih in terapijah razsvetlitve željni pridejo domov, hitro ugotovijo, da je vse tako, kot je bilo. Le »guruji« imajo malo več, oni pa malo manj v žepu. Zelo dvomim, da to spoznanje kogarkoli pomiri.

Ko zvečer sedejo pred TV-ekrane in gledajo, kako je doma vse narobe in kako super je drugim v Dubaju ter še kje, pa verjetno televizor kar ugasnejo. Tudi jaz ga. Pogosto.

Kolumna je objavljena v reviji Jana, št.  47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!