Nasveti

TikTok ni dober lepotni svetovalec: Ne, lubrikant ni dobra podlaga za puder

Katja Melik
24. 11. 2023, 07.00
Deli članek:

Vplivneži na TikToku niso vaši prijatelji – vsaj kadar gre za lepotne in zdravstvene nasvete – ker je zanje najpomembneje, da bo njihova objava postala viralna, nič pa jih ne moti, ko se po kakšnem takem »nasvetu« napolnijo zdravniške čakalnice. Kar je objavljeno na TikToku, ni nujno zdravo za uporabnike, zato se je tam objavljenim lepotnim trendom najbolje izogniti v velikem loku.

Shutterstock
Zakaj TikTok ni dober lepotni svetovalec?

»Takoj vem, kdaj je nekaj zelo gledano na TikToku: ko imam ordinacijo poplavljeno z bolniki, ki vsi sprašujejo isto,« pravi neki newyorški gastroenterolog. Drugi specialisti trdijo podobno. Ljudje na družbenem omrežju zasledijo nasvet za zdravje ali lepoto in se slepo ravnajo po njem – ko opazijo, da jim ni prinesel ne zdravja ne lepote, je pa že prepozno. In končajo v zdravniški ordinaciji. Ali celo na urgenci.

Hecna stvar, dodaja dermatolog in lepotni kirurg, »ko jim neki tretma predlagamo v ordinaciji, oklevajo, ko pa vidijo, kaj na družbenem omrežju počne osemnajstletna vplivnica, jo pa brez pomisleka posnemajo.«

Na zdravje s klorofilom?

Tak znanstveno povsem neutemeljen nasvet je recimo tole (korejsko) priporočilo, da naj si ljudje kožo vlažijo tako, da se čez noč namažejo z debelo plastjo vazelina (»slugging«). Nihče pa jim ne razloži, da to maši pore, posledica so mozolji in izpuščaji.

»Ice facial« je škodljiva praksa, da si date na obraz led ali si obraz za dlje namočite v skledo z ledom, kar naj bi pomagalo pri rdečici. Ja, učinkuje – a le začasno, lahko pa trajno poškoduje občutljivo kožo okrog oči in kapilare, povzroči ozebline ter pusti brazgotine. Enako velja za tetoviranje pegic – če so vam pege tako zelo všeč, si jih pri ličenju narišite s kozmetičnim svinčnikom in zvečer odstranite, nikar si jih ne vtetovirajte na lica, ker bo ta trend kot vsi drugi enkrat zastaral.

Senčenje obraza s kremo za sončenje (»sunscreen contouring«) priporočajo celo nekatere hollywoodske zvezde kot »naravno« in zdravo. Pa ni ne eno ne drugo. Takole gre: namesto da bi dele obraza poudarili z ličili, se ljudje na predelih, ki jih želijo poudariti, namažejo s kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, drugje pa ne, potem se pa sončijo. Dermatologi, ki ne le priporočajo, temveč zapovedujejo, da mora biti na soncu zaščitena vsa nepokrita koža, so zgroženi – še posebej ker take nasvete vidijo (in upoštevajo) tudi zelo mladi, ki se ne zavedajo, da se jim tako »naravno ličenje« utegne čez leta maščevati s kožnim rakom. Poleg tega se bo poškodovana koža na nezaščitenih delih obraza hitreje starala.

Eden od pretežno neškodljivih (a popolnoma nekoristnih) je nasvet, naj ljudje pijejo klorofil – ta »čudežni produkt«, kot so ga imenovali, naj bi dal več energije, pospešil hujšanje in pričaral lepo kožo. Raziskave ne potrjujejo nič od tega, ni pa mogoče reči, da nasvet ni bil koristen – tisti, ki drago prodajajo izdelke s klorofilom, prav lepo zaslužijo. Že mogoče, da so ljudje opazili kakšne spodbudne rezultate, je skeptičen gastroenterolog, vendar je to kvečjemu zato, ker so spili več vode kot sicer in zato opažajo pozitivne spremembe na koži ter pogostejše odhode na stranišče.

Še dva nasveta s TikToka, ki jima je najbolje reči ne: piling s kavno usedlino in uporaba lubrikanta za podlago za tekoči puder. Ne kavna gošča ne lubrikanti niso namenjeni uporabi na obrazu.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana, št.  47, 21. november, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!