Nasveti

O ne, pod lakom so mi splesneli nohti!

Lara Jelen
29. 7. 2023, 07.00
Deli članek:

Skrite pasti permanentnega lakiranja nohtov in hojladri pedikure.

Shutterstock
Sindrom zelenih nohtov povzroča okužba s Pseu- domonas aeruginosa.

Pedikuro in manikuro poleti radi zaključimo s permanentnim in geliranim lakiranjem, ki je obstojnejše in se na nohtih obdrži vse do štiri tedne. A če imate na njih glivice ali kakšne druge poškodbe, jih nikar ne poskušajte prikriti s permanentnim lakom, nas je opozorila znanka, ki se ji je zaradi tega na nohtih zaredila zelena plesen. Premalo vemo o tem, pravi. Premalo pa smo tudi pozorni na to, ali v našem salonu upoštevajo osnovne higienske standarde.

Kadar so pedikura, manikura ali permanentno lakiranje izvedeni pravilno, se nam ni treba bati okužb in zapletov. Drugače je v salonu, kjer so izvajalci slabo podučeni. Znanka je pedikerko začela obiskovati zaradi trde kože na petah. Po nekaj obiskih se ji je začela na palcih spreminjati struktura nohta.

Shutterstock
Pogosto pozelenijo tudi, če ponovno na naravni noht prilepi- mo umetno konico, ki je odpadla.

»Nisem bila preveč pozorna, mislila sem, da je to od starosti, saj sem se bližala petdesetim, pa tudi oba starša imata pri osemdesetih zadebeljene nohte in sem mislila, da je to gotovo dedno. Lansko poletje mi je najprej začel odstopati noht na prstancu leve noge, ko sem se potem še sama butnila ob kamen, mi je odpadel, vendar ni več zrasel enak. Pedikerka ga je skušala zgladiti, kot je vedno s posebnim brusom gladila vse nohte. Za vse nohte je uporabljala isti brus. Nohtki so bili lepi, gladki, nanje je nanesla še lak. Predvidevam, da se mi je med tem brušenjem poškodovala zdrava struktura nohta, a prijaznim pedikerkam sem še naprej zaupala,« pripoveduje. Njena zgodba se nadaljuje z glivicami, ki jih je prepoznala na konicah nohta. Po priporočilu prijateljice je zamenjala pedikerko. Pred tem je obiskala dermatologinjo, in ta ji je svetovala tablete Lamisil, a se je na svojo odgovornost odločila, da prej poskusi vse drugo. Nova pedikerka ji je očistila nohtne korene in predlagala, da za to poletje skrijeta vse skupaj pod permanentni lak. Tako sta storili. »Spet sem imela lepe nohte. Po treh tednih pa se mi ga je malo okrušilo in pod lakom je bil zelen noht. Zelena plesen! Pedikerka mi je nežno odstranila noht, nič ni bolelo. Zdaj se bo odprto zdravilo. Najbrž ne bi smeli nanesti laka. Naj bo to v poduk drugim, če ne pedikerkam, pa strankam. Premalo vemo o vsem tem,« pripomni.

Shutterstock
V Sloveniji v kozmetičnih salonih izvajajo zdravstveni inšpekcijski nadzor. Pogostost nadzora je odvisna od ocene tveganja.

Gre za bakterijo, ne plesen

Zakaj se na nohtu pojavi zelena plesen in kako bi lahko to preprečili, nam je razložila Nina I. Hribar, ki ima svojo dermaestetiko, vodi pa tudi tečaje. »Sindrom zelenih nohtov povzroča okužba s Pseudomonas aeruginosa. To je bakterija, ki uspeva v vlažnem okolju in se jo pogosto zmotno zamenja z glivicami. Nekateri zelene nohte imenujejo tudi nohtna plesen, vendar to ni prav, saj plesen sodi med glive. Značilno je zelenkasto ali zelenkasto-črno razbarvanje nohta, v hujših primerih se pojavi tudi oniholiza (odstopanje nohtne plošče). Grizenje, žvečenje, trganje in deformacije nohtov lahko še povečajo tveganje za razvoj zelenih nohtov. Pogosto se pojavi tudi pri osebah, ki delajo v vlažnem okolju, v zaprtih čevljih in pri tistih, ki imajo umetne nohte (redko pa pri permanentnem lakiranju). Okužba se ponavadi pojavi le na enem nohtu. Nohti, podaljšani z gelom, pozelenijo, ker gel odstopa od nohtne plošče in se spodaj ujame vlaga. Pogosto pozelenijo tudi, če ponovno na naravni noht prilepimo umetno konico, ki je odpadla. Pri permanentnem lakiranju se to ne pripeti tako pogosto, razen če lak pustimo predolgo na nohtu in izdelava ni bila ustrezna.«

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 30, 25. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!