Nasveti

V rastlinjakih namakamo, ne zalivamo

Miša Pušenjak
9. 7. 2023, 08.00
Deli članek:

Doslej je bilo vode pravzaprav preveč. A naj vas to ne zavede. Rastlinjak je zaprt prostor, kjer so rastline veliko bolj odvisne od naše pomoči kakor na prostem. Namakanje je v rastlinjakih obvezno. Nikakor ne pozabite, zdaj je treba rastlinam v rastlinjakih dodajati vodo prav vsak dan, na prostem pa dvakrat tedensko. Če bo vročinski val daljši, seveda pogosteje.

Miša Pušenjak
Namakanje je v rastlinjakih obvezno.

Z namakanjem oskrbujemo rastline z vodo enakomerno. Nikakor ne zalivamo z zalivalkami, tudi uporaba tuša ni primerna. Zato sodi k postavitvi rastlinjaka tudi sočasna vzpostavitev namakalnega sistema.

Razlogov je veliko. Z zalivalko, tudi s tušem, ne morete zagotoviti, da bo zemlja ob koreninah ves čas primerno vlažna, ne pa enkrat preveč, drugič premalo. Pomembno je tudi vaše zdravje. Ker v rastlinjaku ni dežja, morate vso vodo rastlinam priskrbeti vi. Na vrhuncu sezone potrebuje paradižnik do 20 litrov vode na dan. Pomislite na svojo hrbtenico, da prinesete toliko vode vsak dan v rastlinjak.

Miša Pušenjak
Zalivalke so res romantične, niso pa uporabne za namakanje vrtnin.

Rastline niso samo žejne, temveč tudi lačne

Rastline sprejemajo hranila v vodni raztopini, če te ni, ni hrane za rastlino. Rastline torej niso samo žejne, so tudi lačne. Če voda enkrat je, potem pa je do naslednjega zalivanja zaradi vročine zmanjka, rastlina skoraj dnevno doživlja stres. Posledice: fiziološke motnje, kot so črne lise na dnu plodov, trdi deli v notranjosti paradižnika ter zelena in tudi trda ramena (ob peclju) plodov, slabo dozorevanje plodov, odpadanje cvetov …

In ne nazadnje, od desetih litrov vode, ki jih rastlini dodate z zalivalko, je zaradi številnih razlogov za rastlino ostane v območju korenine največ dva litra. K prijaznemu ravnanju z naravo sodi tudi varčevanje z vodo. Zalivalke pa so ogromen potrošnik vode.

Kako in kdaj namakati

Kadar govorim o namakanju, sta to dve najpogostejši vprašanji. Odgovor velja tudi za namakanje na prostem, a še posebej vreden upoštevanja je v rastlinjakih.

Nadaljevanje prispevka si preberite v reviji Jana, št. 27, 4. julij, 2023.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!