Nasveti

Z domačim pripravkom nad boleče krčne žile

Sonja Grizila
8. 4. 2023, 07.00
Deli članek:

Krčne žile nastanejo zaradi prevelikega pritiska v venah, kar poškoduje zaklopke in povzroči zastajanje krvi. Lahko se zgodi kjerkoli v telesu, največkrat pa so prizadete površinske vene na nogah.

Shutterstock
ognjič

 Zdaj, ko postaja topleje, bodo  težave s krčnimi žilami še večje kot sicer. Občutek, da so noge težke, je še izrazitejši, napetost in trgajoče bolečine hujše, otekline večje, tudi krči se lahko pojavijo. Če sedimo ali stojimo pri miru, je zadeva še slabša.

       Krčne žile nas nadlegujejo v več stopnjah – od tega, da so bolj ali manj estetski problem, pa do vozlov, ki se lahko v končni fazi odprejo in nastanejo razjede. Seveda je zdravniška pomoč nujna in tudi učinkovita, saj povitih nog s krvavimi madeži na obvezah danes skoraj ne vidimo več. Je pa na začetku, ko so žile »samo« izrazite (pojavijo se lahko že v zgodnji mladosti), zadeva za mlada dekleta, ki bi rada pokazala noge, skrajno neprijetna.

      Krčne žile je treba »ujeti« na začetku, skratka, takoj jih je treba začeti zdraviti, saj je zamujeno težko ali skoraj nemogoče popraviti. Prevelika telesna teža vsekakor ne koristi (tu lahko kaj storimo), predvsem pa ljudje, ki so nagnjeni h krčnim žilam, ne bi smeli nikoli mirovati. Lahen tek, sprehodi, kolesarjenje, predvsem pa plavanje bodo zelo koristili, vendar pa se raje izogibajmo soncu in topli vodi v toplicah. Ko zlezemo iz morja, se spravimo v senco.  Nikar ne ležimo ure in ure s knjigo pod drevesom, ampak skočimo večkrat v vodo ali se vsaj sprehodimo! Izmenično namakanje nog v topli in hladni vodi zelo pomaga.

Domači pripravek iz ognjičevih cvetov

V domači lekarni je kar nekaj pripravkov, ki izboljšajo prekrvitev in preprečujejo zastajanje krvi v nogah. Dve pesti ognjičevih cvetov (kmalu jih bomo imeli na vrtu) cvremo na petih žlicah domače masti, ko se začnejo sušiti, precedimo in stisnemo iz cvetov čim več soka. Spravimo v kozarčke ter se mažemo zjutraj in zvečer. Učinkoviti so tudi pripravki iz divjega kostanja, ki jih dobimo v lekarni, tudi ognjičevo in gabezovo mazilo imajo, če ga ne zmoremo pripraviti sami.

Celoten prispevek si lahko preberete v reviji Jana, št. 14, 04. 04. 2023.