Nasveti

Kako prihraniti povprečno plačo

/
22. 9. 2022, 09.56
Posodobljeno: 22. 9. 2022, 10.03
Deli članek:

Cene hrane iz meseca v mesec naraščajo in vse več se nas čedalje bolj ozira k cenejšim izdelkom. A nižja cena ne pomeni nujno slabše kakovosti, ugotavljajo v Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Ob pregledu petih prehranskih testov in po primerjavi cen so izračunali, da lahko štiričlanska družina pri nakupu zgolj petih osnovnih živil (riž, tunina, maslo, jajca, jogurt) ob skrbni izbiri izdelkov prihrani več kot 1.400 evrov na leto.

Revija Jana
Štiričlanska družina pri nakupu zgolj petih osnovnih živil ob skrbni izbiri izdelkov prihrani več kot 1.400 evrov na leto..

Zveza potrošnikov Slovenije redno opravlja teste, s katerimi primerja kakovost in ceno različnih blagovnih znamk izbranih živil, aparatov ter drugih izdelkov. Glede na draginjo so se podali v živilske trgovine in popisali aktualne cene izdelkov, ki so na petih izbranih testih dosegli kakovostni razred (najmanj) dobro. Porabo štiričlanske družine (dva odrasla, dva najstnika) so izračunali glede na okvirne potrebne količine osnovnih živil za odraslo osebo, povzete po priročniku Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Pri izračunu prihrankov so torej upoštevali predvideno porabo štiričlanske družine in izbiro najcenejšega izdelka z oceno dobro namesto najdražjega. Na primer: na testu dolgozrnatega riža je ZPS v kategorijo dobro uvrstila pet izdelkov, med njimi je bil najcenejši riž trgovske znamke Mercator, ki stane 1,34 evra na kilogram. Cena najdražjega je za približno 180 odstotkov višja, za kilogram riža Zlato polje je treba odšteli kar 3,74 evra. Ta je sicer zmagovalec testa ZPS, a oba izdelka sta se uvrstila v isti kakovostni razred. »Z informiranim nakupom riža štiričlanska družina prihrani okrog devet evrov na mesec oziroma 111 evrov na leto. Povprečen odrasli naj bi na mesec porabil malo manj kot kilogram riža,« so izračunali.

Večji prihranek si lahko družina obeta ob nakupu tunine. Če vsakdo v gospodinjstvu poje majhno konzervo (80 g) na teden, z nakupom tunine v oljčnem olju trgovskih znamk Almare (Hofer) in Nixe (Lidl) namesto najdražje blagovne znamke Eva družina prihrani 408 evrov na leto. Podobno vsoto družina prihrani tudi z nakupom zmagovalca na testu tunine, izdelka trgovske znamke Tuš, in sicer dobrih 400 evrov na leto.

Februarja so testirali tudi maslo, v kakovostni razred dobro ali zelo dobro se je uvrstilo kar 15 izdelkov. Med njimi je najdražji izdelek Pomurskih mlekarn, ki je na testu zasedel drugo mesto, najcenejši pa izdelek trgovske znamke S Budget (Spar), ki je na testu zasedel 12. mesto, a dosegel le devet točk manj od najdražjega. Z nakupom slednjega bo štiričlanska družina na leto prihranila okrog 44 evrov. Podobno bo družina prihranila tudi z izbiro najcenejšega izdelka v kategoriji zelo dobro, ki je poleg visoke ocene na testu še ekološki (Natur aktiv, Hofer), in sicer malo manj kot 40 evrov na leto, so ugotovili na ZPS. Za izračun prihranka so predvideli, da štiričlanska družina poje dobra dva zavitka masla na mesec (okrog 500 gramov).

Z nakupom najcenejših jajc lahko družina prihrani dobrih 15 evrov na mesec oziroma 185 evrov na leto. Le nekaj centov manj na mesec pa bo potrošnik prihranil, če bo namesto najcenejših jajc trgovske znamke Marque Repère (E. Leclerc) izbral jajca, ki so se uvrstila na prvo mesto na testu kakovosti jajc in edina dosegla oceno zelo dobro – Naše nam paše (Lidl).

Največji prihranek, to je kar 681 evrov na leto, pa omogoča premišljen nakup navadnega jogurta.

Več v reviji Janašt. 3820. 9. 2022