Ljudje

Moški ne nosimo čustev na dlani

Sonja Javornik
22. 9. 2022, 23.14
Posodobljeno: 22. 9. 2022, 23.14
Deli članek:

Za Split pravijo, da je posebno mesto, kjer ne moreš imeti glave v oblakih, pa čeprav si velika zvezda. Splitčani so namreč znani po neposrednosti in humorju, kar dokazuje tudi Goran Karan, ki je kljub uspehom na glasbenih odrih trdno na tleh in strašno kritičen do sebe. Pogovarjala sva se v Umagu, pred njegovim koncertom, enem najbolj obiskanih v tem mestu. Še en dokaz, da je njegova kariera, ki se je sicer začela res pozno, še vedno zelo uspešna.

osebni arhiv
»Odkril sem skrivnost – kogarkoli v življenju ljubimo, ga ljubimo vse življenje!«

Ali res mislite, da smo ženske boljši spol? Verjetno ne mislite tako samo zato, ker vas posluša več žensk kot moških? (smeh)

V določenih stvareh ste zagotovo boljše. V indijskih knjigah piše, da so ženske dvakrat bolj lačne od moških, kar pomeni, da čutite lakoto toliko močneje, posledično pa je potrebnega več truda za lepo linijo. Piše tudi, da ste štirikrat pogumnejše kot moški in osemkrat bolj strastne. Zaradi družbenih norm in materinstva se o tem verjetno premalo govori. Ženske v 21. stoletju izpolnjujejo primarne potrebe, pri tem pa nas opozarjajo, da jih ne poslušamo in se z njimi ne pogovarjamo dovolj. Težko je nekomu reči, da ga imaš rad, še težje je najti trenutek za to. Že kulturološko moški nismo taki, da bi nosili čustva na dlani. Včasih moramo biti grobi, v tej grobosti pa je težko nekaj povedati z besedami – lažje je zapeti. Moja naloga je, da pojem o vaših ljubeznih, naredim zvočno sliko vaših poljubov, držanja za roke in s tem uokvirim take trenutke. Pomembno je, na koga se spomniš zvečer, preden zapreš oči. Ženske so te stvari pripravljene priznati, kar je tudi človeška potreba. Kadar odpojem, vam je lažje, ne glede na starost, in to je najpomembneje.

Pri teh romantičnih, že pocukranih skladbah mi pride na misel Mišo Kovač. Vedno sem se čudila, kako lahko takšen mačo, kot je bil Mišo nekoč, poje osladne ljubezenske pesmi, saj si ne predstavljam, da bi to v resnici govoril svoji dragi.

To niso pocukrane pesmi. Izbrali ste zelo primernega dalmatinskega glasbenika, z gostimi brki, prototip pravega moškega. Kadar zapoje iz srca in nekaj pove, je to izredno močno. Kadar čustveno iztisne iz sebe besede »volim te« (ljubim te, op. a.), mu verjamem. Te besede je res težko izgovoriti, saj so obvezujoče. Včasih smo sedli pred hišo in zapeli pesem osebi, ki nam je bila všeč, ob spremljavi kitare. Glasba je čudovita stvar, saj te ljudje skozi pesmi spoznajo in vedo, kaj misliš. Geografsko prihajam z območja, ki me opolnomoči z romantiko, saj imamo tukaj vse potrebne elemente za to. Zame to predstavlja sredstvo, da iz sebe iztisnem vse, kar je pomembno, da najdem iskro in iskrene namene. Moški na koncertih želijo pokazati svojo »žrtev«, pokazati svoji dragi, kaj so pripravljeni narediti za dobro zveze. To dokazujejo s tem, da dve uri »trpijo« na mojih koncertih. Sedijo s prekrižanimi rokami in čakajo, da mine. Z dobrimi koncerti jim želim povedati, da je moj namen slaviti njihov odnos, zato običajno na koncu postanemo prijatelji.

Zdi se mi, da ste kar strogi do sebe, je tako?

V določenih stvareh sem res. Iz sebe sem vedno želel izvleči kar največ.

Na svetu je kup dobrih umetnikov, ki so dali vse za umetnost, pri tem pa pozabili na ljudi okoli sebe.

Tudi z menoj niso vsi zadovoljni in moram sprejemati kompromise. Kadar sem z osebo, ki me ima rada in jaz njo, sem zanjo pripravljen narediti vse. A življenje ima tudi stranske učinke … Ko si starejši, spoznaš, da je življenje sestavljeno iz številnih prihodov in odhodov. Po tem ostanejo določeni občutki, ne nujno slabi. Včasih je celo dobro, da se osebi razideta. Težko je človeka pustiti, a hkrati ga ne moreš zadrževati in daviti v svoji senci!

Ali ste z leti odkrili skrivnost odnosov? Delate sedaj manj napak?

Z leti se bolje zavedaš, kaj prispevaš v nekem odnosu. Zoži se območje delovanja določenih organov, zato delamo manj napak, kljub temu pa napake vedno so. Ne razumite narobe, vendar bomo vedno varali in bili prevarani. Smo sužnji lastnih dvomov in psihologije, vendar sem z leti lažje sam s seboj, zato mislim, da je lažje tudi drugim z mano. Največji izziv vidim zdaj prav v odnosih. Kadar ti je nekdo všeč, mu želiš pokazati najboljšega sebe, čeprav kaj od tega tudi ni res, čez čas pa se amplituda usmeri navzdol in to mnogim ni všeč. Z leti imaš več izkušenj. Odkril sem skrivnost – kogarkoli v življenju ljubimo, ga ljubimo vse življenje! Ko sem pisal besedila, sem želel biti kar najbolj iskren do sebe. Spomnil sem se stvari, ki sem se jih najbolj sramoval, saj so me še vedno žulile. V sanjah sem se spomnil treh deklet, ki sem jih imel rad. Sanjal sem o dekletu, ki mi je bila všeč v osnovni šoli, v sanjah pa so bili občutki zelo živi. Tega nisem čutil v možganih, ampak v prsih, kjer je bilo cel kup vtisov – dobrih in slabih. Takrat sem spoznal, da imaš rad vsako osebo, ki si jo kdaj imel rad.

Več v reviji Janašt. 3820. 9. 2022