Nasveti

Pokaži mi svoj dom in povem ti kdo si

jk
2. 2. 2021, 23.57
Posodobljeno: 3. 2. 2021, 00.09
Deli članek:

Domače štiri stene in vse, kar je med njimi, razkrivajo naše notranje bistvo, kajti soba je ogledalo človeka, ki biva v njej. FOTO: Sweetpea & Willow, Unsplash, Shutterstock

Zarja Jana
Na zelenem kavču sedi miren in stabilen ter ljubeč človek.

Dnevna soba je odraz naše osebnosti. Poleg pohištva o nas veliko povejo detajli: barva, ki prevladuje v spalnici, način, kako in kje obešamo družinske fotografije, kakšna je naša knjižna polica. Vse, s čimer se obkrožimo v intimi svojega doma, je naše ogledalo. Podobe v njem pa ne vidimo le mi sami, saj so vrata našega doma običajno odprta tudi drugim. Prijatelji k nam res ne prihajajo zato, da bi v slogu naše opreme ali drobnih dekorativnih detajlih izvedeli o nas kakšne skrivnosti, je pa zato naš dom neke vrste zgovorna vizitka za strokovnjake.

Dom kaže, kdo smo in kaj bi radi bili

Dom pa ni le ogledalo nas samih, saj hkrati kaže tudi to, kakšni bi radi bili. Bivanjsko okolje je tesno povezano z nezavednim delom našega jaza, kar zelo dobro čutimo na nagonski ravni, zato v lastnem domu postavljamo jasne meje: znanci in obiskovalci smejo le v določeno sobo, prijateljem pa dovoljujemo vstop tudi v druge dele stanovanja oziroma doma. Seveda bleščeča oprema doma ne pomeni zmeraj bleščeče perfektne osebnosti, ki ta prostor poseljuje. Včasih je to le hotena vizija sveta in osebnosti, ki odraža prej našo željo kot realnost. Skoraj vsako stanovanje, tudi tisto, ki je urejeno povsem skladno s katalogi, pove tistemu, ki zna brati skrite znake, kakšen je človek, ki v tej sobi biva. Bodimo prvi, ki bomo znali razbrati zrcalno sliko nas samih, ki nam jo kaže lastni dom.

Test: Kako srečni prebivalci svojega doma smo?

Obkrožimo številke pred odgovori in jih na koncu seštejmo. Vsota nas uvršča v enega od štirih tipov.

Vzamem si veliko časa za opremljanje, dekoracijo ter tudi za čiščenje in pospravljanje doma.

5 Drži

4 Najpogosteje

3 Ne vem točno

2 Bolj poredko

1 Sploh ne

Kadar sem doma, preživim večino časa pred televizijo ali se ukvarjam z nujnimi zadevami.

1 Drži

2 Najpogosteje

3 Ne vem točno

4 Bolj poredko

5 Sploh ne

Za moje splošno dobro počutje je pomembno, da se doma dobro počutim, in se zmeraj veselim vrnitve domov.

5 Drži

4 Najpogosteje

3 Ne vem točno

2 Bolj poredko

1 Sploh ne

Želim si na novo opremiti dom, pa se ne morem odločiti, v kakšnem slogu, prav tako se ne morem ločiti od starih predmetov.

1 Drži

2 Najpogosteje

3 Ne vem točno

4 Bolj poredko

5 Sploh ne

V mojem domu je slog notranje opreme izrazit in jasno prepoznaven.

5 Drži

4 Najpogosteje

3 Ne vem točno

2 Bolj poredko

1 Sploh ne

Preden se odločim za kaj neobičajnega, raje najprej premislim o bolj konvencionalni inačici.

1 Drži

2 Najpogosteje

3 Ne vem točno

4 Bolj poredko

5 Sploh ne

Preden se odločim investirati denar v preureditev doma, si privoščim druge reči, ki so pomembne zame ali za mojo družino.

1 Drži

2 Najpogosteje

3 Ne vem točno

4 Bolj poredko

5 Sploh ne

V svojem domu imam občutek, da sem lahko takšen človek, kakršen v resnici tudi sem, in se mi ni treba pretvarjati.

5 Drži

4 Najpogosteje

3 Ne vem točno

2 Bolj poredko

1 Sploh ne

Kadar se spremeni kakšna okoliščina v mojem življenju (ločitev, nova zaposlitev ipd.) ali imam nove zamisli, se takoj lotim prenove.

5 Drži

4 Najpogosteje

3 Ne vem točno

2 Bolj poredko

1 Sploh ne

Moj dom je trenutno opremljen s pohištvom, ki je premajhno ali preveliko ali pa mi slogovno ne ustreza več.

1 Drži

2 Najpogosteje

3 Ne vem točno

4 Bolj poredko

5 Sploh ne

Moji gostje in prijatelji se pri meni zmeraj dobro počutijo, pa čeprav imajo povsem drugače opremljeno stanovanje.

5 Drži

4 Najpogosteje

3 Ne vem točno

2 Bolj poredko

1 Sploh ne

V našem domu je prostor, kamor se lahko umaknem in je namenjen predvsem meni.

5 Drži

4 Najpogosteje

3 Ne vem točno

2 Bolj poredko

1 Sploh ne

Izid:

49–60 točk

Zelo dobro veste, katera oprema, barve in slog notranje opreme vam ustrezajo. Radi sami opremljate prostore, v katerih živite in delate, in jih nenehno nadgrajujete. Med vaše temeljne življenjske vrednote sodi, da po dolgem in napornem dnevu z veseljem pridete domov in se tam res dobro počutite. Čestitamo! Uspelo vam je svoj dom urediti v harmoniji s samimi seboj, saj točno veste, kaj pričakujete od njega. Vaš dom pa vas v zameno nagrajuje s tem, da vas bivanje v njem krepi in vam daje moč.

37–48 točk

Prijetno vzdušje v lastnem domu je za vas pomembno, enako velja za večino prostorov, v katerih preživljate svoj čas. A prostori so vse kaj več, kot le štiri stene in nekaj prijetne opreme. Pojdite skozi vse prostore svojega doma s posebej odprtimi očmi. Skušajte opaziti zaveso, ki ni barvno usklajena s prevleko na kavču. In bodite iskreni, ko razmišljate o slikah, ki visijo na hodniku in jih že nekaj časa ne marate najbolj. Zamenjajte vse tiste drobne stvari, na katere ste sicer že čisto navajeni, v resnici pa vam niso všeč. Po tem posegu vam bo v lastnem domu še lepše.

26–36 točk

Dom je za vas pomembna vrednota, vendar ne posvečate preveč pomena in pozornosti dekoraciji ali celo detajlom. Ne moti vas tetina omara ali miza, ki so vam jo dali starši – marsikaj ste kar prevzeli, ker je bilo tako najbolj priročno. Ne ukvarjate se s tem, ali ti predmeti res ustrezajo vašim potrebam. Najverjetneje tudi v svojem vsakodnevnem življenju zanemarjate svoje želje. Poglobite se vase in si izdelajte predstavo o domu, ki bi bil opremljen po vaših zamislih. Nato izpeljite svojo zamisel – tako doma kot v življenju nasploh.

12–24 točk

Kuhinja, kopalnica, postelja, kavč in dovolj prostora za vaše stvari – to je to. Na stanovanje in svoj dom gledate z vidika praktičnosti in uporabnosti. Vse drugo se vam zdi povsem odveč. Najbrž vam manjka splošni interes za opremljanje in okraševanje, saj so za vas pomembnejša druga življenjska področja. A poskusite kljub temu v svoje bivanjsko okolje investirati več časa, energije in osebnega interesa. Spoznali boste, da lahko s tem pridobite tudi na drugih, za vas pomembnejših področjih. (jk)

Zarja Jana, št. 51.2. 2021