Nasveti

Ali obstaja rešitev za razglašeno črevo?

sanja Lončar
18. 2. 2020, 22.00
Deli članek:

Zarja Jana
Napenjanje, plini, driska in zaprtje so le del repertoarja, ki ga izvaja razglašena in zdesetkana mikroflora.

Moj oče je vse življenje delal v lakirnici. Zdaj je star 77 let. Prebolel je že raka na črevesju (operacija in kemoterapija), raka prostate (več operacij), nazadnje pa še zaporo črevesja (spet operacija). Dvakrat so mu torej odrezali del črevesja. Prebava mu deluje le s pomočjo odvajal, zdaj pa ga muči še boleče napenjanje. Ima seveda dieto, jesti ne sme nobene surove hrane, ničesar, kar napenja. Svetovala sem mu uporabo začimb, pa pravi, da jih uporablja, recimo v zeljno juho doda kar dve žlici kumine, vendar ne vem, koliko mu to res pomaga, ko pa kupuje navadne začimbe, ki so, kot slišimo, obsevane in torej najbrž brez moči. Odvajala jemlje tako rekoč pol življenja, tablete proti napenjanju že 30 let, mučijo ga živci in nespečnost, za oboje jemlje tablete, obenem pa še veliko analgetikov zaradi trdovratnih glavobolov. Skušam mu pomagati, denimo s probiotiki, molkosanom, vitamini itn., bolečin zaradi napenjanja pa bi se nemara lotili s premišljeno uporabo začimb, vendar ekološko pridelanih. Prosim vas za nasvet. Pozdrav, M.

Verjetno ni čarobne palčke, ki bi vašemu očetu, ki mu telo že pol stoletja prižiga rdeče lučke, odpihnila nakopičene težave. Vsako telo skozi leta izriše svoj zemljevid zlorab, ki jim je bilo izpostavljeno. Tako kot gube razkrivajo, ali smo vse življenje bili nasmejani ali mrkega pogleda, tudi telo pokaže, kje smo ga najbolj prizadeli. Zastrupljanje pljuč, ki ga povzroča lakirnica, je direktno povezano z zdravjem črevesja. Kitajska medicina pljuča in debelo črevo obravnava kot parna organa, ker se težave pri enem vselej kažejo tudi na drugem.

Po toči zvoniti je prepozno, po bitki biti pameten tudi. Lahko pa je zgodba vašega očeta dober zgled tistim, ki mislijo, da jo bodo kljub izpostavljenosti kemičnim hlapom, tobaku, pesticidom … odnesli brez težav.

Lakirnice namreč niso edine problematične. Tudi naši kmetje masovno zbolevajo za rakom črevesja, pa še vedno ne vidijo povezave med strupi, s katerimi škropijo, in strupi, ki jih bodo pokončali. In tudi življenje v številnih sodobnih stanovanjih ali delo v modernih pisarnah po kakovosti zraka ni daleč od lakirnic, zato ne preseneča, da je v Sloveniji še vedno zelo veliko raka debelega črevesja in pljuč.

Kam so šli prijatelji?

Mediji so v zadnjem času polni člankov o pomenu mikrobioma. S tem novodobnim izrazom označujemo svoje spoznanje, da v našem črevesju ne domuje le kup nametanih mikroorganizmov, temveč da so ti organizirani kot dobro delujoča skupnost in opravljajo funkcijo dobro uglašenega simfoničnega orkestra. Mnogi celo pravijo, da je to samostojni organ, ki skrbi, da predelujemo, presnavljamo in izločamo brez težav. Čeprav nima značilne oblike, kot jo imajo srce, jetra ali pljuča, ima jasno organizacijo, hierarhijo in inteligenco.

Ko črevesju napovemo vojno, bodisi tako, da uživamo antibiotike, kortikosteroide ali udarimo po njem s kemičnim orožjem, kot je kemoterapija, pobijemo večino glasbenikov in je posledica »škripanje« prebave, ki ga lahko slišimo tudi z ušesi. Napenjanje, plini, driska in zaprtje so le del repertoarja, ki ga izvaja razglašena in zdesetkana mikroflora. Kratke ujme telo še nekako zna popraviti, ker se še spomni, kako naj bi sistem deloval. Pravimo, da ima mikroflora svoj spomin, po katerem se zna obnoviti. Podobno kot znamo pospraviti vrt, ki ga je ponoči razdejal veter in nam premetaval sode, ponjave, orodje …

Ko pa vojna proti telesu traja dlje, telo pozabi, kaj bi moralo biti izhodiščno stanje, in je zato težko ponovno vzpostaviti harmoničen sistem. Strokovnjaki pravijo, da že po eni kuri antibiotikov potrebujemo vsaj tri mesece, da obnovimo prijateljske mikroorganizme v črevesju. Če pa so naše težave s črevesjem trajale dlje, je treba za vsako leto težav dodati še vsaj en mesec terapije. Pravite, da vaš oče že 30 let jemlje tablete proti napenjanju in sredstva za odvajanje, torej v najboljšem primeru potrebuje vsaj tri leta, da popravi situacijo in usposobi svoje črevesje za bolj ubrano delovanje.

S staranjem se pojavi še en »pribitek na izračunu obresti«, in sicer čas obnove različnih tkiv. Črevesna sluznica se pri osebi, stari okrog 30 let, lahko obnovi v nekaj mesecih. Ko smo starejši, pa se ta proces začne upočasnjevati. Dodatno je treba upoštevati, da je zdravljenje črevesja, v katerem je poškodovanih deset odstotkov celic, nekaj povsem drugega kot zdravljenje, ko imamo komaj kakšen odstotek nepoškodovanih. Ko delež delujočih celic pade pod 50 odstotkov, ne moremo pričakovati, da bo s pomočjo čudežnih fermentov, probiotikov, prehrane, začimb … že naslednja generacija celic delovala normalno. Tako kot smo šli po stopnicah dol, gremo tudi po stopnicah gor – stopničko za stopničko. To pomeni, da je potrebno nekaj generacij obnove celic, da bo vsaka naslednja zmogljivejša in bolj vitalna.

Je to preveč? Naj vsak presodi sam.

Poznam ljudi, ki so se v zelo poznih letih lotili temeljite prenove lastnega telesa in so danes videti bolj zdravi kot pred desetimi leti. Dokler živimo in dihamo, lahko izbiramo smer.

Kako se lotiti težave?

Ker je težava kompleksna, je uspešna le terapija, ki se hkrati loti več problemov. Tako kot v hiši en mojster ne more popolnoma prenoviti kopalnice, tudi vaš oče potrebuje profesionalno ekipo za različna obrtniška dela. Če to prevedem v prehranska dopolnila, potrebuje dober vir desnosučno fermentiranih hranil, lahko prebavljive beljakovine in druga že razgrajena hranila, saj jih izmučeno črevo samo ni sposobno predelati in zato telo peša. Hkrati pa morate preprečiti, da po zakladu dobrih hranil planejo »cestni roparji«. Zato v črevesju, kjer lastna policija in carina ne delujeta dobro, potrebujete precej probiotikov, ki igrajo vlogo varnostnikov, spremljajo dragoceni tovor in preprečujejo, da bi si ga prilastili kandida, zajedavci ter drugi nepridipravi. Ker si ni težko predstavljati, da je črevo zelo vneto, zelo pomaga tudi dober vir maščob omega 3 – najbolje direktno v obliki olja, ki pospeši obnovo črevesne sluznice in gasi vnetja. Svojo pomoč lahko ponudijo tudi začimbe, ki učinkujejo močno protivnetno. S tem mislim kurkumo, galgant, ingver, majaron, origano, timijan, šetraj, rožmarin … 

Več v reviji Zarja Jana št. 7, 18. 2. 2020