Nasveti

Z gibanjem nad bolezen z več obrazi

Lara Jelen
16. 5. 2019, 08.08
Deli članek:

V Thermani Laško letos praznujejo 165 let obstoja. V tem času so v zdravilišču razvili dolgotrajno in izpopolnjeno tradicijo rehabilitacije bolnikov. Med njimi je ogromno okrevajočih po kapi, vedno več pa je tudi takih, ki so zboleli za multiplo sklerozo, boleznijo, ki se zelo tiho prikrade v človekovo življenje, saj so simptomi zelo nejasni, a se ga nato močno oprime in se je treba z njo naučiti živeti. To je bolezen, ki najpogosteje povzroči invalidnost pri mlajših ljudeh (navadno izbruhne med 20. in 45. letom) in so zanjo dovzetnejše ženske. O njej se ne govori veliko. Morda tudi zato, ker medicina še ni uspela odkriti vzroka zanjo. Z fizioterapevtko smo se pogovarjali, kaj lahko človek stori zase.

Revija Zarja
Multipla skleroza

Ko telo začne napadati samo sebe. Multipla skleroza je avtoimunska bolezen, ko se imunski sistem obrne proti samemu sebi. »Protitelesa, ki jih začne proizvajati imunski sistem, napadejo tako imenovane mielinske ovojnice. Mielin je v telesu povezan s hrbtenjačo in živci ter skrbi za dovolj hiter pretok informacij. Zaradi poškodb se ta upočasni, kar v praksi pomeni recimo daljši čas, da možgani sporočijo roki, naj se premakne, ali pa se ta premakne nekontrolirano. A takšne in druge težave se ne razvijejo čez noč. Prvi simptomi, ki človeka opozarjajo na multiplo sklerozo, so pogosto zelo netipični. Lahko se začne z zamegljenim ali dvojnim vidom, motnjo ravnotežja ali govora, slabšo mišično močjo oziroma šibkostjo ali odrevenelostjo in mravljinčenjem. Lahko se pojavi več simptomov skupaj, lahko samo eden. Lahko se tudi potuhnejo in ob ponovnem zagonu bolezni znova izbruhnejo,« je razložila Eva Jereb, fizioterapevtka v Thermani Laško.

Lara Jelen
Eva Jereb

Nihče ne ve, zakaj. Vzroki za multiplo sklerozo so slabo raziskani, za zdaj o njih le predvidevajo. Medicinska stroka sklepa, da gre najverjetneje za skupno delovanje genetskih in okoljskih dejavnikov. Najširše je sprejeta teorija, da naj bi virusna okužba v zgodnjem otroštvu tako spremenila delovanje imunskega sistema, da ta začne pri nosilcih posebnih genetskih lastnosti delovati proti lastnemu mielinu. Ljudje z multiplo sklerozo, ki hodijo na rehabilitacijo v Zdravilišče Laško, tamkajšnjim strokovnjakom pogosto povedo, da ob prvih simptomih še pomislili niso na to bolezen. »Včasih kdo pri nas ugotavlja, da je imel takrat, ko se je bolezen pri njem začela, težko obdobje. Bodisi se je zgodila smrt v družini bodisi so bili zaradi kakšnega drugega razloga pod velikim psihičnim stresom ali pritiskom,« je povedala sogovornica. »Oboleli, ki nas obiskujejo, o svoji bolezni veliko razmišljajo in jo za nazaj tolmačijo kot neko seme, katerega dejavnost je sprožil klik iz okolja – težko življenjsko obdobje.«

Ohranjanje mišične moči je ključno. Žal je multipla skleroza za zdaj neozdravljiva. Zdravila bolnikom lajšajo simptome med zagonom bolezni, torej v obdobju, ko multipla skleroza udari na plano. Kdaj bo ponovni zagon, je težko predvideti, v vmesnem obdobju pa bolnik nima večjih težav. »Pri nekaterih je izboljšanje v tem času popolno, pri drugih pa se kaže od zagona do zagona vedno več trajnih simptomov in se splošno stanje z vsakim napadom bistveno poslabša,« ugotavljajo v Združenju zdravnikov družinske medicine. Kljub temu fizioterapevti v Thermani Laško poudarjajo, da lahko oboleli zase ogromno naredijo s prilagojeno telovadbo. »Z njo pri nas dosegamo zelo dobre rezultate. Bolnikom namreč zaradi bolezni dostikrat upade mišična moč, zato je zelo pomembno to preprečevati z gibanjem. Z ohranjanjem mišične moči bodo na dobri poti do tega, da naslednje poslabšanje ne bo tako izrazito. Poleg tega se bo nekdo, ki je dovolj vitalen, po poslabšanju hitreje pobral.« Ena izmed zaposlenih v Thermani Laško je pred časom pripravila in izdala knjižico Pilates in multipla skleroza. V njej je veliko koristnih napotkov in vaj, ki spodbujajo h gibanju tudi zunaj vodene rehabilitacije.

Več v reviji Zarja št. 20, 14. 5. 2019.