Nasveti

3. teden – nova energija in lepša koža

Lara Jelen
15. 5. 2019, 09.35
Deli članek:

Pred nami je še zadnji teden razstrupljanja. Počasi bi morali učinki čiščenja telesa postajati vidni: lepša koža, boljše počutje, urejena prebava ... Čisto malo še in bomo na cilju!

Revija Zarja
Razstrupljanje

V vašem telesu se počasi vzpostavlja nov ritem. Pregrehe vas najverjetneje manj mikajo kot na začetku. Če si še vedno želite prepovedano hrano, odštevajte dni do tedaj, ko si jo boste končno lahko privoščili. Tudi v tem tednu se lahko zamotite z masažo, sprehodom v naravi ali pitjem zdravega zelenjavno-sadnega zmešančka v družbi prijateljev. Vse vam bo dobro delo. Prepustite se občutkom lahkotnosti in v zadnji teden zajadrajte na valu energije, ki ga boste začutili.

TEDENSKI KOLEDARČEK: USMERITVE PO DNEVIH

1. dan: masaža črevesja. Redno odvajanje lahko spodbudite z masažo črevesja. S prsti in dlanjo v smeri urinega kazalca masirajte predel okoli popka. Še dodatno lahko prebavo spodbudite z uživanjem zmletih lanenih semen.

2. dan: skakanje po trampolinu je odlična vadba! Z njim boste spodbudili pretok, se spotili in izločili toksine ter se obenem dobro nadihali. Vadite oziroma skačite vsaj 20 minut, vmes pa si po potrebi tudi spočijte. Po vadbi se stuširajte, da kožo očistite toksinov.

Revija Zarja
Telovadba

3. dan: dovolj tekočine! Ne pozabite: nujno ves dan pijte veliko vode.

4. dan: poskusite z jogo. Joga spodbuja delovanje čistilnih organov, izboljšuje dihanje in je zato priporočljiva v programu razstrupljanja. Ne bo vam obremenila kardiovaskularnega sistema, še vedno pa bo pripomogla k razstrupljanju. Posamezni jogijski položaji (asane) so posebej primerni za razstrupljanje telesnih organov. Dobro zaokrožena vadba z raztezanjem in stiskanjem vsakega dela telesa bo prispevala k odstranitvi odpadnih snovi, ki so shranjene globoko v mišičnih tkivih, kot so ogljikov dioksid, mlečna kislina in limfna tekočina. Obiščite jogijski tečaj v svoji bližini ali poskusite kakšno asano doma izvesti sami. Seveda jo prilagodite svoji gibčnosti, da ne bo poškodb!

Asana trikotnik

Stojimo z nogami v razkoraku v obliki črke A, roke odročimo vstran v širini ramen. Nato se nagnemo v pasu v desno in z desno roko zdrsimo po nogi navzdol do gležnja, leva roka je še vedno odročena in gleda proti nebu. V tem položaju ostanemo nekaj vdihov in izdihov. Nato ponovimo še na drugo stran. Vaja je odlična za spodbujanje prebave in odpravljanje zaprtja.

5. dan: sadje z oreščki. Kadar jeste sadje, pojejte zraven nekaj oreščkov ali semen, saj se tako uravnava raven sladkorja v krvi.

6. dan: bazična kopel. Ste si ta teden že naredili bazično kopel s sodo bikarbono in soljo? Če ne, si zvečer pred spanjem zanjo rezervirajte eno uro časa.

7. dan: zmešanček. Zadnji dan razstrupljanja začnite z zmešančkom, ki vas je v tem času najbolj navdušil. Ali pa poskusite kakšnega novega, na primer iz jagodičevja in kokosovega mleka s cimetom. V mešalniku zmešajte 2 skodelici borovnic in malin, 2 skodelici kokosovega mleka s kokosovim mesom ali četrt avokada ter 1,5 skodelice kokosovega mleka, 1 skodelico zamrznjenih ali svežih breskev, 1–2 čajni žlički agavinega sirupa ali sladkorja iz kokosovih cvetov, 1 čajno žličko cimeta ter pol skodelice ledu. Naj vam tekne!

Če po treh tednih ne boste zadovoljni z rezultati, lahko program razstrupljanja podaljšate za nekaj dni do teden ali dva. Čeprav boste verjetno potrebovali malo več hrane, bi pri prehranjevanju, ki ga predvideva program, zlahka ostali dlje.

Več v reviji Zarja št. 20, 14. 5. 2019.