Nasveti

Lepotičenje z grozdnimi jagodami

Lara Jelen
19. 9. 2017, 07.00
Deli članek:

Shutterstock

Antioksidanti v grozdju niso dobri le za naše zdravje, ampak tudi za lepoto. Ne samo na enega, grozdje lahko v lepotne namene uporabljamo na več načinov. Predstavljamo vam jih šest, gotovo pa se najde še kakšen.

1. Zaščita pred sončnimi opeklinami

Sonce sicer pri nas ni več tako nevarno, a če vas lahko opeče pozimi na smučanju, vas lahko na sončen dan opeče tudi jeseni, posebno če ste mu dolgo izpostavljeni v najtoplejšem delu dneva. Če se odpravljate na trgatev in vas sonce morda preveč opeče, imate prvo pomoč kar pri roki. Grozdje namreč velja za zelo učinkovito sredstvo proti sončnim opeklinam. Nekaj grozdov zmečkajte in se z njimi namažite po prizadetih predelih. Počakajte približno pol ure, da opravijo svojo nalogo, potem pa vsebino sperite s kože z vodo.

Kako deluje? Grozdje v sebi skriva dva izredno močna antioksidanta, to sta resveratrol in proantocianidin, ki poleg številnih drugih koristi kožo zaščitita pred nevarnimi ultravijoličnimi žarki, zmanjšata rdečico, ki je nastala zaradi opekline, in pomagata kožnim celicam, da utrpijo čim manj škode.

2. Enakomerna polt

Če je vaša težava razbarvanje kože oziroma je ta na določenih predelih temnejša kot na drugih, poskusite izenačiti polt z uporabo belega grozdja. V ta namen uporabite sveže iztisnjen sok belega grozdja. S kosmom vate ga čim izdatneje nanesite na kožo, počakajte, da se posuši, nato si kožo sperite z vodo. Z enakim postopkom lahko poskusite odpraviti tudi majhne brazgotinice ali lise, ki so vam ostale zaradi stiskanja mozoljev.

Kako deluje? Če vaša koža na nekem mestu nima pigmenta in je tam zaradi tega svetlejša, boste to težko spremenili. Kljub temu pa belo grozdje vsebuje polifenole, za katere je znano, da izboljšujejo barvo kože.

Več v Zarji št. 38, 19.9.2017