Nasveti

Ribezov džem

Jana
25. 6. 2009, 17.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ko na vrtu (domačem ali sosedovem) dozori rdeči ribez, ga je običajno toliko, da se ga lahko najemo do sitega, uporabimo pa ga tudi za pripravo osvežujoče kiselkastih sladic.

Za 4 kozarce
Priprava: 30 minut
Kuhanje: 10 minut

Sestavine: 1 kg rdečega ribeza, 1150 g sladkorja, 1 vrečka želirnega praška (20 g).

Priprava: Ribez oplaknemo, osušimo na krpi, nato pa previdno osmukamo jagode s pecljev. V loncu zmešamo ribezove jagode in 1100 g sladkorja, pokrijemo in pustimo stati čez noč. Preostali sladkor zmešamo s praškom za želiranje. Naslednji dan ga primešamo ribezu, pristavimo na štedilnik in počasi segrevamo do vretja. Ko sadna mešanica močno zavre, pogledamo na uro in kuhamo natančno 3 minute. Preverimo, ali se džem strjuje, nato ga napolnimo v kozarce, te pa zapremo s pokrovčki.

Nasvet: Kako preizkusimo, ali se džem strjuje? Kapljo džema kanemo na krožnik in počakamo, da se ohladi. Če ostane kaplja čvrsta in se ne razliva, je džem kuhan. Če se kaplja razlije, kuhamo džem nekoliko dlje, toliko, da izpari odvečna tekočina. Ponovno naredimo preizkus in napolnimo džem v kozarce.