Nasveti

Šelinka

Jana
25. 6. 2009, 13.33
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Šelinka je aromatična enolončnica iz listov in gomoljev zelene (v kraškem narečju se imenuje šelin), v kateri lahko kuhamo pršut, klobase, kraško panceto ali kos svinjskega mesa.

Kraško kuhinjo so zaznamovali družinski dogodki in praznovanja ter seveda trdo delo. Kljub pomanjkanju so gospodinje znale z občutkom nahraniti vso družino. Bile so iznajdljive in pri pripravi hrane uporabljale tisto, kar so našle v naravi ali nabrale na njivi.

 Recept  za šelinko nam je zaupala gospodinja Milojka s turistične kmetije Škerlj (www.slovenia.info/skerlj) v Tomaju na Krasu. Nekoč je bila to vsakdanja jed, danes pa velja za zelo cenjeno enolončnico, ki jo pripravljajo svojim gostom, je pojasnila. Po pomembnosti in tipičnosti sodi v sam vrh kraških minešter, sledi ji jota.

Sestavine:  gomolj in liste ene zelene, 3 srednje veliki krompirji, 10 dag kraške pancete, sol, leviš (zel, katere vonj spominja na limono), malo olja ali masti.

Priprava: Krompir olupimo, skuhamo in pretlačimo. Posebej naribamo šelin na listke (včasih so ga ribali z ubelčem), zrežemo panceto in vse to rahlo popražimo v ponvi skupaj z zabelo, da zadiši. To dodamo krompirjevi masi. Mineštra naj bo gosta, dodamo sesekljane liste šelina in začimbe, zavremo ter odstavimo. Ponudimo kot samostojno jed.

Združenje turističnih kmetij Slovenije izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik