Nasveti

Na afriški lepotni safari

Jana
29. 6. 2009, 09.51
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Spoznajte skrivnosti lepotičenja afriških žensk in jih uporabite tudi sami.

Afrika s svojo divjo in skrivnostno lepoto vedno znova buri našo domišljijo, letos pa je to še posebej modno. A divje živali in naravno bogastvo niso vse, kar črna celina ponuja zahodnjakom, tu so še skriti lepotni zakladi, ki so zadnje čase še posebej iskani. Spoznajte skrivnosti lepotičenja afriških žensk in jih uporabite tudi sami.

 

Žensko zlato: karitejevo maslo
Imate zelo suho kožo? Začnite uporabljati blagodejno karitejevo maslo, ki je vir vlage. Afriško drevo karite rodi oreščke in iz njihovih semen pridobivajo izvlečke, ki so izjemno bogati z vitaminoma A in E. V zahodni Afriki je karitejevo maslo, imenovano tudi žensko zlato, vsakodnevno v rabi, tudi pri kuhi. Negovanje z njim učinkovito pomaga pri večno razpokanih ustnicah ali razdraženi in suhi koži vsega telesa. V kozmetični industriji ga dodajajo dodatek rdečilom za ustnice, losjonom za nego telesa ter maskam za nego poškodovanih las.

Bogastvo iz grmičevja: rooibos
To je najbolj priljubljen napitek v južni Afriki, tako rekoč ljudska pijača. Že kar nekaj časa je na voljo tudi pri nas, predvsem kot čaj. Blagodejne učinke rdečega grma rooibosa so poznali že pripadniki starodavnega južnoafriškega plemena Khoisan. Rdeči grm je bogat z vitamini in snovmi, ki ščitijo organizem pred agresivnimi prostimi radikali, kar se med drugim odraža na koži. Prvobitni prebivalci so izvleček rooibosa uporabljali za zdravljenje poškodb na koži, saj krepi njene samoobnovitvene zmožnosti. Danes je – poleg v čaju – na voljo tudi v kozmetiki, v losjonu ali gelu za prhanje.

Za razvajanje kože: arganovo olje
Berberke ga poznajo že dolgo, pri nas pa se je uveljavilo šele v zadnjem času: arganovo olje. Moč njegovega učinkovanja je potrdila tudi moderna znanost, saj so raziskave pokazale, da vsebuje veliko esencialnih maščobnih kislin. Te izjemno dobro negujejo na kožo in lase. Slaba plat te novice pa je, da je arganovo olje dragoceno, zato so tudi kozmetični izdelki, izdelani na njegovi osnovi, zelo dragi. Vendar se investicija splača, učinki so res izjemni. Arganovo olje se uporablja kot dodatek v specialnih oljih za nego telesa in v izdelkih za nego las.

Ne le za slone: marula
Sadeži drevesa marula so majhni, zlato rumeni in znani kot priljubljena hrana slonov. Iz njih pridobivajo olje, ki ga v zadnjem času s pridom uporablja tudi zahodna kozmetična industrija. Je namreč izjemno bogato z vitamini, ki kožo ščitijo pred staranjem. Dodaja se k luščilom, kjer pride njegov učinek najbolj do izraza, saj naredi kožo mladostno svežo in lepo.

Negovalni učinki iz tal: maroško blato rhassoul
Rhassoul, mineral v obliki kamna, ki ga zdrobijo v prah, je najbolj vsestransko afriško lepotilno sredstvo. Maročanke ga uporabljajo za čiščenje obraza, las in telesa. Je bogat z minerali, ki čistijo kožo, saj vežejo nase maščobe ter s tem s kožo odstranjujejo nesnago. Za tradicionalno pripravo je treba rhassoul zmešati z vodo, v kozmetični industriji pa so sedaj že na voljo na rhassoulovi osnovi pripravljeni izdelki, in sicer mila, šamponi, preparati za luščenje ter čistilne kreme za obraz in lasišče, ki znatno prispevajo k čisti, sveži in mladostni koži.

Čudežno drevo: baobab
Baobab, imenovan tudi opičji kruhovec, je drevo, ki mu v Afriki pripisujejo čudežno zdravilno moč. Tradicionalno afriško zdravilstvo uporablja skoraj  vsega – liste, plodove, lubje in korenine. Pleme San, ki živi na področju puščave Kalahari, ga uporablja tudi kot vir vode. Na zahodu že kar nekaj časa poznamo blagodejni učinek krem za stopala in noge z dodatkom baobaba; te nam olajšajo dolga potepanja po mestu in preprečujejo nastanek trde kože na petah. (jz)