Ljudje

Žalostni konec kralja popa

S.M.
29. 6. 2009, 12.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Kaj se je zgodilo z Michaelom Jacksonom? Je bil žrtev svojih slabosti ali ljudi, ki so ga obdajali?

Zgodilo se je nepričakovano. Umrl je Michael Jackson, star komaj petdeset let. Kljub ugibanjem, da je z njegovim zdravjem nekaj hudo narobe, tako hitrega konca zvezdnikovega življenja zares ni nihče pričakoval. Ko so letos spomladi preklicali napovedano serijo njegovih nastopov v londonski areni O2, ki bi se morali začeti prav v teh dneh, so to pojasnili s tehnično zahtevnostjo in stroški postavitve ogromnega odra za spektakel. A takoj so se pojavile govorice, da ima v resnici Jackson težave zdravjem. To se je zdaj potrdilo s smrtjo znanega pevca. V četrtek so ga z rešilnim vozilom prepeljali na kliniko v Los Angelesu zaradi srčnega zastoja in nekaj po drugi uri popoldne je umrl.

Na podrobnosti preiskav bo treba čakati nekaj tednov, a nekaj je jasno: pevec je umrl zaradi prevelikega odmerka enega od zdravil, od katerih je bil odvisen. V krogu njegovih prijateljev in sodelavcev je bilo znano, da se bori s hudo odvisnostjo. Že več let, morda vso kariero, naj bi jemal močna protibolečinska zdravila demerol, oxycotin in mešanico drugih narkotikov. 
Jemati naj bi jih začel že pred več kot dvajsetimi leti, ko so se mu med snemanjem reklame za osvežilno pijačo vneli lasje in je dobil hude opekline. Močne narkotike je imel ves čas na dosegu roke, saj so mu jih predpisovali osebni zdravniki. V tako velikih količinah, kot jih je jemal, mu jih sicer ne bi smeli predpisovati, a z denarjem, ki ga je imel Jackson, pač ni bilo težko premostiti te drobne ovire. Zdravniki so bili zadnja leta tudi sicer ves čas ob njem. Številni Jacksonovi prijatelji jih zdaj krivijo, da so znanemu pevcu pravzaprav pomagali umreti.
Deepak Chopra, ameriški zdravstveni guru in Jacksonov znanec, je v intervjuju ob pevčevi smrti brez pomislekov povedal, da je bil zvezdnik hud odvisnik. Tudi njega je prosil, naj mu predpiše narkotike, a tega ni želel narediti. Povedal je tudi, da je Jackson zagotovo trpel zaradi hudih bolečin, a bi jih lahko zdravili tudi drugače.
Miko Brando, pevčev osebni prijatelj in sin znanega igralca Marlona Branda, je z Jacksonom preživel dan pred smrtjo in po njegovih besedah je potekal povsem običajno. Pevec je vadil nekaj pevskih in plesnih točk ter bil videti kot vsak drugi dan. Tudi jedel je enako, se spominja Brando, ki ga je novica o smrti zelo presenetila.
Ko se bo histerija polegla
Ob novici o Jacksonovi smrti je svet preplavila prava histerija. Njegovi ljubitelji so prirejali ulične shode in imitirali znane pevčeve gibe ter predvajali njegove velike uspešnice. Reagirali so trgovci in že v prvi noči natisnili majice ter druge predmete z značilno Jacksonovo podobo. Od Tokia do Moskve in Afrike je bilo mogoče videti veliko prizorov, zgovornih dokazov, da je bil Jackson res globalni fenomen in velik zvezdnik.
Ko se bodo čustva žalovanja polegla, bo zagotovo jasneje, kdo je pravzaprav bil Michael Jackson. Videti je namreč, kot da je bil oseba z dvojnim življenjem ali podobo. Po eni strani ga opisujejo kot genialnega glasbenika z naravnim talentom za ples in petje, po drugi pa kot rahločutnega in šibkega človeka in tragično osebo, žrtev svojih lastnih slabosti in okolice, ki ga je izkoristila ter pahnila v bankrot.
Do vratu v dolgovih
Po grobi oceni naj bi poleg glasbene zapuščine pridelal kar okoli petsto milijonov dolarjev dolgov. Upniki so bili na vseh straneh, predvsem med odvetniki, zdravniki in skrbniki. Pevec je o tem govoril brez zadrege in celo priredil koncert, da bi izplaval iz težkega finančnega položaja. Na njem so se zbrale največje zvezde, zanj zbirale denar in mu ponudile podporo.
Ko so dolgovi še bolj narasli, je moral prodati svoj znameniti ranč Neverland, ki ga je namenil otrokom. Čeprav na njem ni živel že od leta 2005, se je prodaji zelo upiral, a finančnim bremenom in zahtevam zavarovalnic ni več mogel kljubovati in posestvo je šlo v druge roke.
Rešiti se je poskušal s pogodbo za nov glasbeni izdelek. Bahrajnski princ mu je ponudil milijonsko vsoto za nov album, a ga pevec ni zmogel posneti in doletela ga je nova tožba. Vrniti je moral tudi prinčevo darilo, 120 tisoč dolarjev vredni rolls-royce.
Pedofilski škandali
Jackson se je z bahrajnskim princem seznanil, ko se je umaknil iz ZDA po težkih obtožbah in mučnih sodnih postopkih zaradi domnevnih pedofilskih nagnjenj. Družina Chandler ga je obtožila, da je spolno zlorabil njenega 13-letnega sina Jordana. Jackson ji je plačal 20 milijonov dolarjev, da so pometli zadevo pod preprogo, pevec pa ni bil nikoli obsojen in preiskovalci mu niso mogli dokazati, da je kogarkoli od številnih otrok, ki so prihajali na ranč, silil v spolnost.
Pogosto je bilo slišati, da ima zvezdnik psihične težave in tudi zaradi njih potrebuje veliko zdravil. Vzrok zanje naj bi bila njegova izgubljeno otroštvo in nasilni oče. Jackson je začel nastopati s svojimi brati v skupini Jacksons Five in postal zvezda. Uspeh in slava sta prišla prehitro, Michael je veliko nastopal in užival, a tudi trpel. V enem od intervjujev je priznal, da ga je oče tudi tepel in dobesedno porival na oder. Posledice tega je čutil še v odrasli dobi. Predvsem pa je zaradi velike slave in zaslužkov povsem izgubil stik z resničnostjo.
Ekscentričen do konca
Jackson bo ostal v spominu tudi zaradi svoje spreminjajoče se podobe s pomočjo kirurških posegov. Iz prikupnega temnopoltega desetletnega dečka se je sredi osemdesetih let začel spreminjati v brezspolno bitje z zakritim obrazom in nenavadnimi obraznimi potezami. Kakšni so bili razlogi za tako radikalno spreminjanje podobe, lahko le ugibamo.
Nenavadno je bilo tudi njegovo beljenje kože. Nekateri so menili, da gre za njegovo obsedenost z belim videzom, a na koncu se je izkazalo, da ga pesti bolezen, imenovano vitiligo, pri kateri koža izgublja pigment. Zaradi tega je Jackson zelo trpel, ne le telesno, ampak tudi duševno. V javnosti je bil pogosto povsem pokrit, varovati se je moral tudi pred sončnimi žarki.
Kdo bo skrbel za otroke?
Enako kot druge novice iz Jacksonovega življenja so bile presenetljiva rojstva njegovih otrok. Prva dva sta se mu rodila v zakonu z Deborah Rowe, medicinsko sestro, ki jo je spoznal med zdravljenjem kožne bolezni, se z njo zbližal in poročil. Leta 1997 sta se ločila in otroka sta bila dodeljena očetu. Pozneje je neznana mati Jacksonu rodila še enega sina. Usoda teh otrok trenutno ni znana. Kljub pravnim določilom imajo v takšnih primerih v Kaliforniji največ pravic do otrok biološke matere. Za zdaj so otroci še z družino Jackson in se še ne zavedajo, kaj se je zgodilo,  je povedal eden od družinskih prijateljev.
Prav tako še ni jasno, ali bodo obremenjeni z očetovimi dolgovi. Vsekakor jim slavnega priimka in spominov na ekscentričnega očeta, ki bo zanje še naprej živel v navideznem svetu glasbe in videoposnetkov, jim pel ter plesal, ne bo mogel nikoli nihče vzeti.