Alter

Tretja svetovna vojna leta 2010?

Katja Božič
29. 6. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Bolgarka Baba Vanga velja za eno najbolj znanih balkanskih jasnovidk.Čeprav je umrla pred skoraj trinajstimi leti, njene napovedi še danes močno burijo duhove. Zadnje čase vedno bolj, kajti za leto 2010 je napovedala 3. svetovno vojno.

Bolgarka Baba Vanga velja za eno najbolj znanih balkanskih jasnovidk. Lepi Breni naj bi napovedala zakon s Slobodanom Živojinovićem, svoj čas naj bi jo obiskal celo sam Hitler. Čeprav je umrla pred skoraj trinajstimi leti, njene napovedi še danes močno burijo duhove. Zadnje čase vedno bolj, kajti za leto 2010 je napovedala 3. svetovno vojno, ki naj bi se začela po poskusu atentata na štiri državnike in spopadu v Indiji.

Na slepo gospo, rojeno v Strumici, na ozemlju današnje Makedonije, ki je večino življenja preživela v odmaknjeni vasici v Bolgariji, so ljudje postali pozorni že pred nekaj desetletji, ko je pravilno napovedala kar nekaj pomembnih svetovnih dogodkov, recimo začetek 2. svetovne vojne, potopitev ruske jedrske podmornice Kursk, z besedami, da »bosta ameriška dvojčka padla, potem ko ju bodo napadle jeklene ptice«, je napovedala napad na WTC v New Yorku 11. septembra 2001. Predvidela naj bi smrt princese Diane, prav tako naj bi bili v njenih napovedih omenjeni lanski spori v Gruziji. Govori se, da jo je med 2. svetovno vojno obiskal celo Hitler, a naj bi jezen zapustil njeno hišo, ker mu je napovedala klavrn konec. Svoj obisk pri Vangi je za enega od hrvaških časopisov opisala zvezdnica Lepa Brena. Pred več kot dvema desetletjema naj bi ji starka rekla, da bo živela v skladnem zakonu, če se ne bo poročila s tujcem, in da bo njen mož nosil bela oblačila. Lepa Brena je v smehu razlagala, da je tako vse do premiere filma Hajde, da se volimo 24. 10. 1987, ko je spoznala Slobodana Živojinovića, mislila, da bo njen mož zdravnik, ki se bo potil v operacijski dvorani, medtem ko bo ona prepevala po svetu. Baba Vanga naj bi napovedala celo natančen datum lastne smrti in to, da jo bo nasledila 10-letna slepa deklica, ki živi v Franciji.

Oslepela pri dvanajstih
Vangelija Pandeva Dimitra, ki je kasneje dobila vzdevek Baba Vanga, se je rodila 3. oktobra 1911 v Strumici. Vid je izgubila pri dvanajstih letih, ko so jo po hudi nevihti našli zakopano v kamenju in prahu, v očeh pa naj bi imela polno peska in zaradi tega naj bi oslepela. Nekaj let se je šolala v Zemunu, tam se je za silo naučila braillove pisave ter šivanja in igranja klavirja. Zaradi smrti mačehe se je vrnila v Bolgarijo ter skrbela za mlajše brate in sestre. Viri pravijo, da je začela napovedovati prihodnost že s šestnajstimi leti. Po tridesetem letu je bila s svojimi sposobnostmi na vrhuncu. Ljudje so jo spraševali, kako vidi vse te stvari, Baba pa je trdila, da so njene paranormalne sposobnosti povezane z nevidnimi bitji, ki ji pošiljajo informacije o prostoru in času. Rekla je tudi, da bodo ljudje šele čez okoli 200 let navezali stike z bitji v vesolju, čeprav naj bi že mnogo Nezemljanov živelo na Zemlji. Govori se, da je bila v zelo dobrih odnosih z vrhom bolgarske komunistične partije in da naj bi bila tako znana tudi zaradi tega. Nič čudnega torej, da so jo v cerkvi sv. Petka pokopali z državnimi častmi.

Znanstvenofantastične napovedi
Ker je bila le pol pismena, poleg tega je govorila z zelo močnim dialektom, so njene prerokbe zapisovali njeni sodelavci in sorodniki. Zanimiva Bolgarka se ni ukvarjala le s prerokovanjem (njeno hišo naj bi obiskalo na tisoče ljudi), temveč je bila tudi zdravilka. Zagovarjala je zdravljenje ljudi  z naravno medicino in zelišči, vendar le s tistimi, ki rastejo v njihovem okolju. Zanjo so se zanimali celo ruski raziskovalci paranormalnih pojavov, ki naj bi se jim Vanga zdela zelo prepričljiva. Pred smrtjo je napovedala še cel kup dogodkov, ki naj bi se zgodili desetletja, celo stoletja po njeni smrti. Številne od teh napovedi so neverjetne in mejijo na znanstvenofantastiko, zato jih gre, tako kot vse podobne napovedi, jemati z rezervo. Ne glede na to, da je marsikaj napovedala prav, skeptiki pravijo, da je bila po drugi strani večkrat nejasna in dvoumna, kar so očitali že slavnemu Nostradamusu. 
 

Ostale napovedi:
Med Vanginimi napovedmi so tudi, da bodo ljudje v prihodnosti znali vzgajati človeške organe, zato bodo transplantacije ena najpogostejših in najboljših oblik zdravljenja (kar se že uresničuje), da bodo Evropi zavladali muslimani, da bomo spet priča brezrazredni družbi (komunizmu), napovedala je življenje pod vodo in celo da bo leta 3797 izumrlo življenje na Zemlji, a se bo ljudem uspelo preseliti v druge zvezdne sisteme.