Nasveti

Kako odženemo škodljivce z vrtnin?

Renata Ucman
1. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Če želimo, da bodo vrtnine lepo uspevale, pridelek pa bo obilen in zdrav, se moramo naučiti, kako z vrta oziroma zelenjadnic odganjati razne škodljivce.

Če želimo, da bodo vrtnine lepo uspevale, pridelek pa bo obilen in zdrav, se moramo naučiti, kako z vrta oziroma zelenjadnic odganjati razne škodljivce. Zelenjadnice, ki smo jih posadili na grede, povsem naravno zaščitimo pred škodljivci tako, da na vrt posadimo nekatere odvračalne rastline, ali pa iz kopriv ali pelina naredimo prevretek za škropljenje vrtnin. Izkušeni vrtičkarji poznajo vrsto skrivnosti. Na primer, s česnom odženemo voluharja pa tudi miši, čebulna muha ne mara korenja, pelinov prevretek bo odgnal polže in mravlje in tako naprej.   

Polže z vrtnin privabimo z žametnicami
Polže s svojim vonjem privabljajo žametnice (tagetes), zato te na gredah posadimo ob vrtnine, ki jih želimo obvarovati pred polži. Rastline, ki bodo z vonjem odgnale polže, so kapucinke, timijan, žajbelj, pa tudi česen in čebula. Proti polžem je zelo učinkovito škropljenje rastlin s pelinovim prevretkom.
Mravlje odženemo s pelinovim prevretkom
Mravlje se naselijo na tiste rastline, ki so jih napadle listne uši. Mravlje učinkovito odganjamo s pelinovim prevretkom, ki ga naredimo enako kot za gosenice kapusovega belina. Če želimo na vrtu nekatere zelenjadnice obvarovati pred mravljami, zraven njih posadimo vratič in motovilec, teh mravlje ne marajo. 
Voluharjem smrdi česen
Tam, kjer želimo z gred odgnati voluharja in miši, nasadimo česen, ki jih odganja s svojim močnim vonjem.
Pelin in poprova meta odvračata bolhače
V bližino kapusnic (zelje, brstični ohrovt, ohrovt) nasadimo pelin in poprovo meto, saj ti rastlini odvračata bolhače. 
S koprivnim prevretkom nad navadno pršico
Na vrtninah, kot so kumare, fižol, paprika, paradižnik in druge, se pogosto naseli navadna pršica. Učinkovito jo odženemo s koprivnim pripravkom, ki ga naredimo tako, da v deset litrov vode za 24 ur namočimo približno 1 kilogram svežih listov kopriv. S tem nato škropimo rastline, ki jih je napadla navadna pršica. 
Pelin proti gosenicam kapusovega belina
Gosenice kapusovega belina so ponavadi na kapusnicah (zelje, brstični ohrovt, ohrovt), z njih jih preženemo s pelinovim prevretkom. Tega naredimo tako, da v deset litrov vode namočimo približno 400 gramov svežih pelinovih listov. Razredčimo ga z vodo in nato škropimo liste kapusnic. Škropljenje je najučinkovitejše v jutranjih ali večernih urah, ko gosenice prilezejo na površje rastlin.
Gosenice kapusovega belina s svojim vonjem odvračajo pelin, žajbelj, timijan. Te posadimo v bližino kapusnic.
Korenjeva muha ne mara čebule
Odženemo jo tako, da zraven rastlin, ki jih napada, to sta poleg korenja peteršilj in zelena, nasadimo čebulo in žajbelj.
Nad listne uši s koprivnim prevretkom
Listne uši na vrtninah so prava nadloga. Mednje sodijo mokasta kapusova uš, črna fižolova uš in siva breskova uš. Ob rastline, ki jih uši rade napadajo, nasadimo kapucinke, ki jih odvračajo z vrtnin. Sicer se listne uši na vrtu rade naselijo na fižolu, solati, kumarah, krompirju in drugih rastlinah. Te rastline proti polžem zjutraj škropimo s koprivnim prevretkom, ki ga naredimo tako, da v desetih litrih vode za tri tedne namočimo približno kilogram svežih kopriv, nato pa to za škropljenje razredčimo z desetimi litri vode.
Strune polovimo s krompirjem
V vrtna tla, kjer želimo poloviti strune, saj njihove ličinke objedajo podzemne dele rastlin, zakopljemo na pol prerezane krompirje. Mesto, kamor smo jih zakopali, označimo, saj jih nato po desetih dneh odstranimo iz zemlje, s strunami vred. 
Koloradski hrošč
Če želimo vrtnariti ekološko, je še vedno priporočljivo ročno pobiranje koloradskih hroščev z vrtnin, krompirja in tudi jajčevcev. Ob slednjih posadimo hren, ker ta odvrača tega hrošča s svojim vonjem.
Čebulna muha ne mara vonja korenja
Zraven čebule, pa tudi pora in česna, ki ju ta muha prav tako napada, posadimo korenje.