Nasveti

Prerojena v pomlad

Andreja Comino
2. 7. 2009, 10.59
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tatjana je na preobrazbo prišla s tremi centimetri sivega narastka, ki ga je bilo nujno treba prekriti z barvo.Zaupala nam je, da bi se rada ličila, vendar tega ne obvlada.

Šestdesetletna Tatjana Zupan o sebi pravi, da prihaja iz najlepšega mesta v Sloveniji, z Bleda, kjer vedno mrgoli turistov.Upokojena administratorka pa je že zdavnaj odkrila skrite kotičke, ki jih turisti ne najdejo in kamor se rada odpravi na sprehod s svojim kužkom. »Okoli naše hiše se ves čas sprehajajo turisti, a me to ne moti, saj vem za poti, ki jih ne bodo nikoli odkrili,« je povedala v smehu.

Tatjana je upokojitev dočakala kot administratorka v podjetju Intereuropa na Jesenicah. »Skoraj četrt stoletja smo z možem in otrokoma, zdaj že odraslo hčerjo in sinom, živeli v Lescah. Pred desetimi leti pa smo se preselili na Bled. Zdi se mi, da so se mi izpolnile sanje, saj se mi zdi ta kraj najlepši na svetu.

Občudujem ga v vseh letnih časih: svoj čar ima pozimi, ko jezero zamrzne, pa tudi spomladi, ko vse ozeleni in se beli vrhovi gora kot v ogledalu zrcalijo na gladini jezera. Ob jezeru uživam tudi poleti, ko je v njem polno kopalcev. »S kužkom hodiva na sprehod proti Zasipu, kjer ni takšne gneče. Prej sva z možem veliko hodila v hribe, odkar pa imam težave z zdravjem, še posebej s hrbtenico, se raje sprehajam. Imam tudi druge starostne tegobe – vsake toliko mi nagajajo oči in slabše vidim, zato si pri reševanju križank nadenem očala. Enako moram narediti pri svojem drugem ljubem konjičku, pletenju. Če ima človek voljo, ga nobena stvar ne spravi iz tira,« je povedala Tatjana, ki je težko čakala toplejše dneve, ko sede na kolo.

Dolge zimske večere si je rada krajšala z branjem in reševanjem križank. Je redna obiskovalka knjižnice, v njej si izposoja tudi revije. Četudi ima težave z zdravjem, se trudi obdelovati vrt, pridelki pa potem končajo v loncu.

Tatjana, ki je v življenju doživela različne vzpone in padce, je povedala, da frizerja obiskuje vsak drugi mesec. »Najpomembnejše je, da me pobarva, da mi skrije sive lase. Nekoč jih nisem pobarvala, pa se mi je zdelo, da me sivina postara. Nikoli nisem bila dovolj pogumna in drzna, da bi eksperimentirala s pričeskami, kaj šele da bi se ličila, zato je bilo zame zelo dobrodošlo presenečenje, ko me je hči prijavila za Janino preobrazbo,« je zadovoljna pripovedovala.

Nasvet frizerja in mojstrice ličenja:
Tatjana je na preobrazbo prišla s tremi centimetri sivega narastka, ki ga je bilo nujno treba prekriti z barvo. Lasje so ji segali do ramen, bili so svetlo rjavi, prepredeni z zlatimi prameni. Frizerka Valerija ji je lase pobarvala s temno rjavo in vijolično, pričesko pa je popestrila s prameni medene barve, te je naredila po vsej dolžini las. Lase je postrigla na modno paževsko pričesko, a jih ni preveč krajšala, temveč jih je strigla resasto, s čimer je dosegla, da lepše padejo.
Tatjana je mojstrici ličenja zaupala, da bi se rada ličila, vendar tega ne obvlada. »Zavedam se, da bi bilo treba narediti kakšno obrobo, veke osenčiti, a mi to ne gre dobro od rok. Zato sem si želela, da bi mi povedali, kako se to počne in katere barve mi pristojijo. Bojana ji je na obraz nanašala tople odtenke, ki so lepo poudarili Tatjanine modre oči, polt na obrazu pa na videz naredili bolj svežo in nežnejšo. Za pikico na i ji je na ustnice nanesla še šminko nežno marelične barve, nad katero je bila Tatjana navdušena.

Styling: Tanja Skok
Ličenje: Bojana Zmazek
Lasna kozmetika: Keune
Pričeska: Valerija Lampreht za frizerski salon Frip Maribor, oblačila: tunika Wallis, nakit  Dyrberg/Kern, stik asp@dyrbergkern.cz
Za gostoljubje se zahvaljujemo Srednji frizerski šoli Ljubljana.