Nasveti

Zelenjadnice v več setvah

Renata Ucman
2. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ne pozabimo, da vrsto zelenjadnic lahko sejemo in sadimo večkrat zapored, če želimo pobirati pridelek v različnih obdobjih. Katere so te?

Zgodaj spomladi so vrtičkarji začeli sejati in saditi zelenjadnice, dišavnice in začimbnice. Marsikdo, ki nima vrtička, si jih je posadil  v večje posode ali korita kar na balkonu ali terasi. V vse bolj vročih dneh s številnimi nevihtami potrebujejo rastline veliko skrbi in nege, da bodo lepo uspevale. Kako jih negujemo in dognojujemo? Ne pozabimo, da vrsto zelenjadnic lahko sejemo in sadimo večkrat zapored, če želimo pobirati pridelek v različnih obdobjih. Katere so te?

Endivija
Endivijo, sorodnico radiča in cikorije, sejemo na prosto od začetka junija do srede septembra. Sejemo jo v časovnem razmiku, da imamo pridelek v različnih obdobjih. Če želimo, da nam ne bo šla prekmalu v cvet, izberimo poletne sorte s kompaktnejšimi rozetami, ki se v sredini obelijo; take so običajno krhkejše in okusnejše. Pazimo, da so prilagojene našemu podnebju. Endivja potrebuje okopavanje in dovolj vode v vročini. Tla okoli nje bodo dlje ostala vlažna, če jih bomo zastrli z naravnimi materiali, denimo slamo, posušeno travo ...

Korenček
To korenovko, ki je zaradi betakarotena, predstopnje vitamina A, skoraj nepogrešljiva v naši prehrani, vrtičkarji ponavadi sejejo že marca oziroma zgodaj spomladi. Za pridelek v različnih obdobjih korenček sejemo večkrat, tudi poleti, vsaj v prvi polovici julija. Ker kali počasi, mlade rastline pa so takrat še posebej občutljive, mu zagotovimo dovolj vode. Pred vročino in močnim soncem ga zavarujemo tako, da tla zastiramo ali prekrivamo. Ne posejmo ga pregosto, ker korenje poleg dovolj vlage potrebuje dovolj prostora za zdrav razvoj. Spravljamo oziroma pulimo ga postopoma.

Peteršilj
Peteršilja ne sejemo samo zgodaj spomladi, ampak tudi še v juniju, če ni prevroče. Tistega, ki smo ga posejali že zgodaj spomladi, primerno razredčimo, da imajo rastline dovolj prostora za razvijanje korenin in listov. Te sproti trgamo. Potrebuje redno zalivanje, v vročini mu godi tudi zastiranje.

Rdeča redkvica
Rdečo redkvico sejemo vse do srede ali konca junija, če le ni prevroče. Predvsem zaradi okusnih plodov; nekateri radi primešajo k solati tudi mlade liste rdeče redkvice. Sejemo jo večkrat zapored, da imamo pridelek  dlje. Najbolje jo je sejati v vrste, denimo med solato, saj tako ni posejana pregosto in razvije lepe okrogle ali podolgovate plodove. Dobra soseda zanjo sta tudi korenček in čebula.

Stročji fižol
Junija je še čas, da posadimo tudi stročji fižol, ki ga lahko na prosto sadimo tudi še julija in avgusta. Tako ga lahko obtrgavamo dlje in postopoma. Potrebuje dovolj vode oziroma zalivanja, vendar ne mara, da ga polivamo po listih; občutljiv je tudi za točo. Odličen je v solati ali enolončnicah. Ste vedeli, da  pomaga telesu pri lažjem izločanju sečne kisline?

Bučke
Bučke je prav tako najbolje sejati  večkrat. Tiste, ki jih sejemo v maju, ponavadi najbogateje rodijo v juliju, potem pa se rastline, še zlasti če niso dovolj pognojene, do jeseni počasi iztrošijo. Zato jih je priporočljivo posejati tudi  julija, saj bomo imeli, še posebej če bo jesen lepa in topla, bogato bero plodov vse do srede oktobra. Potrebujejo izdatno, redno zalivanje in dognojevanje. Rastline bodo dlje ostale močne, če bomo plodove obtrgavali mlade, sicer se lahko prehitro izčrpajo.

Kumare
Kumare prav tako sejemo na prosto večkrat, vse od  začetka maja do začetka avgusta. Obiramo jih postopoma, tako rastline hitreje nastavljajo nove plodove. Hvaležne vam bodo, če boste zemljo okoli njih zastrli s slamo ali posušeno travo, saj bo tako prst dlje ostala vlažna. Kumare potrebujejo veliko vode in toplote. Ste vedeli, da sok, ki ga iztisnemo iz svežih kumar, pomaga pri razstrupljanju telesa? Ali pa da so cepljene kumare, ki se tudi dobijo v naših vrtnarijah, primerne za sajenje v večje posode?

Vrtiček s plodovkami na balkonu
Marsikdo, ki nima vrtička, se je zelo razveselil (cepljenih) plodovk, ki zelo lepo uspevajo pod streho, na balkonu ali terasi. Cepljena paradižnik in paprika, ki zaradi bujnejše rasti potrebujeta višjo oporo, vam bosta v vročih dneh hvaležna za veliko vode vsak dan in vsak žarek sonca. Zato ju postavite na sončno lego. Bolje uspevata v velikih loncih, kjer zemlja v poletni vročini dlje ostane vlažna, priporočljivo ju je tudi dognojevati, da se zemlja prehitro ne iztroši. Pogosteje ko boste obirali plodove, več cvetov bodo nastavljale rastline.

Ne pozabimo si vzgojiti sadik radiča!
Za večino vrst radiča, tako solatnik, glavnati radič ali radič za siljenje, je junij pravi mesec za setev na prosto. Glavnati radič (priljubljeno sorto palla rosa in druge) sejemo na prosto tudi še v juliju, priporočljivo je več zaporednih setev. Tako si bomo vzgojili sadike dovolj zgodaj, da bomo pridelek postopoma spravljali vse do pozne jeseni ali spomladi.