Nasveti

Žlahtne lepotice - vrtnice

Renata Ucman
2. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vrtnica je najbolj opevan cvet, s katerim so največkrat izpovedali ljubezen. Marsikdo si jih želi vzgajati na vrtu ali posaditi v večjo posodo na terasi ali balkonu.

Vrtnica je najbolj opevan cvet, s katerim so največkrat izpovedali ljubezen. Marsikdo si jih želi vzgajati na vrtu ali posaditi v večjo posodo na terasi ali balkonu. Za odgovore na vprašanja o negi vrtnic smo prosili Matjaža Mastnaka, strokovnjaka iz Arboretuma Volčji Potok in avtorja zanimive knjige Vrtnice.

Si doma želite imeti mnogocvetne vrtnice, velecvetne vrtnice z velikimi cvetovi, rožne grme, popenjavke, ki se bodo povzpele na rožni lok, ali plezalke, ki bodo v cvetje odele fasado vašega doma? Pri izbiri potemtakem ne smete spregledati sortnega imena vrtnice. »Če kupujemo vrtnice po sortah, potem ne le, da vemo, kakšne barve bodo cvetovi, temveč tudi, kakšno obliko cvetov bo imela, kako pogosto bo cvetela, kako visoko bo rastlina zrasla ter ali jo bo treba škropiti ali ne,« pravi Matjaž Mastnak. 
Skrb in nega
- Kako pripravimo zemljo?
Najprej je treba dobro pripraviti zemljo. Za vsako vrtnico izkopljemo sadilno jamo v premeru 60 centimetrov. Zemljo izkopljemo za dve lopati globoko in dno prelopatimo, nato v to primešamo za petino prostornine komposta ali dobro preležanega hlevskega gnoja. Vrtnice z golimi koreninami sadimo jeseni ali zelo zgodaj spomladi. Vrtnice iz loncev lahko sadimo tudi poleti, če bomo doma in jih bomo lahko redno zalivali.
- Kakšno skrb potrebujejo v različnih letnih časih?
Jeseni z grede odstranimo vse mrtve liste, na katerih bi lahko prezimovali povzročitelji bolezni. Pred zimo gola stebla poškropimo z bakrovim pripravkom, nato jih ogrnemo s kupčkom zemlje. Če imamo hlevski gnoj, jih pozno jeseni pognojimo. Pomlad se pri vrtnicah začne z obrezovanjem; s tem odstranimo poškodovan, bolan les. Vrtnice bodo bolj zdrave, če jih ne silimo rasti v gneči z drugimi rastlinami. Vrtnice, ki obolevajo, moramo škropiti, in to takoj, ko opazimo znake bolezni, saj bo teden dni pozneje že prepozno. Ne glede ne to, kakšno škropivo uporabimo, bo pikast list ostal pikast in morda se bo bolezen na njem samo ustavila. Če bi radi imeli zdrave vrtnice, morate kupiti odporne sorte – torej ne samo lepih in zdravih sadik, temveč sadike takšnih sort, ki ostajajo čez poletje zdrave. Katere so to, se pozanimajte pri strokovnjaku ali se povežite z Društvom ljubiteljev vrtnic Slovenije.
Vrtnice v posodah za balkon ali teraso
- Katere vrtnice so primerne za sajenje v posode na balkonu ali terasi?
Za to so primerne nizke vrtnice. V te namene je bila vzgojena posebna skupina atrijskih (patio) vrtnic, ki so redko v redni prodaji in jih je treba naročiti. Atrijske vrtnice so pomanjšana različica mnogocvetnih vrtnic. Cvetove imajo v velikih šopih, ki praviloma prekrijejo vso rastlino. Bistveno je, da vrtnica v posodi cveti vse poletje. Za na okenske police so bile vzgojene miniaturne vrtnice, liliputanke. Vendar pazite: ne mešajte liliputank, ki so namenjene vzgoji na prostem, s tistimi vrtnicami, ki so nadomestek šopka. Cvetličarske pritlikave vrtnice morda zimo na prostem preživijo, toda ker so vzgojene za rastlinjake, ne poznajo zdravja brez škropiva.
- Koliko svetlobe potrebujejo?
Vrtnica v posodi mora imeti, tako kot tista na prostem, vsaj osem ur sonca na dan. Če je opoldne v senci, ni nič narobe. Posoda, majhna ali velika, drži le omejeno zalogo vode. Če je vrtnica ves dan na poletnem soncu in zaradi žeje nekajkrat zapored oveni, kmalu izgubi liste.
- Kako negujemo vrtnice v posodah?
Posode za vrtnice naj bodo globoke, ni pa treba, da so široke. Na balkonu moramo vrtnice redno zalivati in do sredine poletja tedensko, pozneje pa le enkrat mesečno, dognojevati s tekočim gnojilom.

Z rednim obrezovanjem do vitalnosti 
-
Kdaj in kako vrtnice obrezujemo?
Vzgojno rez opravimo zgodaj spomladi, navadno marca. Edina izjema so zgodovinske, samo junija cvetoče vrtnice, ki jih obrezujemo zdaj, po cvetenju. Z rednim obrezovanjem vzdržujemo grmiče, da so vitalni in nastavljajo cvetove. Zanemarjena vrtnica, ki odganja le iz starega lesa, raste in cveti šibko. Spomladi obrezujemo odločno in nizko, pustimo le močne in mlade poganjke, kar je staro in šibko, izrežemo čim nižje pri tleh. Pri vrtnicah režemo poleti samo vrhove odcvetelih stebel. Odrežemo nad najvišjim listom na steblu, ki ima na listnem peclju pet lističev. Jeseni vrtnice obrezujemo čim pozneje, v novembru, predvsem zato, da jih lažje očistimo in da moker sneg manj lomi stebla.
Vrtnice in zastirke iz lubja
- Ali je priporočljivo zastiranje prsti okoli vrtnic z naravnimi materiali, ker je pletje plevela okoli vrtnic težavno?
Za vrtnice je daleč najboljše redno plitvo okopavanje, ki ga združimo s pletjem. Zastirka iz organskega materiala je dobrodošla, a le, če na vrt ne more priti voluhar. Lubje je predvsem lépo, je pa nekoliko nerodno, ker ga moramo z grede pograbiti, preden vrtnico jeseni ali spomladi okopljemo in pognojimo. 
Vrtnice zalivajmo in dognojujmo
- Kako skrbimo zanje, kadar je suša?
Takrat vrtnice zalivamo enkrat ali dvakrat tedensko. Nikoli jih ne zalivamo z vodo iz vodovodne cevi, temveč vedno s postano vodo. Eni vrtnici namenimo približno 10 litrov vode. Z mineralnim gnojilom vrtnice gnojimo enkrat na leto, in sicer po prvem cvetenju. S hlevskim gnojem jih gnojimo pred zimo, če tega nimamo, pa s kompostom, preden vrtnice spomladi obrežemo.
Zaščita
- Kako jih zaščitimo pred boleznimi in škodljivci?
Pred rastlinskimi boleznimi jih je najbolje zaščititi tako, da kupimo takšne vrtnice, ki jih ni treba škropiti. Če na stare bolnice nismo navezani, jih zavrzimo. Druga zgodba so škodljivci. Proti tem ni odporna nobena sorta. Najpogostejša nadloga so listne uši. Če imamo malo vrtnic, je najpreprostejše, da uši kar posnamemo s prsti, kar je tudi do narave najprijazneje. 

Nega cvetočih lepotic v vročini
Poleti režemo odslužene cvetove, vrtnice zalivamo, okopavamo in škropimo.

Mnogocvetne vrtnice, velecvetne vrtnice, rožni grmi, popenjavke ali plezalke v Arboretumu Volčji Potok najlepše cvetijo junija, njihove cvetove pa lahko tam občudujete vse do slane.