Nasveti

Mamica za petico!

Andreja Comino
6. 7. 2009, 19.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Hedvika Vidic z Blatnega Vrha pri Jurklroštru ne obžaluje, da je po rojstvu druge hčere ostala doma na kmetiji. Kadar pa ima kaj prostega časa, se rada lepo uredi.

Devetindvajsetletna Hedvika Vidic z Blatnega Vrha pri Jurklroštru ni nikoli obžalovala, da je po rojstvu druge hčere ostala doma na kmetiji. »V pisarni, kjer sem delala, smo bile same ženske; enkrat  smo bile vesele druga druge, drugič pa smo si šle na živce. Kadar pa stopim v hlev, me živali vedno prijazno pozdravijo,« je povedala malo za šalo, malo zares. Hedvika ima rada spremembe, zato je bila vesela, ko jo je sestra prijavila na preobrazbo.

Hedvikino življenje se je po poroki povsem spremenilo. »Poročila sem se na kmetijo, to je bila velika sprememba, a sem tamkajšnje življenje v trenutku vzljubila. Delo v naravi in z živalmi mi je v veliko veselje. Zlahka sem se odločila za odpoved v službi ter se posvetila čisto drugačnemu delu in življenju, kot sem ga bila vajena, ko sem še delala v pisarni. Naša kmetija je velika 30 hektarov, redimo 28 glav goveje živine, prašiče, ovce, zajce, kokoši in druge živali, ki so v veliko veselje mojim trem hčeram, starim od dve do sedem let. Nenehno razmišljam, kaj bi lahko še izboljšali in katere novosti uvedli. Zato sem se razveselila možnosti uvedbe dopolnilne dejavnosti, in sicer bomo postali učna kmetija, kamor bodo hodili šolarji na ekskurzije. To je še posebej dobrodošlo za mestne otroke, da bodo videli, od kod pride hrana, in ne bodo mislili, da je vse le v trgovini. Žalostno je, da veliko otrok tega ne ve,« je razlagala Hedvika in dodala, da je včasih bilo sramotno biti kmet, zdaj pa se čedalje več ljudi vrača k naravi, zavedajo se pomena zdrave hrane in ekološke pridelave. Pri njih doma poskušajo vse pridelovati  kar se da brez metnih gnojil in škropiv, a jim na žalost za naslov popolna ekološka kmetija manjka pridnih rok. »Otroke mi popazita tast in tašča, sama pa se lotim dela.«

Hedvika je zelo družabna in komunikativna mlada ženska. Zelo aktivna je v društvu kmečkih žena Rosa v Laškem. »Vsak mesec se dobimo na sestanku, organiziramo tečaje, gremo na ekskurzijo. Zavedam se, da si je treba kljub delu vzeti čas zase. Zato se tudi z družino radi odpravimo na dopust, z otroki pa gremo pogosto v toplice.« Pri tako zapolnjenih dnevih ji ni nikoli dolgčas, kadar pa ima kaj prostega časa, se rada lepo uredi.

Nasvet frizerke in mojstrice ličenja
Hedvika je frizerki zaupala, da se ni nikoli toliko zanemarila, da bi izpustila obisk pri frizerju. »Četudi sem vsak dan med kravami, imam rada urejeno pričesko. Prej sem imela daljše lase, zadnje čase pa prisegam na krajše, ki so praktični za urejanje.« Brez frizerja zdrži le mesec in pol, nato pa si zaželi osvežitve. Naši frizerki se je povsem prepustila in mojstrica  ji je oblikovala takšno pričesko, da je bila že tako mladostna Hedvika videti še mlajša.
Vizažistki Bojani pa je temperamentna Štajerka povedala, da je svoj videz še najbolj spreminjala s tem, ko je po vsakem porodu shujšala za 25 kilogramov, s čimer ni imela nobenih težav. Dodala je še, da se liči le ob posebnih priložnostih. Bojana ji je najprej nanesla tekočo podlago, da ji je izenačila polt, nato jo je popudrala še s pudrom v prahu, kar je v toplih poznopomladnih dneh še posebej pomembno, saj bi se v nasprotnem primeru koža svetila. Na veke ji je nanesla temno senčilo, v kotičke pri nosu pa svetlo bleščeče. Trepalnice ji  je podaljšala z maskaro, lica pa osvežila s senčilom. Hedvika ni mogla skriti veselja nad novo podobo. »Starejši hčerki bosta navdušeni, mlajša pa me zagotovo ne bo spoznala, saj me takšne ni vajena,« se je smejala.

Tekst: Andreja Comino
Foto: Mateja Jordovič Potočnik
Stilistka: Tanja Skok
Ličenje: Bojana Zmazek
Pričeska: Jožica Plimon za Frizerstvo Olga, oblačila: Promod, nakit  Promod.
 

Za gostoljubje se zahvaljujemo Srednji frizerski šoli Ljubljana.