Ljudje

Vrnitev v polnem sijaju

Andreja Comino
6. 7. 2009, 19.41
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Marsikdo je mislil, da bo njena odločitev, da se začasno umakne iz javnosti, pokopala njeno kariero, a se je pošteno zmotil. Pika se je vrnila v vsem sijaju.

Čeprav še nima trideset let, je za njo razburljivejše življenje, kot ga je imela marsikatera pol starejša ženska, polno glamurja, uspehov, vzponov in padcev. Kljub vsemu je znala Pika Božič instinktivno ohraniti trezno glavo, slediti svojim občutkom in v vsakem trenutku storiti tisto, kar se ji je zdelo prav. Marsikdo je mislil, da bo njena nenadna odločitev, da se na vrhuncu slave začasno umakne iz javnosti, pokopala njeno kariero, a se je pošteno zmotil. Pika se vrača v vsem sijaju, z novimi pesmimi, ki so jih ji napisali z grammyji nagrajeni sodelavci, zrelejša in pametnejša, predvsem pa odločena, da je ne bo v

Od kod odločitev za vrnitev? 
Še nedolgo tega sem rekla, da ne bom šla nazaj, saj sem imela dovolj natolcevanja in »škandalov«, ki so mi jih pripisovali. Bila sem v dilemi, ali naj se vrnem sama ali bi to komu zaupala. Ko pa se je razpletla zgodba z eno od časopisnih hiš, sem dobila nov zalet. Vedela sem, da mi nekaj ljudi stoji ob strani. Zdelo se mi je prav, da spet poskusim.

Ste se v tem času kaj spremenili?
Seveda, postala sem zrelejša, samozavestnejša in odgovornejša.

Poročili ste se zelo mladi. Je bila to prednost ali slabost?
Absolutna prednost, da sem se poročila pri dvajsetih. Če bi hotela kaj načrtovati, ne bi mogla narediti bolje. Vse  se mi je izšlo še bolje kot v sanjah. Otroke je treba imeti mlad, saj zahtevajo veliko energije in živcev. Zdi se mi, da ju lahko kakovostneje vzgajam in jima dajem več sebe, ker sem ju imela tako mlada. S svojima otrokoma sem obsedena, sta moj največji zaklad.

Kakšna mama ste?
Otrokoma sem vcepila, da smo, četudi sta njuna mami in oči kdaj na televiziji, čisto normalna družina in da nimata nobenih privilegijev. Pustim jima, da se odločata vsak zase. Liu je prava mala umetnica, a je nežna in krhka, Tai pa je pravi športnik, za katerega je očka največji zgled. Obožuje šport in pri treh letih trenira hokej. A ne zato, ker bi midva tako želela, temveč se trudi sam.

Po čem vidite, da ste dozoreli?
Imela sem čas razmišljati, premlevati stvari iz preteklosti, kaj sem naredila narobe, delala sem življenjske povzetke. Vsak človek bi moral vsake toliko narediti življenjsko bilanco, ugotoviti, kaj je počel narobe, in to popraviti.

Znani ste bili kot strastna zapravljivka. Se je to kaj spremenilo?
Imam strašno razvit talent za zapravljanje. Kljub temu da je zdaj recesija, se mu težko upiram. Tudi če grem kupovat zase, najdem kaj za otroka, in če grem iskat kaj za otroka, najdem kaj zase. Rada imam  urejene ljudi. Veliko mi pomeni urejen videz, saj si tudi zaradi tega samozavestnejši. Sicer pa sem tudi pri teh stvareh postala veliko racionalnejša in kupujem stvari, ki jih res potrebujemo.

Včasih ste prisegali na oblačila znanih kreatorjev. Je še tako?
Z leti sem ugotovila, da ni vse dobro, kar je drago, in da ni vse slabo, kar je poceni. Nisem obsedena z oblačili znanih oblikovalcev, v Ljubljani pa je ponudba premalo raznovrstna, tako da se na koncu vsi oblačijo v dveh trgovinah in so videti kot iz kataloga. Sama nisem več tako razsipna. Naučila sem se, da slabe volje ne odpraviš z nakupovanjem. Najstniške rešitve problemov so za mano.

Konec lanskega leta ste dobili dolgotrajen sodni spor s časopisno hišo. Boste odškodnino vložili v glasbeno kariero?
Seveda, v ta projekt sem vložila veliko denarja. Zelo bi se slepila, če bi mislila, da se bom med oboževalce vrnila v nekaj mesecih. Vsako dobro stvar, in tako je tudi v glasbi, je treba plačati. Glede na to, da sem se odločila, da mi na plošči igrajo znana imena, bom za to odštela kar nekaj denarja. Vendar menim, da je treba iti korak naprej v razvoju, tako osebnostnem kot poslovnem, in finančni vložek je naložba za prihodnost. Brez nič ni nič.

Pri novem projektu sodelujejo sama znana imena. Koliko pa je vašega dela?
Veliko in ponosna sem na to. Štejem si v čast, da sodelujem s človekom, ki je dobil grammyja, vlagam veliko energije, odrekanja. Čutim veliko odgovornost, zato sem še z večjim žarom hodila na pevske vaje. Dozorela sem tudi kot glasbenica. Ne smem pozabiti omeniti ljudi, ki mi že ves čas trdno stojijo ob strani, ki me s svojo profesionalnostjo »tiho« spodbujajo … Roman Ratej in vsi člani benda so kot nekakšna nevidna sila, ki me žene naprej.

Znani ste tudi po spreminjanju videza.
Človek mora imeti svoj imidž. Globoki dekolteji in mini krila so preteklost. Kot mama dveh otrok pač ne morem biti takšna. Pri izbiranju oblačil bom pazila, da se bom v njih na odru dobro počutila, predvsem pa  je treba preusmeriti pozornost na glasbo. V njej je bistvo.

Kakšen je novi slog pevke Pike?
Vedno sem imela zelo temne oči in malo šminke. Znana sem bila po dolgih zlikanih laseh, zato sem pri oblikovanju novega videza poskušala pretrgati povezave s preteklostjo. Zdaj imam raje mehko padajoče lase in ženstvena oblačila.

Za kaj vam ni škoda zapraviti denarja?
Nikoli mi ga ni škoda potrošiti za malenkosti, s katerimi svojim najbližjim polepšam dan.
Kako pa razveselite moža?
Dejan je zaradi športa vajen discipline in krutega tempa. Zelo ceni občutek intime, družine povezanosti. Zato ne bi maral, da bi mu pripravila zabavo presenečenja. Veliko bolj ceni spontane trenutke, ki jih imava sama.

Si znata vzeti čas zase?
Otroka sva prvič pustila pri babici lani poleti, Liu je bila stara sedem let, Tai pa dve in pol. Šla sva v Rim. Priznam, da nama je ugajalo. A kljub temu še vedno mislim, da ni treba iti nekam za en teden, da bi z nekom zares preživel čas, temveč je pomemben vsak trenutek, ki ga preživiš z njim. Sicer pa vsa potovanja prilagajava otrokom in ju jemljeva s seboj. Najlepše pa nam je doma. 

Kako mislite, da vam bo uspevalo usklajevati materinstvo in glasbo?
Nimam načrta za usklajevanje. Vsak korak v glasbi je premišljen. To je delo, ki se ga ne da lotiti brez načrta. Na srečo pa se da urnik zelo prilagajati in ga krojiti po svoji meri. Vse obveznosti bom poskušala opraviti dopoldne in popoldneve preživljati  doma. Nastopi bodo ob večerih, ko bosta otroka že spala. Če nekaj rad delaš, je dovolj energije in časa za vse. Kljub temu materinstvo ostaja na prvem mestu.