Nasveti

Mlinčevka ali kuhana potica

Jana
14. 7. 2009, 17.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Mlinčevko, okusno in sočno pogačo, so ženske nekoč največkrat pekle ob porokah ali visokih jubilejih, praznikih ali ob večjih delih na polju in v vinogradu.

Mlinčevko, okusno in sočno pogačo, so ženske nekoč največkrat pekle ob porokah ali visokih jubilejih, praznikih ali ob večjih delih na polju in v vinogradu. Da ta zanimiva jed, kot tudi mnoge druge z bizeljskega konca, ne bi utonila v pozabo, se med drugim trudi Marija Slovenc, članica društva kmetic Globoko. »Vedno je pripravljena pokazati in prenesti svoje znanje o starih, že skoraj pozabljenih jedi na mlajše,« je povedala Zdravka Balon s turistične kmetije Bela gorca v vasi Pišece, veseli, da se  ohranja gastronomsko bogastvo s tega območja.  Zaupala nam je  recept za okusno mlinčevko.  

Recept:
Sestavine: Testo za mlince: 1 kg bele gladke moke + od 8 do 10 jajc + 1 dl olja + mlačna voda po potrebi; za nadev: 1 kg skute + od 2 do 3 jajca + malo sladkorja + 1 vaniljin  sladkor + od 10 do 15 dag raztopljenega masla za polivanje, ki mu dodamo žličko olja.

Priprava: Zamesimo mehkejše testo za mlince in ga razdelimo na 15 hlebčkov. Počivajo naj vsaj 30 minut.
Hlebčke razvaljamo v mlince (v velikosti okroglega pekača) in jih prevremo v slanem kropu.  Mlince odcedimo in ohladimo na suhi krpi. Poparjene in ohlajene mlince polagamo v namaščen model, potresemo s skuto in prelijemo z 1 žlico maščobe. To ponavljamo tako dolgo, dokler ne porabimo vseh mlincev in nadeva. Zadnje mlince premažemo s stepenim jajcem. Pečemo 1 uro pri 200 °C.
Ko je mlinčevka pečena, jo pustimo v modelu tako dolgo, da se malo ohladi (približno pol ure), nato jo stresemo iz modela in razrežemo na trikotnike, kot torto. Lahko jo potresemo tudi s sladkorjem v prahu, če želimo slajšo pogačo. V nadev lahko dodamo tudi rozine.

Zveza turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik