Nasveti

Osvežilne solate po francosko

Jana
14. 7. 2009, 17.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Tokrat smo izbrali nekaj receptov iz francoske kuhinje. Recepti so za dve osebi.

Tokrat smo izbrali nekaj receptov iz francoske kuhinje, za katero je značilno: uporaba olivnega olja, a po kapljicah, nekatere sestavine, na primer peso, špinačo in šampinjone, jedo kar surove, in manjša količina posameznih sestavin, kot smo navajeni pri nas.

 

Kuskus in surova rdeča pesa

Sestavine: 100 g kuskusa + 1 velika rdeča pesa + 60 g fete + ½ šopka drobnjaka ali ena mlada čebulica + 2 žlički olivnega olja + sok ½ limone + sol + poper.

Priprava: Kuskus skuhamo po navodilih na embalaži oziroma prelijemo z vrelo osoljeno vodo in pustimo 10 minut, da jo vpije. Ponavadi je potrebno toliko vode, kot je kuskusa.
Olupimo surovo rdečo peso in jo naribamo ali narežemo na kockice, manj pogumni pa jo skuhajte ali uporabite vloženo. Vmešamo v kuskus in dodamo narezan drobnjak ali čebulico in na kocke narezano feto. 
V kozarcu pripravimo solatni preliv: olivno olje, limonin sok, sol in poper, ter z njim prelijemo solato.


Motovilec s surovimi šampinjoni

Sestavine: 80 g motovilca + 150 g svežih šampinjonov + 100 g belušev + malo sojinih kalčkov + žlička sezamovih semen + 2 žlički olivnega olja + 1 žlička balzamičnega kisa + sol.

Priprava: Umijemo motovilec in ga pustimo v šopkih. Dobro umijemo šampinjone, jim odrežemo potemnele dele in narežemo na ne preveč tanke rezine. Olupimo beluše in jih narežemo na nekaj centimetrov dolge koščke.
V solatni posodi zmešamo olje, kis in sol ter dodamo motovilec, šampinjone, beluše in sojine kalčke. Na rahlo premešamo.
Za konec posujemo s sezamom.


Surova špinača, opečena šunka in krompir

Sestavine: Dve pesti mlade surove špinače + dva srednje velika krompirja + 200 g šunke + srednje velika rdeča čebula + dve žlički olivnega olja + žlička pehtranovega kisa + česen + sol.

Priprava: Olupimo in skuhamo krompir ter ga ohladimo. Pozorno preberemo špinačo ter obdržimo samo mlade in nepoškodovane liste. Čebulo narežemo na kolobarje in na njej na hitro popečemo centimeter debele in nekaj centimetrov dolge trakove šunke. Špinačo položimo na krožnik za podlago in nanjo naložimo ohlajen krompir ter še toplo šunko. Pripravimo solatni preliv, in sicer v kozarcu zmešamo olje, kis, česen in sol ter z njim prelijemo solato.


Korenček z meto

Sestavine: 350 g mladega korenja + 1 žlička olivnega olja + dve žlički pomarančnega soka + žlička medu + šest lističev mete + sol + poper.

Priprava: Izberemo mlade korenčke. Ostrgamo jih in umijemo,  narežemo na kolobarje ter kuhamo 10 minut oziroma toliko, da so mehki, a še vedno hrustljavi.
Precedimo jih na krožnik in še toplim dodamo med, olje, natrgano meto, pomarančni sok, sol ter poper.
Korenčkovo solato postrežemo mlačno oziroma ne preveč hladno.