Nasveti

Kako izbrati pravi voziček

Jana
14. 7. 2009, 15.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

O vozičku lahko razmišljamo podobno kot o avtomobilu. Biti mora varen, udoben, prilagojen potrebam in življenjskemu slogu staršev ter za konec še privlačen in zanimiv.

Ponudba otroških vozičkov je danes zelo velika. Tako velika, da je včasih težko izbrati. V specializiranih trgovinah je mogoče najti vozičke različnih uveljavljenih blagovnih znamk pa tudi neznanih izdelovalcev z vzhoda, ki kopirajo velike, zato so njihove cene nižje, v razmerju s tem pa tudi kakovost izdelave.

1.
Večnamenski, varen in udoben
Sodobni vozički so narejeni tako, da ustrezajo otrokom od prvega sprehoda pa do takrat, ko ga nadobudnež preraste. Večina modelov ima posebne košare za novorojenčke, ki jih je pozneje mogoče zamenjati za sedež. Nekateri modeli imajo ležišče, ki je povsem ravno in primerno za prve sprehode, pozneje pa ga je mogoče dvigniti ter spremeniti v sedež. Bodite pozorni na »varnostne« pasove, ki otroku preprečujejo, da bi se izmuznil iz želenega položaja.
2.
Zložljiv in lahek
Voziček je pogosto treba spraviti v avtomobilski prtljažnik, prenesti v stanovanje ali drugam. Zato naj ne bo prevelik. Tudi zložljivi modeli so zelo kakovostni glede položaja otroka v njih. Pri tem je pomembna tudi teža vozička. Prav hitro se bomo kesali za nakup, če bo imel več kot 10 kilogramov. Pomislite tudi na situacije, ko boste morda držali v rokah otroka in še voziček.
3
Prilagodljiv
Voziček naj odraža življenjski slog staršev. Če živite v mestu, bo prilagojen asfaltu in pločnikom. Bodite pozorni, ali lahko dvignete sprednji del vozička brez sunkovitega pritiska na ročaje ter tako prehajate s pločnika oziroma s ceste na pločnik. Športni starši naj izberejo voziček s pnevmatičnimi večjimi kolesi, ki omogočajo tudi vožnjo po makadamu, parkih ali podeželskih cestah.
4
Gibljiv v vse smeri
V prvih mesecih je pomembno, da otroka v vozičku neprestano opazujete. Videti morate, ali je njegova glava v senci, ali je buden in ali kaj potrebuje. Tudi otrok se počuti varneje, če nas vidi. Ko že sedi v vozičku, naj bo obrnjen stran od osebe, ki ga vozi. Tako bo lažje opazoval okolico in morda ne bo vztrajal, da ga vzamemo v naročje.
5
Sodobni materiali
Voziček mora biti udoben, mehak, pralen in lahek. Vse to se bo pri uporabi pokazalo za zelo pomembno. Boljši so tisti vozički, ki jim je mogoče tekstilne materiale odstraniti in jih oprati. Deli, kjer otrok pride v stik z vozičkom, na primer sedež ali naslonjalo, naj bodo zaščiteni z naravnimi materiali. Vozički z aluminijastim ogrodjem so lažji. Bodite pozorni, da so pomembnejši deli vozička, na primer kolesa, sklopi in nosilne palice, kovinski,  ne plastični.
6
Dodatki
Voziček je nekaj let vsakodnevni spremljevalec otroka in staršev. Zato naj omogoča udobno gibanje tudi z različnimi dodatki. Za otroka so pomembna dodatna senčila in prekrivala pred dežjem in vetrom, nosilci za stekleničko ter prostor za katero od igračk v prvem obdobju. Za starše so pomembnejše košare za dodatno prtljago, saj gremo lahko z njimi celo po nakupih. Ne pozabite na zavore, ki jih uporabite vedno, ko voziček stoji pri miru.
7
Kakovost
Ko kupujete voziček, mislite na kakovost. Razlika med cenami je premajhna, da bi kupovali poceni. Pazite na udobje, počutje in varnost otroka ter praktičnost, ki jo boste cenili. Kupite voziček, ki ima garancijo in omogoča nakup rezervnih delov, na primer koles ali ročajev. Nekateri izdelovalci ponujajo tudi morebiten servis.