Nasveti

Sredozemske solate

Jana
20. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Nekatere s koščkom kruha zadoščajo za kosilo, drugim bomo kaj dodali, vsekakor pa so primerne za vroče dni, ki so že tu. Za štiri.

Nekatere s  koščkom kruha zadoščajo za kosilo, drugim bomo kaj dodali, vsekakor pa so primerne za vroče dni, ki so že tu. Recepti so za štiri.

 

Sicilijanska solata

Potrebujemo 3 raznobarvne paprike,  nekaj koščkov v olje vloženih suhih paradižnikov, 4 zrele paradižnike, 4 slane ribice, žlico pinjol, olje in začimbe. 
Papriko razpolovimo, opečemo na žaru in zrežemo na koščke. Vložene paradižnike zrežemo na tanke rezance, sveže pa na osmine. Ribice natrgamo na koščke. Vse sestavine pomešamo in potresemo s pinjolami ter prelijemo s prelivom: 2 žlici olivnega olja, žlica balzamičnega kisa, žlička limoninega soka in pol žlice sesekljane bazilike. Ponudimo takoj.

Grška solata

Potrebujemo pol kg paradižnika, večjo kumaro, šopek mlade čebule, pest črnih oliv, 20 dag fete ali mladega sira, olivno olje in začimbe.
Paradižnik in kumaro narežemo na kocke, čebulo na tanke rezine. Pomešamo, dodamo olive, solimo, popramo  in zabelimo  z dvema žlicama olja ter žličko limoninega soka. Premešamo in obložimo s feto, narezano na kocke.

Tatziki 
Tudi to jed turisti srečajo v Grčiji in je idealna priloga k jedem z žara ali pa si jo privoščimo z opečenim kruhom. Potrebujemo srednje veliko kumaro, 2 dl navadnega gostega jogurta, 2 dl kisle smetane, 4 stroke česna, žlico sesekljanega kopra, 2 žlici olivnega olja in začimbe.
Neolupljeno kumaro zrežemo na zelo drobne kocke, česen stremo ter oboje primešamo jogurtu in smetani. Solimo, popramo, dodamo olje, sol, poper in koper ter dobro premešamo. Preden ponudimo, naj počiva v hladilniku dve uri.

Fižolova solata

Potrebujemo 2 pločevinki rjavega fižola, šopek mlade čebule, skodelico orehovih jedrc, 2 žlici sesekljanega koriandra (na zunaj je podoben peteršilju), kis in začimbe. 
 Fižol odcedimo, oplaknemo in stresemo v skledo. Dodamo na drobno zrezano čebulo  in orehe, ki jih najprej prelijemo s kropom, odcedimo, osušimo in šele potem zmeljemo. Premešamo, dosolimo, če je treba, in prilijemo nekaj kisa iz vloženih kumaric. Solata ne sme biti kisla!

Popečena zelenjava

Potrebujemo po eno bučko in jajčevec, 3 paprike, gomolj janeža,
8 strokov česna, 10 dag rukole, 20 dag mladega sira, olje in začimbe.
Zelenjavo zrežemo na koščke in jo popečemo na žaru ali na malo olja v ponvi, ostati mora hrustljava. Česen na drobno sesekljamo, primešamo 3 žlice olivnega olja, 2 žlici balzamičnega kisa in sol. Prelijemo zelenjavo, premešamo in ohladimo, vendar ne povsem, ostati mora mlačna. 
Na servirni krožnik damo rukolo, po njej razvrstimo marinirano zelenjavo, okrog pa na koščke zrezan sir.