Nasveti

Lepa v pokoju

Andreja Comino
20. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Upokojenko je Dragico Vantur iz Pečk pri Makolah na Štajerske je ob rojstnem dnevu hčerka presenetila z vabilom na prenovitev videza.

Vse več ljudi spoznava, da leta, ko so v pokoju, niso le odštevanje dnevov do onstranstva, temveč so lahko plodna, uspešna in polna izzivov. Ena takšnih vitalnih upokojenk je Dragica Vantur iz Pečk pri Makolah na Štajerskem, ki je pred kratkim praznovala 57. rojstni dan. Ob rojstnem dnevu jo je hčerka presenetila z vabilom na prenovitev videza.

Dragica je zelo zgovorna, topla in prijetna ženska, ki že eno leto uživa v pokoju. »Dolga leta sem delala v Preskrbi Poljčane, nato smo imeli trgovino doma, zdaj pa imamo le še bife, ki ga je prevzel sin. Verjetno ste že uganili, da sem bila trgovka. To delo sem z užitkom opravljala. Na podeželju se vsi poznamo, pokramljamo, odnosi so veliko pristnejši kot v velikih centrih, kamor hodijo ljudje zadnje čase,« je povedala. Odkar se je upokojila, sinu ne pomaga več, saj je prepričana, da morajo mladi delati po svoje. Kljub temu ji dela ne zmanjka. Hči, ki jo je pripeljala na preobrazbo, se je pošalila, da imajo vsako leto eno njivo več. Dragica namreč zelo rada obdeluje vrt in je ponosna na zelenjavo, ki jo pridela. Imajo tudi vinograd. »Imamo 480 trsov sorte souvignon. Vino, ki ga pridelamo iz tega grozdja, v glavnem porabimo sami.«

Pri njih je vedno veselo. Dragica je zelo družabna in zna odložiti ponavljajoča se gospodinjska opravila ter se srečati s prijateljico ob kavi. »Vedno se imava lepo, saj nama nikoli ne zmanjka tem. Če pa imam čas, rada kvačkam. Zadnje čase malo manj, saj me trga v prstih. Včasih sem tudi veliko pletla, a ti izdelki zdaj niso več tako modni, zato si, kolikor mi dopuščajo finance, kaj lepega kupim.«
Vitalna upokojenka tudi zelo rada potuje. Moža ne spravi dlje od Izole, zato se na pot poda s hčerjo. Vsako leto gresta v tujino. Všeč jima je bilo na Bavarskem, pred kratkim sta se vrnili iz Rima. Tisto dopoldne v Ljubljani pa se je za Dragico končala največja avantura v življenju, in to z novo podobo ter velikanskim zadovoljstvom.

 Nasvet frizerke in mojstrice ličenja
Dragica se le stežka odloči za spremembe. Zato je bila že sama odločitev za preobrazbo zelo drzno dejanje. »Pričesko imam enako že leta. Moja frizerka natančno ve, da mi mora vsaka dva meseca, ko jo obiščem, lase le skrajšati in jih pobarvati kostanjevo rjavo, ne pa tudi spreminjati oblike.« Kljub temu se je brez večjih ugovorov prepustila frizerki Lidiji, in ta ji je spremenila tako obliko kot barvo las. Z novo frizuro je bila  Dragica zelo zadovoljna.
Tudi ličenje je za Dragico španska vas, po šminki poseže le ob posebnih priložnostih. A kljub temu je radovedno opazovala vizažistko Bojano pri delu. Ta je Dragici najprej oblikovala obrvi, nato pa se je lotila nanašanja podlage. Seveda pri tem ni pretiravala, saj je v vročih poletnih dneh najbolje imeti kar se da malo pudra. Veliko več pozornosti je posvetila očem: Dragičinim pristojijo topli rjavi odtenki. Lica ji je osvežila z rožnato  in za protiutež celotnemu videzu na usta nanesla bordo rdečo šminko. Dragica je zadovoljna ugotovila, da se je spremenila v urejeno in mladostno damo.

Stiliranje: Tanja Skok
Ličenje: Bojana Zmazek
Pričeska: Lidija Smrečnik za frizerski salon Olga, oblačila: Marks & Spencer, nakit: H & M.
Za gostoljubje se zahvaljujemo Srednji frizerski šoli Ljubljana.