Nasveti

Vrtnarite z luno!

Renata Ucman
20. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Vsak vrtičkar, ki živi z naravo, se slej ali prej loti vrtnarjenja po luni in njenih zapovedih. Če pri obdelovanju domačega vrtička upoštevamo vpliv luninih men, smo lahko pri vrtnarjenju uspešnejši.

Vsak vrtičkar, ki živi z naravo, se slej ali prej loti vrtnarjenja po luni in njenih zapovedih. Če pri obdelovanju domačega vrtička upoštevamo vpliv luninih men, smo lahko pri vrtnarjenju še uspešnejši. Astrologinjo Meto Malus smo povprašali o skrivnostih za čim obilnejši in bolj zdrav pridelek. Ali veste, kdaj glede na lunine mene sekamo drva, strižemo živo mejo, nabiramo zdravilne rastline na vrtu in tako naprej?

Lunin ščip (polna luna)
V astrološkem smislu, nam je razložila razlaga Malusova, pomeni lunin ščip (polna luna) končevanje stvari, izdelane ideje. Na živo naravo vpliva tako, da »izceja« vodo, pospešuje kroženje in izločanje vseh tekočin, ljudje se izpovedujejo, dajejo na svetlo vse, kar jih teži. Tudi v svetu rastlin tekočine krožijo in se izločajo hitreje.
Mlaj (prazna luna)
Mlaj (prazna luna) vpliva nasprotno od luninega ščipa. »Zadržuje tekočine in snovi v njih, poudarja čustva, vračanje v preteklost, v podzavesti kopiči tesnobo in strah.« V tem času tudi rastline zadržujejo tekočino. 
Prvi in zadnji krajec
Prvi in zadnji krajec sta vmesni meni ter se navezujeta druga na drugo. »Obdobje od prvega krajca do polne lune je aktivnejše, ker luna rase, od zadnjega krajca do mlaja pa pasivnejše, ker se luna tanjša. To je pomembno vedeti, da laže razumemo, zakaj veljajo za določena obdobja določene zapovedi tudi pri vrtnih opravilih.«

Kaj je bistvo setvenega koledarja?
Astrologinja je še posebej poudarila, da se setveni koledar ne nanaša samo na lunine mene, temveč upošteva predvsem prisotnost lune v posameznih nebesnih znamenjih, ko je pod vplivom astroloških elementov.
Kdaj glede na lunine mene sadimo in sejemo?
Najbolje je, da vrtnine sejemo in sadimo od prvega krajca do polne lune. Za rastline s podzemnimi plodovi (koreni in gomolji, denimo za korenje, čebulo, krompir itn.) pa je najugodneje, če jih sadimo od zadnjega krajca do mlaja, da zadržijo v sebi čim več hranljivih snovi ter za nadzemne dele, stebla in liste, ne porabijo preveč energije, ki jo bodo potrebovale za plemenitenje podzemnega dela rastline.  
Luna v posameznih znamenjih
- Luna v zračnih znamenjih: kadar luna prehaja zračna znamenja (vodnar, dvojčka, tehtnica), je ugodno obdobje za nego rastlin, ki jih pridelujemo zaradi cvetov (cvetača, brokoli …), pa tudi za nego okrasnega cvetja.
- Luna v vodnih znamenjih: kadar je luna v vodnih znamenjih (ribah, raku in škorpijonu), astrologinja priporoča delo z rastlinami, ki jih vzgajamo zaradi listov (kapusnice, solate, listnati peteršilj …), in necvetočimi okrasnimi rastlinami.
- Luna v ognjenih znamenjih: kadar je luna v ognjenih znamenjih (ovnu, levu, strelcu), so ugodni dnevi za delo z rastlinami, ki jih pridelujemo zaradi nadzemnih plodov (paradižnik, kumare, jajčevci, paprika …). To je tudi najugodnejše obdobje za opravila v sadovnjaku in  vinogradu.
- Luna v zemeljskih znamenjih: element zemlje (bik, devica, kozorog) pa varuje rastline s podzemnimi plodovi: krompir, korenje, repa, koleraba, koreninski peteršilj, zelena, čebulnice …). Takrat se lotimo opravil pri rastlinah, ki nas razveseljujejo s podzemnimi plodovi.
Kdaj strižemo živo mejo ali trato, da bo rasla počasneje?
Če želimo, da bi živa meja ali vrtna trata rasla počasneje, jo strižemo in kosimo od zadnjega krajca do mlaja, torej kadar luna »hujša«. Najboljši čas za to je seveda prav ob mlaju.
V sušnem in vročem vremenu je treba kositi trato s precej dvignjenim rezilom kosilnice, da sonce ne prizadene korenin. Le tako bomo imeli lepo trato. 
Obrezovanje in cepljenje sadnega drevja: od zadnjega krajca do mlaja
Tudi obrezovanje sadnega drevja in cepljenje je dobro opravljati od zadnjega luninega krajca do mlaja, da se iz rastline izcedi čim manj življenjskih sokov. »Zgodilo se je že, da je cepljeni del veje, zamazan s smolo, razneslo, ker so cepili ob polni luni.«
Kdaj režemo zdravilne rastline?
»Za nabiranje zdravilnih rastlin, ki jih namakamo v raztopine (vodo, sladkor, alkohol …), da zadržijo v sebi čim več dragocenih zdravilnih snovi,  je ugoden teden od zadnjega krajca do prazne lune. Tudi za namakanje sadja za destilacijo so to ugodni dnevi. Če zadostuje dognojevanje enkrat na mesec (pri nekaterih rastlinah ne), rastline takrat  tudi dognojujemo.«
Travnike kosimo od prvega krajca do polne lune
»Za košnjo travnikov in prirezovanje rastlin, za katere želimo, da hitreje rastejo, je ugodno obdobje od prvega krajca do polne lune. To je pravšnje obdobje tudi za nabiranje zdravilnih rastlin, ki jih nameravamo posušiti, saj se bo voda hitro izcedila iz njih.«
Trdi les sekamo od prvega krajca do polne lune
Staro ljudsko izročilo pravi, da se iz drv za kurjavo, ki jih pripravljamo (sekamo) okrog mlaja, cedi voda še dve leti, opozarja Malusova. Za sečnjo trdega lesa je zato treba izbrati primeren čas. Najprimernejše je obdobje od prvega krajca do polne lune. »Mehak les, denimo lipov, topolov in tako naprej, iz katerega rezljamo okraske ali delovne pripomočke, pa je veliko bolj voljan in lažji za obdelovanje, če je posekan od zadnjega krajca do mlaja.«
Nega vrtnih ribnikov in vodnih rastlin
Kako negujemo rastline v vrtnih ribnikih ali balkonskih mlakah?  »Zasajamo jih v obdobjih, kadar luna prehaja vodna znamenja. Čeprav so med njimi tudi cvetoče rastline, ki jih drugače negujemo v obdobjih, kadar je luna v zračnih znamenjih.«
Kdaj potrebujejo rastline popoln počitek in mirovanje?
Kadar je na koledarju označen lunin ali sončni mrk, to zapoveduje popoln počitek rastlin.
Lunina pomoč pri zatiranju škodljivcev na vrtu
Luna vpliva na vso naravo, poudarja Malusova, torej tudi na prebivalce vrtnih gred, na koristne in škodljive živali na vrtu. Pri prehajanju posameznih astroloških znamenj jih »vzame v posebno zaščito«, kar pomeni, da je takrat energetsko najbolj uglašena z njimi. Zato je treba to upoštevati tudi pri zatiranju škodljivcev.
 »Pri zatiranju škodljivih žuželk (insektov) boste manj uspešni, če se boste dela lotili v dneh, kadar je luna v znamenju škorpijona. Sila pomembno je, da škropite takrat, ko se na cvetovih ne zadržujejo čebele, še posebej če tvori na tisti dan Luna meno,« je razlagala Malusova.  »Tak zanimiv trenutek bo letos 29. julija, ko bo luna tvorila prvi krajec v Škorpijonu ob polnoči in pravzaprav ne bomo vedeli, ali je to 29. ali 30.« 
Voluharjem in drugim glodavcem ponuja luna največjo zaščito, kadar prehaja znamenje ovna ali device. To pomeni, da jih v tem obdobju ni smiselno preganjati. »Majčkena izjema na vrtu so polži, ki so najbolj nepriljubljeni. Zatiranje polžev s strupi, ki povzročajo njihovo počasno in mučno smrt, tudi po ekološki plati ni najbolj priporočljivo. Vrtnine bodo pustili pri miru, če boste okrog njih posejali smrdljivke (tagetes) ali kapucinke. Vendar boste pri preganjanju polžev manj uspešni, če boste to opravljali, kadar je luna v znamenju raka.«

Upoštevanje luninih zapovedi se obrestuje!
In kako se, glede na njene obsežno znanje o astrologiji in izkušnje na domačem vrtičku, obrestuje upoštevanje ali neupoštevanje luninih zapovedi na vrtu? »Lani sem, denimo, po principu kovačeve kobile,  ki je bosa, posejala lepi slak (obožujem ga zaradi njegovih velikih živo modrih cvetov) v neprimernem obdobju. Niti ene same sadike nisem vzgojila. Letos bo vse dvorišče modro, toliko ga imam. Enako se mi je zalomilo pri korenčku. Natančno šestnajst jih je na vsej gredici. Listnati peteršilj pa je tako bujen, da ga bi lahko prodajala na tržnici, če ga prijatelji ne bi hvaležno sprejemali,« je odgovorila Meta Malus.

Vesolje v ravnotežju
»Vpliv lune bi lahko izrabili do popolnosti, če bi jo kozmično stvarstvo namestilo tja samo zaradi nas. A razmnoževati se morajo tudi živa bitja, ki nam niso najbolj všeč. Kulturne rastline so vzgojene iz divjih, s katerimi se prehranjuje vrsta živali, tudi iz plevelov, ki nam povzroča toliko preglavic, da smo jih začeli zatirati s herbicidi. Živali, ki so nam ljube, se prehranjujejo z drugimi živalmi – in z rastlinami. Čeprav so srne tako ljubke, da nam zastaja dih, kadar jih opazujemo, se, kadar izbirajo med vrtninami in prostorastočimi rastlinami, najraje odločijo za rop na našem vrtu, če je na bolj osamljenem mestu.  In če pravimo upoštevanju luninih navodil vračanje nazaj k naravi, kar postaja nuja, ker svet drvi proti koncu, moramo pač upoštevati in spoštovati ves živelj, s katerim obstajamo v brezkompromisnem sožitju,« je še povedala Malusova in poudarila, da je ob vseh luninih zapovedih treba slediti tudi vodilu, da čim manj škodujemo naravi in jo poskušamo čim bolj ohraniti. Vsak lahko sam največ naredi za ekološko ozaveščanje.

Metine Lunine bukve
O vrtnarjenju po luni Meta Malus veliko zanimivega napiše tudi v Luninih bukvah, pravkar jih končuje za prihodnje leto. »Ker bo naslednje leto sončevo, boljše, kot je aktualno, se bomo laže držali tudi navodil, ki usmerjajo k ekološkemu ozaveščanju.«

Vir: Jana, št. 25, 23.6.2009