Nasveti

Jedi za tople dni

Jana
20. 7. 2009, 01.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Zunaj je pravo poletje, zato bomo preklopili na sredozemsko kuhinjo, ki je tudi najbolj zdrava. Recepti so za štiri.

Zunaj je pravo poletje, zato bomo preklopili na sredozemsko kuhinjo, ki je tudi najbolj zdrava. Recepti so za štiri.

Juha s čebulo

Potrebujemo šopek mlade čebule, jušno kocko, sveža zelišča in 5 žlic kečapa.

Čebulo zrežemo na kolesca. V liter vode damo poljubno jušno kocko in kečap,  zavremo ter kuhamo pet minut. Dodamo čebulo, po vejico majarona, timijana in bazilike, kuhamo še pet minut in ponudimo s kupljenimi kroglicami ali kruhovimi kockami, prepraženimi na maslu.

 

Špageti s školjkami

Potrebujemo  kilogram in pol klapavic, konzervo pelatov, kečap, feferon, olje, začimbe in 40 dag špagetov.

Najprej na drobno sesekljamo šest strokov česna in toliko peteršilja, da ga bo za dve zvrhani žlici. V ponev zlijemo tri žlice olivnega olja, dodamo pol peteršilja in česna ter košček feferona, malo pomešamo in dodamo še pelate. Pokrijemo in kuhamo dvajset minut, vmes dodamo še pet žlic kečapa.

V večji lonec stresemo klapavice in jih pokrite segrevamo tako dolgo, da se odprejo. Izluščimo jim meso, nekaj pa jih pustimo v lupini. Stresemo jih v omako in kuhamo še deset minut, prilijemo nekaj žlic tekočine, ki se je natekla pri kuhanju školjk, in poskusimo: šele potem dosolimo, dodamo še preostala peteršilj in česen ter kuhamo še dve minuti. Skuhamo špagete, pomešamo z omako in takoj ponudimo.

 

Bučke s paradižnikom

Za štiri osebe potrebujemo kilogram majhnih bučk, kilogram paradižnika, pet rezinic pršuta, čebulo, česen, peteršilj, parmezan, olje in začimbe.

Bučke po dolgem razpolovimo, če so majhne, če so večje, jih zrežemo na pol centimetra debele rezine. Solimo jih in zložimo na prtič, da se voda odcedi.

Čebulo in dva stroka česna sesekljamo, popražimo na dveh žlicah olivnega olja, da oboje postekleni, nato dodamo na kocke zrezan paradižnik, solimo, popramo in dušimo dvajset minut. Pršut zrežemo na trakove, jih dodamo v paradižnikovo omako, dodamo še ščepec majarona in nekaj listkov rožmarina ter dušimo še pet minut.

Bučke popečemo v malo olja, da so zlato rjave, jih odcedimo in zložimo v pekač. Prelijemo jih z omako, potresemo s petimi žlicami parmezana in damo v vročo pečico za pet minut, le toliko, da se sir stopi. Ponudimo z belim kruhom.

 

Frtalja z zelišči

Primorci jo naredijo takole: stepejo 8 jajc, 2 žlici moke in malo soli, primešajo veliko skodelico sesekljanih zelišč (koper, melisa, mlada čebula, drobnjak, origano, krebuljica, divji šparglji ...) in v dveh porcijah spečejo na obeh straneh na žlici olja. Zraven ponudijo zeleno solato.