Nasveti

Kremna perutninska juha

Jana
4. 12. 2009, 14.55
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dobrodošla jed v mrzlih dneh.

Priprava: 10 minut
Kuhanje: 50 minut

Sestavine: 1 por * 1 korenček * 1 manjša čebula * 1 steblo steblaste zelene * 400 g piščančjih perutničk * 2 vejici svežega pehtrana * šopek dišavnic * 6 poprovih zrn * 1 nageljnova žbica * 35 g masla * 35 g moke * 2,5 dl sladke smetane * 1 piščančji prsni file brez kože * 2 rumenjaka.

Priprava: V veliko kozico damo očiščeno in sesekljano zelenjavo (beli del pora, korenček, zelenino steblo, čebulo), dodamo poprova zrna, nageljnovo žbico, piščančje perutnice in šopek dišavnic. Prilijemo 1,5 litra vode, ki naj pokriva sestavine. Pristavimo na štedilnik, da voda zavre, nato znižamo temperaturo in počasi kuhamo juho od 30 do 35 minut. Med kuhanjem posnamemo pene, ki se nabirajo. Juho nato precedimo skozi cedilo in odmerimo 1 liter tekočine, ostanek prihranimo. V drugi kozici razpustimo maslo, dodamo moko in med mešanjem pražimo na šibkem ognju 1 minuto. Zmes naj bo gladka in brez grudic. Odstavimo. Prepraženo mešanico masla in moke postopoma ter med mešanjem zalivamo z vročo, precejeno juho. Pazimo, da se ne naredijo grudice. Ko dodamo vso juho, juho ponovno pristavimo in mešamo, da prevre ter se zgosti. Prilijemo 2 dl sladke smetane in pustimo, da juha še enkrat zavre. Solimo in popramo po okusu. V preostanku juhe kuhamo piščančji file 8 minut. Odcedimo ga in narežemo na kockice. Rumenjaka razžvrkljamo s preostalo smetano in zlijemo v vročo, gosto juho. Juhe potem ne kuhamo več: če bi vrela, bi se rumenjaka sesirila. V juho damo na kockice narezano piščančje meso, popramo, okrasimo z lističi pehtrana in ponudimo.

Nasvet: Katere dišavnice povežemo v šopek? V porov list zavijemo lovorov list, vejico timijana, vejico zelene in nekaj vejic peteršilja. Vse skupaj povežemo z bombažno nitko. Konca nitke pustimo nekoliko daljša, da šopek zlahka poberemo iz juhe.