Nasveti

Naspani otroci so vitkejši

S. F.
14. 12. 2009, 14.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Dovolj spanja zelo zmanjša možnost za debelost pri otrocih, je potrdila enoletna študija življenjskih navad 5100 otrok, starih od 5 do 15 let, ki so jo opravili na Kitajskem.

Kitajski znanstveniki sporočajo: pustite svojim otrokom, da se vsaj konec tedna dobro naspijo! Dovolj spanja namreč zelo zmanjša možnost za debelost pri otrocih, je potrdila njihova enoletna študija življenjskih navad 5100 otrok, starih od 5 do 15 let.

Tisti, ki so v povprečju na dan spali od dobrih 8 do 10 ur na dan, niso imeli posebnih težav s čezmerno težo, nenaspani otroci pa so bili izraziteje nagnjeni k debelosti.
Omenjena kitajska raziskava je pravzaprav le potrdila, kar so dokazali tudi ameriški strokovnjaki, ki so opazovali nekaj več kot sedemsto osemletnih otrok iz različnih ameriških mest. Od tistih, ki so vsako noč spali od 10 do 12 ur, se je pri 11 letih zredilo le 12 odstotkov, med tistimi, ki so spali manj kot 9 ur, pa se jih je preveč zredilo 22 odstotkov.
Tudi kanadski raziskovalci, ki so proučevali spalne navade 422 otrok, starih 6 let in pol, so nedvoumno ugotovili: pri otrocih, ki so v povprečju spali od 10,5 do 11,5 ur dnevno, je bila verjetnost, da bodo predebeli, 40 odstotkov večja kot pri otrocih, ki so spali od 12 do 13 ur na dan.
Podobna dognanja kažejo tudi številne druge raziskave. Nauk je jasen: spanje je nujno potrebno za razvoj zdravega otroka, saj pomanjkanje spanja povzroča tudi hormonske spremembe, ki vodijo v povečanje apetita. Manj spanja je seveda posledica sodobnega načina življenja, zaradi katerega poleg odraslih tudi otroci v povprečju spijo dve uri manj kot še pred zgolj dvema desetletjema. Spremembe navad naših otrok so zato nujne; za začetek, svetujejo strokovnjaki, je treba iz otroških spalnic umakniti televizorje, računalnike in druge sodobne naprave ter otroke pravočasno poslati spat. Kot v dobrih starih časih televizijskih zajčkov.