Nasveti

Kavna šarlota

Jana
18. 5. 2010, 14.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Osvežilna poletna sladica.

Za od 4 do 6 oseb
Priprava: 45 minut
Hlajenje: 2 uri

Sestavine: 5 listov želatine * 4 jajca * 100 g sladkorja * 1 vanilin sladkor * sol * 1 žlica kakava v prahu * 4 žlice instantne kave v prahu * 2,5 dl sladke smetane * 24 biskvitnih (otroških) piškotov; * poleg tega: 100 g olupljenih in na grobo sesekljanih mandljev * 1 žlica masla * 3,5 žlice rjavega sladkorja.

Priprava: Želatino namočimo v mrzli vodi in počakamo, da se napne. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Penasto umešamo rumenjake, sladkor, vanilin sladkor, ščepec soli in kakavov prah. Instantno kavo v prahu razmešamo v 4 žlicah vode in segrejemo. Želatino iztisnemo in razpustimo v vroči kavni raztopini. Primešamo rumenjakovi zmesi in postavimo za kratek čas na hladno. Posebej stepemo sladko smetano in posebej sneg iz beljakov. Ko se začne kavna krema strjevati, ji primešamo stepeno smetano in beljakov sneg. Dno modela za šarloto (premer približno 20 cm) obložimo s prepolovljenimi biskvitnimi piškoti. Namažemo z malo kreme. Preostale piškote postavimo drugega poleg drugega ob rob modela, rahlo jih potisnemo v kremo na dnu, da obstojijo. V model damo preostalo kremo, površino poravnamo. Pokrijemo s prozorno folijo. Model postavimo za najmanj 2 uri v hladilnik. V teflonski ponvi brez maščobe prepražimo na grobo sesekljane mandlje, da zlato porumenijo. Pražimo jih na šibkem ognju in vmes pogosto premešamo. V drugi ponvi segrejemo maslo. Dodamo mandlje in posujemo z rjavim sladkorjem. Pražimo na šibkem ognju in mešamo, da sladkor karamelizira. Vzamemo iz ponve in damo na hladen krožnik. Pustimo, da se mandljev krokant dobro ohladi. Nato ga zdrobimo. Šarloto zvrnemo na pladenj in okrasimo z mandljevim krokantom.

Nasvet: Šarlota je še boljša, če jo postrežemo s sadnim prelivom. Preliv pripravimo tako, da v mešalniku sesekljamo 400 g zamrznjenih malin, 1 žlico limoninega soka in 4 žlice sladkorja. Pretlačimo skozi gosto cedilo in po želji zgostimo z 1 žlico jedilnega škroba. Na vsak krožnik nalijemo malo preliva in nanj posadimo kos šarlote.