Ljudje

Skrita moč parlamenta

Katja Božič
18. 5. 2010, 09.29
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Ste mislili, da so za debelimi zidovi parlamenta edino poslanci, ker so pač nenehno na očeh javnosti? Kje pa! V najrazličnejših sobicah tega mogočnega labirinta je kar okoli 370 zaposlenih.

Arhiv Svet24
Politične stranke imajo težave s poslovanjem.
Ste mislili, da so za debelimi zidovi parlamenta edino poslanci, ker so pač nenehno na očeh javnosti? Kje pa! V najrazličnejših sobicah tega mogočnega labirinta je kar okoli 370 zaposlenih. Odškrnili smo nekatera vrata in odkrili veliko zanimivega.

Ustaljeni delavniki zaposlenih v parlamentu se raztegnejo v dežurstva ob zasedanjih državnega zbora, ki včasih trajajo tudi pozno v noč. Stavba sameva le ob parlamentarnih počitnicah, ene redkih, ki takrat ne počivajo, so čistilke. Zaradi obnovitvenih del imajo ogromno dela, čaka jih generalka vseh prostorov, da so septembra pripravljeni na novo sezono.
 

Osemsto metrov arhivskega gradiva
Srce parlamentarnega arhiva je arhivarka Nataša Mlinarič. Ni ga dokumenta, ki v zadnjih tridesetih letih ne bi šel na police skozi njene roke. »V zadnjih desetih letih smo Arhivu Slovenije predali kar 250 tekočih metrov gradiva, pri nas pa ga imamo še 800 metrov.« V skrbno varovanem prostoru lahko še vedno najdemo vso osamosvojitveno zakonodajo, zakon o plebiscitu, pa natečaja za slovenski grb in zastavo!
 

Postregel jim je Milan Kučan
Prostor, v katerem se poslanci in zaposleni, poleg njih pa tudi službeni obiskovalci in novinarji, lahko sprostijo in okrepčajo, je restavracija. Moderno preurejena je danes razdeljena na samopostrežni del in tistega, kjer strežejo po naročilu. Milan Rodošek, vodja oddelka za gostinske storitve, je tukaj že od leta 1972. »Nekdaj je naš oddelek organiziral vsa protokolarna kosila na najvišjih ravneh – ob obiskih vseh pomembnih državnikov.« Zdaj tega ni več, v salonu, v katerem se je to dogajalo, so danes namreč seje. Na protokolarnih dogodkih, pogovorih v salonu, strežejo samo pijačo, ki jo prinesejo tudi na seje delovnih teles. V vseh teh letih je bilo veliko trenutkov, ki so se mu vtisnili v srce, med njimi tudi protokolarni obedi v času predsedovanja Milana Kučana. »Po končanem kosilu ali večerji je vedno prišel k osebju in se nam zahvalil tako, da nas je sam postregel s pijačo, kar smo ohranili v pristnem spominu.«

Več v Jani št.20,18.5.2010