Nasveti

Nad raka brez zdravil

Milka Krapež
25. 5. 2010, 09.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Larry Clapp, 58-letni Američan, je bil pretresen, ko je izvedel, da ima raka prostate. Zdravniki so mu svetovali operacijo in kemoterapijo, a se je Larry svojega raka lotil drugače. Uspelo mu je.

Larry Clapp, 58-letni precej premožni Američan, je bil pretresen, ko mu je zdravnik povedal, da ima po vsej verjetnosti raka prostate. Preiskave so domnevo potrdile. Zdravnik je predlagal takojšnjo odstranitev prostate, češ da zanj sicer ni rešitve. Larry se ni mogel takoj odločiti. Poiskal je drugo mnenje, tudi tretje, četrto, toda vsi so mu svetovali enako: odstranitev prostate, potem pa zdravljenje s kemoterapijo in obsevanjem. Toda Larry je človek, ki hoče stvari priti do dna. In uspelo mu je. Danes je zdrav. Pa ne zaradi zdravil ali operacije.

V knjigi, ki jo je pozneje napisal (Prostate health in 90 days without drugs or surgery ali Zdrava prostata v 90 dneh brez zdravil in operacije), je razložil, kaj vse je raziskal in spremenil v svojem življenju. Zgodilo se je namreč natančno to, kar piše v naslovu njegove knjige: pozdravil se je. Res pa je bil ves čas tudi pod zdravniškim nadzorom. V knjigi ni opisoval zgražanja zdravnikov ali njihovih dvomov. Napisal pa je, da kirurgi pač radi režejo, kliniki pa zdravijo z zdravili, ker so se tega naučili in to tudi dobro znajo.
S tem ni nič narobe, je rekel Larry. Toda ko je preveril, kaj vse se lahko zgodi med operacijo, se je odločil, da vanjo ne privoli. Pri tej operaciji je namreč zelo pogosto, da so moški po njej inkontinentni, da jim torej uhaja urin. Druga pogosta posledica je, da so impotentni. Prostata je namreč na zelo občutljivem delu, kjer so pomembni živci, ki jih lahko kirurg med operacijo poškoduje. Larry pa je prav v tistem obdobju zaživel v novi partnerski zvezi in se spolnosti ni bil pripravljen odpovedati. Seveda pa je najprej pregledal, kakšne so njegove možnosti.
Pomembno ravnovesje pH
Larry pravi, da je najpomembnejše spremeniti način življenja. Rak namreč pomeni, da nečesa ne počneš v redu, in to ti telo tudi pokaže. Včasih dolgo ne dojameš, lahko celo nikoli. Med drugim je Larry ugotovil, da je izredno pomembno, kakšna je pH-vrednost v telesnih tekočinah in tkivih. Naše telo se namreč neprestano trudi, da bi pH-vrednost vzdrževalo na optimalni ravni. V prebavnem traku naj bi bila pH vrednost med 1,0 in 3,5, v urinu okrog 6,8, v slini približno 6,5, v venski krvi okrog 7,3, v kapilarni krvi med 7,3 in 7,4, v tankem črevesju med 7,5 in 8, v arterijski krvi okrog 7,4, v žolču okrog 7,8 in v trebušni slinavki med 8,0 in 8,3. Pri presnovi v telesu največkrat nastajajo kisline.
Enako se zgodi pri stresu ali pretirani telesni vadbi. Proizvodnja večjih količin kisline je tudi posledica slabo prebavljenih beljakovin, ogljikovih hidratov in maščob, ki jih zaužijemo. Telo odstrani toliko kislin, kolikor jih lahko. Kar pa kljub vsemu ostane, se vplete v celično presnovo, vmeša v delovanje encimov, poruši normalno kemijsko delovanje v telesu, kar škodljivo vpliva na zdravje.
Larry je ugotovil, da bo največ naredil za svoje zdravje, če telo očisti strupov in zajedavcev. Čiščenje samo po sebi ne uravnoveša pH v telesu, vendar pa telo, očiščeno strupov, to ravnovesje samo vzpostavi. Očistiti je treba stene črevesja, kjer se naredijo žepi, v njih pa zastaja blato oziroma se naredijo obloge, ki sproščajo toksine. Očistiti je treba limfni sistem (najboljša je limfna drenaža), znebiti se je treba zajedavcev. Večinoma ljudje mislijo, da zajedavcev nimajo. Preiskave blata jih morda res ne pokažejo – pogosto zato, ker jih niti ne iščejo. Odkriti poskušajo zgolj nekaj vrst parazitov, ki delajo hude težave (trakulja, gliste). Toda mali zajedavci, ki jih morda gostimo veliko let, nam sčasoma naredijo precej škode. Ima jih več kot 90 odstotkov ljudi po vsem svetu.
Znebiti se je treba strupov v telesu in odpraviti pretirano kislost (poudariti velja, da ne gre za kislost v želodcu, ampak v celicah). Prav tako je pomembno, da prepoznamo svoja čustva, energijo (čakre), očistimo organe in poskrbimo za zdrave zobe. Odstraniti je treba vse amalgamske zalivke in se znebiti vseh nezdravih kovin v ustih. Najbolj strupeno je živo srebro, ki je sestavni del amalgamskih zalivk.
Devet stopenj čiščenja telesa
Larry je načrt poimenoval devet točk čistilnega programa za telo. Vendar si lahko vsak svoj program prilagodi glede na težave, ki jih ima. Ne gre le za prostato, gre za zdravje v celoti, kar pomeni, da je takšen čistilni program primeren tudi za ženske. Prvi ukrep je osemdnevni čistilni post. Osem dni pijemo samo vodo, najbolje filtrirano ali izvirsko, zraven pa metin čaj in predvsem limonado, oslajeno z javorjevim sirupom. Larry pravi, da je v limonado priporočljivo stresti ščepec kajenskega popra, vendar to ni nujno. Vsako jutro je treba na tešče popiti kozarec tople vode, v kateri smo raztopili veliko žlico soli. Slana voda bo poskrbela za redno odvajanje blata. Zanimivo je, da človek tudi po osmih dneh brez hrane odvaja blato, kar pomeni, da se odstranjujejo obloge v črevesju. Smisel posta je v tem, da si telo spočije in vso svojo energijo, ki jo sicer uporabi za presnovo in prebavo hrane, usmeri v čiščenje, s tem pa se zdravi. Na dan je treba popiti od 10 do 12 kozarcev limonade. Pomembno je, da jo pijete takrat, ko vas popade lakota.
Ko je post končan, se marsikaj spremeni. Človek hitro ugotovi, da potrebuje manj hrane kot prej in da ima več energije. Mnogi, ki so ta post poskusili večkrat, so povedali, da so potem pojedli največ 40 odstotkov hrane, ki bi jo pojedli sicer.
V nadaljevanju čiščenja telesa je koristna limfna drenaža, ki naj jo izvede strokovnjak. Hrana, ki jo jemo po postu, naj nam da moč. Večinoma je treba jesti čim bolj svežo surovo zelenjavo in sadje. Iz te skupine naj bo med 50 in 80 odstotki vse dnevne hrane. Maščob je treba pojesti čim manj, beljakovin pa med 50 in 60 grami na dan. Tudi mleko in mlečni izdelki niso priporočljivi. Ljubitelji mlečnih izdelkov morajo tudi količine teh močno omejiti ali jih zamenjati z drugimi živili (sojino, riževo, mandljevo mleko, na primer).
Zelo pomembno je obvladovanje stresa in čustvenih težav. Med postom te rade pridejo na dan. Že to, da jih človek spozna, mu bo pomagalo, da jih bo lažje odpravil. Za pomoč si lahko omisli Bachove cvetne kapljice, o katerih smo pred kratkim pisali tudi v Jani. Telesu in duhu bo precej pomagala redna telovadba. Najbolj pomirjajo sprehodi v naravi, vendar si lahko omislimo kakršno koli redno vadbo. Pomembno je le, da nas veseli.
In Larry? Na spletnih straneh www.prostate90.com ga lahko vidite, popolnoma zdravega, kako rolka po ulicah svojega mesta.