Zgodbe

Tudi starčki otipavajo

ALMA M. SEDLAR
25. 5. 2010, 07.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.57
Deli članek:

Da stereotip o starejših ljudeh, češ da so ti spolno in fizično nemočni, ne drži nujno, se je pred kratkim prepričala znana slovenska umetnica, ki jo je 83-letni znanec povabil v svoje stanovanje. Tam jo je začel otipavati.

Da stereotip o starejših ljudeh, češ da so ti spolno in fizično nemočni, ne drži nujno, se je pred kratkim prepričala znana slovenska umetnica, ki jo je 83-letni znanec povabil v svoje stanovanje. Tam jo je začel otipavati. Ni odnehal, čeprav mu je dala jasno vedeti, da si tega ne želi. Slednjič mu jo je le uspelo prepričati, da je odnehal. Dogodek jo je pretresel, saj od znanca česa takega ni pričakovala že zaradi njegove starosti. »Če bi bil mlajši, bi ga gotovo vsaj klofnila. Pri njem pa še nekaj časa nisem niti prav dojela, kaj se je zgodilo.«

 

 

Še večji šok je doživela, ko je o tem pripovedovala znankam, med katerimi jih kar nekaj dela v bolnišnicah, domovih za ostarele in drugih zavodih. Nobena se ni posebno čudila. Povedale so ji, da je nekaj čisto vsakdanjega, da bolni, starejši in na videz nemočni oskrbovanci spolno nadlegujejo medicinske sestre in negovalke ter so do njih nasilni. Ker veljajo za šibkejše in potrebne pomoči, se ob tem navadno sploh ne ukrepa. Nasilja v zdravstvenih in drugih zavodih po Sloveniji je toliko, da ga celo same žrtve ne zaznajo več. Kaj šele, da bi o njem spregovorile.
Otipavanje med kopanjem. Da sta nasilje in spolno nadlegovanje, ki ju izvajajo oskrbovanci (nemalokrat pa tudi nadrejeni ali sodelavci) nad zdravstvenimi delavkami, velik tabu, smo se lahko prepričali, ko smo iskali sogovornice. Nekaj jih je le spregovorilo. Medicinske sestre iz ljubljanskega kliničnega centra in drugih bolnišnic recimo o tem, da je nekaj vsakdanjega, da jih »nemočen« bolnik, ki ga kopajo, uščipne ali prime za zadnjico. Tako kot ni nič nenavadnega kazanje spolnih organov ali prošnja, naj zanje prelistajo pornografsko revijo. Opazk in namigovanj na spolnost je toliko, da ga pogosto niti opazijo ne več. Češ da to sodi k njihovi službi. »Starejši bolnik mi je rekel, da bom že videla, ko me bo zgrabil tam in tam – in naj nikar ne mislim, da on tega ne more več,« je navedla enega od primerov sogovornica, ki je kot vse druge želela ostati anonimna.

                                                                           Več v Jani št. 21, 25. 5. 2010