Nasveti

Perutničke v pikantni marinadi

Jana
10. 6. 2010, 10.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.58
Deli članek:

Čas je za poletni žar!

Za 4 osebe
Priprava: 25 minut
Pečenje: 15 minut

Sestavine: 8 piščančjih perutničk * 2 stroka česna * 2 polpekoča feferona * 4 žlice medu * 4 žlice suhega belega vina * 2 žlici gorčice * 2 žlički posušenih provansalskih zelišč * 2 žlički mlete sladke paprike * poper * 1 žlica olivnega olja * 1 žlička osmukanega rožmarina * 1 žlička posušenega žajblja * 1 žlička posušenega timijana.

Priprava: Piščančje perutničke oplaknemo in popivnamo do suhega. Česen olupimo in na drobno sesekljamo. Feferona podolžno prerežemo in očistimo semen, nato ju na drobno sesekljamo (vse delamo v rokavicah, da nas ne peče). Zmešamo med, vino, gorčico, provansalske zeli, mleto sladko papriko, poper, sesekljana feferona in česen. Z dvema tretjinama te marinade namažemo piščančje peruti. V pokriti posodi jih postavimo za približno 2 uri v hladilnik. Na razgretem žaru pečemo perutničke 12 minut in jih med pečenjem obračamo ter mažemo s preostalo marinado. Olje zmešamo z rožmarinom, timijanom in žajbljem. Iz aluminijaste folije oblikujemo majhno skledico, vanjo damo olje z zelišči. Zadnjih 5 minut pečenja postavimo skledico na rešetke žara, da se olje segreje. Z njim pokapljamo perutničke, preden jih ponudimo.

Nasvet: Moški so večinoma prepričani, da so največji mojstri za žar. Zakaj jim ne bi pritrdili?Za vsak primer pa najprej poskrbimo, da bodo osnovne sestavine dobro pripravljene in da bo pred začetkom peke vse pri roki. Potem lahko samo še sedemo in počakamo, da bo mojster za žar postregel s sveže pečenimi dobrotami.